
Haniyé
Lees verder na de advertentie
Van ’s werelds oudst opgetekende recepten in spijkerschrift, zo’n 4000 jaar geleden, loopt er een rechte lijn naar de keuken van Smuni Turan. Haar recepten zijn door haar zoon Matay de Mayee verzameld in “Haniyé“, Aramees voor ‘eet smakelijk’. Een uniek kookboek waarin zowel de oudste keuken ter wereld wordt beschreven als de cultuur van de Suryoye, ook bekend als Assyriërs of Arameeërs.

Meer dan 60 recepten
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Dit heerlijke kookboek bevat meer dan 60 recepten. Denk daarbij aan bekende gerechten zoals muhammara en platbrood, maar ook traditionele linzensoep of sperziebonen met lam. Daarnaast vind je ongelofelijk veel smaakvolle groentegerechten zoals gevulde wijnbladeren (wij zijn fan). Alsof dat nog niet genoeg is vind je ook een verscheidenheid aan zoete gerechten, van toetjes tot aan taarten. Verderop delen we het recept voor griesmeeltaart, misschien wel ons favoriete recept uit het boek.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Bamya (okrastoof met rund)
Matay de Mayee: “Okra’s. Ik ben dol op deze knapperige, smaakvolle groente, maar in Nederland zijn ze nog niet echt bekend. Het is dan ook altijd even zoeken naar verse okra’s, maar op de markt of bij een Midden-Oosterse supermarkt vind je ze meestal wel. Ze lijken op kleine pepertjes of mini-courgettes. Diepvries-okra’s zijn ideaal omdat ze het hele jaar door verkrijgbaar zijn en lang houdbaar. Let erop dat ze klein zijn en stevig aanvoelen, want dan zijn ze lekker mals. De Suryoye noemen okra’s ‘bamya’ en dat is ook meteen de naam van het belangrijkste gerecht dat je ermee maakt: een geurige stoofpot.”
> naar het recept: bamya (okrastoof met rund)
Harise (griesmeeltaart met amandel en sinaasappel)
Matay de Mayee: “In het dorp van mijn moeder waren er geen bakkers, laat staan banketbakkers. Alles werd zelf gemaakt, brood en banket. Meestal brood natuurlijk, maar als er een zoete geur uit de oven kwam, was dat niet zelden harise, een luchtig baksel van fijne gries gemaakt van harde tarwe dat het midden houdt tussen taart en cake. Harise wordt in een ronde vorm gebakken, daarna gedrenkt in suikersiroop, in blokjes gesneden en ten slotte bestrooid met amandelschaafsel. De siroop, wij noemen het atter, doet ’t hem natuurlijk, die is in combinatie met de luchtige cake gewoonweg onweerstaanbaar. Atter wordt ook gebruikt om limonade van te maken, meestal met ingekookte vruchten, maar er zijn ook varianten met kruiden en zelfs bloemen.”
Lees ook:
Onze tips

Thuisbakkers opgelet: dit basisbakboek mag je niet missen!

Must-read: met ‘Snelle Jelle’ kook je écht makkelijk en snel

Makkelijk koken op sterrenniveau met ‘Simply Good’

Zo veel meer dan kimchi: recepten uit de ‘De bijbel van de Koreaanse keuken’

Aardappel saai? Niet met de recepten van Potato Queen Poppy O’Toole!

Van hapjes tot harira: 100 ramadanrecepten

Alles over het ‘Easy Airfryer’-boek van Jamie Oliver (en zo krijg je ‘m cadeau)

Alles over het boek ‘Plant’ van De Nieuwe Winkel, inclusief recept!

De beste kipgerechten maak je zo

Foodies boekenclub: The Curry Guy één pan

Last Minute Dinners: alles over dit handige kookboek, inclusief menu!

Zo combineer je eten met het juiste bier

Zet deze schitterende kookboeken op je kerstverlanglijstje dit jaar

Bakken in de airfryer: zo doe je dat!

Alles over het nieuwste boek van Donna Hay: “Too Easy”, inclusief recepten!

Alles over ‘Herman kookt terug’ en waarom dit zo veel meer dan een kookboek is…
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.