
Ben je op zoek naar inspiratie voor het kerstdiner? Natuurlijk staat Het Grote Kerstnummer van Foodies boordevol recepten, maar er zijn ook heerlijke kookboeken voor kerst. Wij delen onze favoriete kerst kookboeken met je, zodat jij deze decembermaand hét allerbeste kerstmenu kunt samenstellen.
Lees verder na de advertentie
Kerst kookboeken
Met de feestdagen in aantocht is het de hoogste tijd om je kerstdiner samen te stellen. In de onderstaande kerst kookboeken vind je de leukste kerstrecepten, zo zijn deze boeken ook ideaal als cadeau. Of je nu van bakken, braden of gourmetten houdt, deze kerst kookboeken bieden voor ieder wat wils!
Wil je meer leuke kookboeken-tips en iedere week de lekkerste recepten ontvangen?
1. Het grote kerstnummer
We kunnen natuurlijk niet anders dan dit lijstje beginnen met onze eigen trots: Het Grote Kerstnummer. Dit jaar delen we een heerlijk mix-and-matchkerstmenu, een kerstdiner uit de airfryer, hebben we extra veel voor-, hoofd-, bij– én nagerechten en krijg je de beste wijntips van sommelier Jan-Jaap Altenburg! Kortom, dit wil je niet missen!
Het grote kerstnummer
De unieke editie van 2025€ 12.50- 90+ kerstrecepten
- Mix-and-matchkerstmenu
- Extra veel voor-, hoofd-, bij- én nagerechten
- Binnen 3 dagen bij je thuis bezorgd

Lees verder na de advertentie
2. De Predetariër – De nieuwe wildkeuken
Veel mensen associëren wild vooral met de feestdagen. Tijdens Pasen en Kerst komen gerechten met bijvoorbeeld eend, haas of zwijn nu eenmaal vaker op tafel. Maar James, Kaj en Philip besloten dat ze dit groter wilden maken dan alleen deze periodes. Vijf jaar geleden doken ze in de impact van voedsel op natuur, dier en planeet. Twee jaar later besloten ze een webshop te starten met de verkoop van wild, waar ze niet veel later hun wildhandel ‘De Predetariër’ in Amsterdam openden, waar je terechtkunt voor verschillende wildproducten en vers bereide broodjes. Inmiddels hebben ze hun eerste kookboek uitgebracht en blijven ze groeien.
Ondanks dat je het jaarrond kunt eten, staan er in dit kookboek heerlijke recepten voor de feestdagen!

Lees verder na de advertentie
3. Donna Hay – Kerstmis
Van makkelijke voorafjes, tot show-stopping hoofdgerechten zoals een geglazuurde ham, tot tongstrelende desserts waarvan iedereen gegarandeerd onder de indruk zal zijn én zelfs wat speciale eetbare cadeautjes om mee te geven, zorgt “Kerstmis” voor jouw meest relaxte kerstdiner ooit. Daarnaast vind je ook nog een heel aantal tips om je eettafel te stylen en jouw kerst een extra feestelijk tintje te geven.
Dit is misschien wel één van onze favoriete kerst kookboeken, want wat je ook op het menu zet: het wordt in ieder geval stressvrij, heerlijk én feestelijk met de recepten van Donna Hay!

Lees verder na de advertentie
4. Rutger van den Broek – Patisseriebijbel
Voor zijn nieuwste boek verbleef kookboekenauteur Rutger van den Broek – winnaar van de eerste editie van Heel Holland Bakt – ruim anderhalve maand in het midden van Le Marais in Parijs. Daar proefde, ontdekte, fotografeerde en verzamelde hij volop inspiratie om later bij Carrera Culinair zijn nieuwe bakboek uit te brengen. Zo ontdekte hij nieuwe smaken en technieken die hij meenam tijdens het maken van zijn recepten. Het resultaat? Een prachtig boek boordevol Franse klassiekers en moderne patisserie, en dus ideaal om mee aan de slag te gaan tijdens de feestdagen!

Lees verder na de advertentie
5. Oma’s stamp- en stoofpotjes
In “Oma’s stamp- & stoofpotjes” delen de leukste oma’s en opa’s hun persoonlijke verhalen en natuurlijk authentieke recepten. Waar in het eerste boek “Oma’s soep” nog soepen de show stelen, spelen in dit boek oer-Hollandse stamppotten en stoofpotten de hoofdrol. Want wie is er nu niet dol op de stamppot van oma of opa? Het kookboek staat boordevol klassieke gerechten als boerenkool met (vega)worst of andijviestamppot met gehaktbal en opa’s jus, maar ook met heerlijke gerechten als Indonesische rendang en Pakistaanse dahl.
Daarnaast gaat er ook nog eens van elk verkocht boek één euro naar stichting Oma’s Soep. Stichting Oma’s Soep brengt jong en oud in heel Nederland samen om zo eenzaamheid te overwinnen.

