
Mijn moestuin
Lees verder na de advertentie
Iedere dag iets uit je eigen tuin eten is helemaal niet moeilijk. Het is lekkerder dan wat er te koop is, duurzamer, een stuk goedkoper én je wordt er blij van. In het boek ‘Mijn moestuin‘ deelt Anne Wieggers haar kennis en staat alles wat je nodig hebt om je eigen oogst te kweken. Anne vertelt je wat haar favoriete soorten zijn en laat in een handige maandplanner zien hoe je ervoor zorgt dat er jaarrond iets uit jouw tuin op tafel komt.

Anne Wieggers

Deze regio is je nieuwe favoriet voor een culinaire stedentrip
Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.
Anne Wieggers ken je misschien wel van televisie. Ze is onder andere tuinexpert bij BinnensteBuiten, waar ze uitlegt hoe je de biodiversiteit kan bevorderen én een lekkere maaltijd kweekt. Daarnaast schrijft ze over tuinieren voor NRC en is ze de hoofdredacteur van het magazine Gardeners’ World NL. Dit laatste maakt haar tot een van onze (favoriete) collega’s, onze bureaus staan zelfs naast elkaar. Je begrijpt dat het uitwisselen van tuin- en kooktips bij ons op kantoor aan de orde van de dag is. Zo weet ik dankzij Anne dat dit het seizoen is om de tuin klaar te maken voor het voorjaar en je bijna kan beginnen met zaaien. Kortom: dit is het perfecte moment om te starten met een eigen moestuin en daarbij komt het boek van Anne heel goed van pas!
Wil je ook iedere week recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Planten in potten
Ik heb geen tuin, laat staan een moestuin. Maar volgens Anne is dat geen enkel probleem. Zelf begon ze ook met eten kweken op haar studentenkamer. Ze vertelt: “De paar vierkante meters van mijn kamer stonden vol met plantjes in potten, kistjes en kratten. Je hebt echt niet per se veel ruimte nodig om te kunnen (moes)tuinieren maar het vergt wel wat creativiteit. Zo kun je allerhande groenten kweken in veilingkistjes. Dat is ook handig als je moet verhuizen, die kistjes pak je zo mee. En niet onbelangrijk: het ziet er ook nog eens hartstikke leuk uit. Stel je hebt daar geen plek voor, dan kun je altijd nog kiemgroenten en pepers kweken. Dat kan gewoon op de vensterbank. Maar het makkelijkste, lekkerste en meest geldbesparende wat ik je kan adviseren is: begin (ook) een kruidentuintje. Die kleine, deprimerende en vreselijk dure plastic bakjes uit de koeling van de supermarkt met een paar sneue takjes kruiden erin zijn echt iets wat je missen kan. Kruiden zijn vaak vaste planten, wat betekent dat ze jaar in jaar uit moeiteloos terugkomen. Je kan ze zelfs planten in potten en bakken, dus veel ruimte ben je er ook al niet aan kwijt.”
Begin bij je buik
Anne: “Het fijne is dat het zoveel simpeler is dan mensen denken om – zelfs met een beperkte buitenruimte – te moestuinieren en al snel een flinke oogst te hebben. Maar waar begin je? Wat ik vaak hoor is dat mensen in het wilde weg zaadjes bestellen van groenten waarvan zij denken dat die nu eenmaal in een moestuin horen. Zelfs als ze er helemaal niet zo enthousiast over zijn. Mijn tip is dus altijd: begin bij je buik. Wat je eet je graag? Wat eten jouw eventuele huisgenoten graag? Schrijf die groenten en fruitsoorten eens op. Laat dit lijstje de leidraad zijn bij wat je gaat doen. Moestuinieren gaat niet over iets goed moeten doen, het gaat over genieten en lekker eten. Dit bereik je vooral wanneer je tuiniert op een wijze die past bij jouw keuken. En wees vooral niet bang om fouten te maken. Begin gewoon en probeer het maar. Iedereen kan het!”
Koken uit je moestuin
Dus waar wacht je nog op? Hoe sneller je begint, hoe eerder jij jouw eigen oogst kan eten. Dat bespaart niet alleen geld maar zal ook jouw buik blij maken. Anne legt uit: “Los van het feit dat ik er enorm van geniet om mijn eigen gekweekt eten op tafel te zetten – of zelfs direct van de plant af te snoepen – zal het je verbazen hoeveel lekkerder je eigen kweek zal zijn. Aardbeien uit de winkel bijvoorbeeld, lijken wat betreft smaak wel een geheel ander soort vrucht in vergelijking met degenen die uit jouw tuin komen. Zodra je een keer een aardbei, warm van de zon en direct van de plant in je mond stopt, weet ik zeker dat je nooit meer anders zal willen. Alles wat je zelf kweekt is veel smaakvoller. Dat maakt het ook heel leuk om mee te koken.”
Courgettesoep
Zo maakt Anne graag courgettesoep. Ze vertelt: “Je hoeft oogst niet direct en volledig op te eten zodra het rijp is. Mijn tactiek is iedere keer als ik kook, bijvoorbeeld een soepje, niet één portie te maken voor alleen die avond, maar de grootste pan te gebruiken die ik vinden kan en wel 10 liter tegelijk te maken. Deze gaat precies per portie die wij als gezin gebruiken in bakjes de vriezer in. Courgettes die je in juli misschien even niet meer kon zien, maken zo, hartje winter wanneer je na een lange werkdag geen zin hebt om te koken, een makkelijke, heerlijke maaltijd.”
> naar het recept: courgette-komkommersoep
Pompoensoep met oregano-walnootpesto
Ook pompoensoep is bij Anne thuis favoriet. Anne: “Qua oogst is februari de lastigste maand. Dan slinger ik heen en weer tussen lentekriebels en een winterslaap houden. Het voordeel van februari is wel dat je nog kan genieten van je laatste voorraad wintergroenten zoals zoete aardappels en pompoen. Daar maak bijvoorbeeld deze soep mee.”
> naar het recept: pompoensoep met oregano-walnootpesto
Lees ook: Kiemgroenten kweken: zo doe je dat
Onze tips

Eindelijk: het nieuwe kookboek van de auteur van ‘Zout, vet, zuur, hitte’ is er!

De beste kookboeken van 2025 volgens de Foodies-redactie

Dit is waarom iedereen Pien’s Dinner Club in huis wil hebben

Waarom de aardappel een comeback verdient volgens Jacques Hermus

Simpel én lekker? Dan wil je deze recepten maken

Dit is de reden dat iedereen massaal vlaaien aan het bakken is

Krokant, sappig en cheesy: dit zijn de burgers waar iedereen over praat

Eenvoudig uitsloven met het kookboek F*cking Lecqer (inclusief recepten!)

Eva Koper verklapt: dit is waarom zelfs een pistachecroissant gezond kan zijn

Kun je alles maken in de airfryer? Deze recepten bewijzen het

Het kookboek van Ottolenghi’s topchef is nú uit en iedereen is laaiend enthousiast

Zo ga je zelf aan de slag als de bakkers van bakkerij Fort Negen

Zó haal je alles uit je citrusvruchten: ontdek deze lekkere recepten

Jamie Oliver komt met nieuw boek vol gezonde gerechten (en jij scoort ‘m nu met korting)

Brazilië op haar best: de lekkerste recepten vind je in dit kookboek

Gezond eten zonder gedoe? Jamie Oliver deelt zijn 50 healthy hacks

Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.





