Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Harise (griesmeeltaart met amandel en sinaasappel)

Foodies boekenclub: “Haniyé”

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Herken je dat? Eindeloos op zoek naar dat ene kookboek waaruit je élk recept wilt maken. Wij inspireren je! Op onze redactie staat een grote boekenkast, gevuld met honderden kookboeken. Daardoor weten we als geen ander welke kookboeken niet mogen ontbreken bij jou thuis. Elke week kiezen we er eentje uit en vertellen we je alle ins & outs.

Haniyé

Van ’s werelds oudst opgetekende recepten in spijkerschrift, zo’n 4000 jaar geleden, loopt er een rechte lijn naar de keuken van Smuni Turan. Haar recepten zijn door haar zoon Matay de Mayee verzameld in “Haniyé“, Aramees voor ‘eet smakelijk’. Een uniek kookboek waarin zowel de oudste keuken ter wereld wordt beschreven als de cultuur van de Suryoye, ook bekend als Assyriërs of Arameeërs.

Haniye

€ 33,99
Haniyé

Meer dan 60 recepten

Dit heerlijke kookboek bevat meer dan 60 recepten. Denk daarbij aan bekende gerechten zoals muhammara en platbrood, maar ook traditionele linzensoep of sperziebonen met lam. Daarnaast vind je ongelofelijk veel smaakvolle groentegerechten zoals gevulde wijnbladeren (wij zijn fan). Alsof dat nog niet genoeg is vind je ook een verscheidenheid aan zoete gerechten, van toetjes tot aan taarten. Verderop delen we het recept voor griesmeeltaart, misschien wel ons favoriete recept uit het boek.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Bamya (okrastoof met rund)

Matay de Mayee: “Okra’s. Ik ben dol op deze knapperige, smaakvolle groente, maar in Nederland zijn ze nog niet echt bekend. Het is dan ook altijd even zoeken naar verse okra’s, maar op de markt of bij een Midden-Oosterse supermarkt vind je ze meestal wel. Ze lijken op kleine pepertjes of mini-courgettes. Diepvries-okra’s zijn ideaal omdat ze het hele jaar door verkrijgbaar zijn en lang houdbaar. Let erop dat ze klein zijn en stevig aanvoelen, want dan zijn ze lekker mals. De Suryoye noemen okra’s ‘bamya’ en dat is ook meteen de naam van het belangrijkste gerecht dat je ermee maakt: een geurige stoofpot.”

> naar het recept: bamya (okrastoof met rund)

Bamya (okrastoof met rund)

Harise (griesmeeltaart met amandel en sinaasappel)

Matay de Mayee: “In het dorp van mijn moeder waren er geen bakkers, laat staan banketbakkers. Alles werd zelf gemaakt, brood en banket. Meestal brood natuurlijk, maar als er een zoete geur uit de oven kwam, was dat niet zelden harise, een luchtig baksel van fijne gries gemaakt van harde tarwe dat het midden houdt tussen taart en cake. Harise wordt in een ronde vorm gebakken, daarna gedrenkt in suikersiroop, in blokjes gesneden en ten slotte bestrooid met amandelschaafsel. De siroop, wij noemen het atter, doet ’t hem natuurlijk, die is in combinatie met de luchtige cake gewoonweg onweerstaanbaar. Atter wordt ook gebruikt om limonade van te maken, meestal met ingekookte vruchten, maar er zijn ook varianten met kruiden en zelfs bloemen.”

> naar het recept: harise (griesmeeltaart met amandel en sinaasappel)

Harise (griesmeeltaart met amandel en sinaasappel)

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!