Kerst Tip

Op tijd besteld = voor kerst geleverd
Lees verder na de advertentie
6. Pien Wekking – Pien”s Dinner Club
Dit boek bevat alles wat je nodig hebt om een fantastisch diner te organiseren. Of je nu op zoek bent naar een feestelijk menu voor een etentje met vrienden of familie, of juist naar een eenvoudig(er) comfortgerecht voor op de bank: Pien deelt maar liefst 80 waanzinnige recepten met je. Denk aan hartige stoofschotels voor in de winter of juist een frisse passievruchtcheesecake voor in de zomer – en alles daartussenin. Voor elk seizoen, elk moment en iedereen vind je passende gerechten in dit nieuwe kookboek.
Naast deze heerlijke recepten vind je ook talloze tips voor het organiseren en hosten van je zelfgemaakte diner – van de voorraadkast tot het tafeldekken en de stressvrije voorbereiding. Ook bevat het boek compleet samengestelde menu’s, zodat je meteen aan de slag kunt. Of je nu kookt voor jezelf, voor de mensen om je heen of voor een groter gezelschap: met Pien’s Dinner Club wordt het gegarandeerd een succes!

Lees verder na de advertentie
7. Niven Kunz en van Bronckhorst-Kunz – Simply Good
Chef-kok Niven Kunz en zijn partner Virginie van Bronckhorst-Kunz bewijzen het weer: koken op sterrenniveau hoeft helemaal niet ingewikkeld of moeilijk te zijn. In hun nieuwe kookboek Simply Good laten ze zien dat je met simpele ingrediënten prachtige creaties kunt maken voor elke gelegenheid.
Zo maak jij prachtige creaties voor al je gasten tijdens het kerstdiner!

8. Ottolenghi – Flavour
Als er iemand bekend staat om het toveren met groenten dan is het Ottolenghi wel. In dit boek slaagt hij er opnieuw in om groenten aantrekkelijk te maken voor het grote publiek. Van schnitzels van puntpaprika tot knolselderijsteaks met café de paris-saus. Hij maakt er wederom een feestelijke maaltijd van. Of wat dacht je van een dessert van pandanpudding met koffiesiroop? Ideaal voor de feestdagen!

9. Het Laura’s Bakery Feestdagen Bakboek
Laura Kieft van Laura’s Bakery kun je met 1,5 miljoen unieke bezoekers per maand gerust de baking queen van de Lage Landen noemen. In dit heerlijke bakboek vind je ruim 80 bakideeën voor alle feestdagen van het jaar: van Valentijn tot Pasen, van Moederdag en Vaderdag tot Koningsdag, van Halloween en Sinterklaas tot Kerstmis en oud & nieuw.
Met recepten voor verrukkelijke cakejes, koekjes, speculaasjes, pancakes, tompoucen, cupcakes, soesjes, schuimpjes, taarten, stollen, beignets en vele andere heerlijkheden. Aan de bak voor de feestdagen!

10. Tobias Camman – Fastvoer
Wie Tobias Camman (o.a. van De Fomoshow en de podcast-serie De Stijn, Tobi en Jeppe Show en Expeditie Robinson 2025) kent, weet dat hij best een beetje een foodsnob is. Hij gruwelt van pakjes en zakjes en zal zich nooit aan fastfood wagen. Maar het leven van de moderne foodsnob die voor alles fomo heeft en langzaam maar meedogenloos wordt gewurgd door zijn eigen agenda, vraagt om een andere aanpak. En daarom deelt hij in zijn boek dat koken volgens zijn standaard óók kan als je beperkt in je tijd zit (wat natuurlijk perfect is voor de stressvolle periode rondom kerst!).

Onze tips

Padella is hét boek voor jouw nieuwe pasta recepten

De beste kookboeken van 2025 volgens de Foodies-redactie

Tobias Camman bewijst: ook een foodsnob kan van fastfood houden

Fan van wild? Dan wil je dit nieuwe kookboek zeker hebben (inclusief recepten)

Dit is waarom iedereen Pien’s Dinner Club in huis wil hebben (inclusief recepten!)

Deze allesomvattende bijbel voor patisserie wil je hebben (inclusief recepten!)

Eindelijk: het nieuwe kookboek van de auteur van ‘Zout, vet, zuur, hitte’ is er!

Waarom de aardappel een comeback verdient volgens Jacques Hermus

Simpel én lekker? Dan wil je deze recepten maken

Dit is de reden dat iedereen massaal vlaaien aan het bakken is

Krokant, sappig en cheesy: dit zijn de burgers waar iedereen over praat

Eenvoudig uitsloven met het kookboek F*cking Lecqer (inclusief recepten!)

Eva Koper verklapt: dit is waarom zelfs een pistachecroissant gezond kan zijn

Kun je alles maken in de airfryer? Deze recepten bewijzen het

Het kookboek van Ottolenghi’s topchef is nú uit en iedereen is laaiend enthousiast

Zo ga je zelf aan de slag als de bakkers van bakkerij Fort Negen

Julie van den Berg
Altijd in voor een feestje – vooral als er eten én wijn is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Houdt van het organiseren van etentjes voor familie en vrienden. Haat koriander.



