
Van Boven in het wild
Lees verder na de advertentie
Al haar hele leven kookt Yvette van Boven met gratis proviand uit de natuur. Want waarom zou je tuinkers kopen als er hondsdraf tussen de stoeptegels groeit? je moet het alleen wéten en leren herkennen. En dat is precies van Yvette je leert in haar nieuwste boek “Van Boven in het wild“. Dit boek is een herbarium, eetbare plantengids én receptenboek ineen. Yvette laat je de meest voorkomende wilde planten zien, ze leert hoe je ze kunt herkennen én waar ze naar smaken. Zo leer je wildpluk gemakkelijk toe te passen in jouw eigen gerechten.

Wildplukken
Lees verder na de advertentie
Vroeger was het volstrekt normaal om te koken met de natuur direct op het bord, nu zijn we daar een beetje van vervreemd geraakt. Maar nog steeds kun je volgens Yvette écht op élk ommetje je jaszakken volduwen met de lekkerste planten, die vaak gewoon in het stadsplantsoen te vinden zijn. Dat betekent dat je er niet altijd helemaal voor op pad hoeft in de duinen of het bos.
Toen Yvette opgroeide maakte ze veel herbaria: ze droogde planten die ze mooi vond en plakte ze in haar vele albums. Die kinderhobby heeft ze de laatste jaren weer opgepakt: alles wat ze onderweg op haar wandelingen tegenkwam heeft ze gedroogd tussen lagen papier, karton en planken. Haar man Oof Verschuren heeft de planten én de recepten fabelachtig mooi gefotografeerd. Zo hopen Oof en Yvette opnieuw grote mensen en kleine kinderen te inspireren om zelf ook aan de slag te gaan en daardoor weer goed naar de – vaak eetbare – natuur te kijken.
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Lees verder na de advertentie
Boordevol recepten
Achter in het boek staan meer dan honderd makkelijke, bijna allemaal vegetarische, (basis)recepten met een originele twist. Ze zijn zo geschreven dat je het ene kruid vaak voor het andere kunt verwisselen, om zo het gerecht een andere smaak te geven, immers: niet alle planten zijn het hele jaar door te plukken, maar er is vaak wel iets te vinden dat erop lijkt. Kortom, “Van Boven in het wild” is een herbarium, eetbare plantengids én receptenboek ineen.
Lees verder na de advertentie
Plukken met Yvette
Naast Amsterdam woont Yvette van Boven ook gedeeltelijk in Ierland, daar waar ze een groot deel van haar jeugd doorbracht. Bas reisde voor het nieuwe boek naar Ierland om samen met Yvette op stap te gaan in de prachtige natuur. Yvette leerde alles over wildplukken aan Bas tijdens een prachtige wandeling in de Ierse natuur. Ze plukten een mand vol met prachtig kruid en heerlijke bloemen om vervolgens de keuken in te duiken. De gehele reportage is binnenkort te lezen in Foodies Magazine.
Dit prachtige verhaal met adembenemend beeld van Oof Verschuren én heerlijke recepten van Yvette van Boven verschijnt in Foodies Go Green (vanaf 16 augustus 2022 in de winkels). Nog een klein beetje geduld, maar laat dat je niet tegenhouden om het boek alvast aan te schaffen, het is wat ons betreft een musthave in elke boekenkast of keuken!
Goed nieuws, we mogen twee heerlijke recepten met jullie delen:
Yvette van Boven: “Dit is een hartig taartje dat ik maakte met de helft van het hartige taartdeeg, ik maakte er dus twee. Op de foto ziet u er maar een, maar even zodat u snapt dat de maat van de blaadjes dus klein zijn. Gebruik jong kleefkruid, als de stengels wat ouder zijn worden ze draderig, niet echt lekker. Ze groeien vaak bij bossen tegelijk, dus u heeft zo een hele berg bij elkaar. Het is een oersimpel recept, zoals zovelen in dit boek, ik daag u uit om er aan toe te voegen waar u zin in heeft. Maar soms is heel simpel ook heerlijk en proeft u die paar ingrediënten juist extra goed.”
Yvette van Boven: “Dit is een van de weinige recepten in dit boek met vis, maar om ansjovis kan ik moeilijk heen. Strikte vegetariërs gebruiken wat extra zout of theelepel miso. Gebruik voor deze pasta de toppen van koolzaad, net voordat ze in bloemen schieten. Ik gebruik ze als kleine broccoliroosjes, bimi, of cime di rape. Het is trouwens allemaal familie hè.”
Onze tips

Dit zijn de beste kerst kookboeken vol inspiratie

Tobias Camman bewijst: ook een foodsnob kan van fastfood houden

Fan van wild? Dan wil je dit nieuwe kookboek zeker hebben (inclusief recepten)

Dit is waarom iedereen Pien’s Dinner Club in huis wil hebben (inclusief recepten!)

Deze allesomvattende bijbel voor patisserie wil je hebben (inclusief recepten!)

Eindelijk: het nieuwe kookboek van de auteur van ‘Zout, vet, zuur, hitte’ is er!

De beste kookboeken van 2025 volgens de Foodies-redactie

Waarom de aardappel een comeback verdient volgens Jacques Hermus

Simpel én lekker? Dan wil je deze recepten maken

Dit is de reden dat iedereen massaal vlaaien aan het bakken is

Krokant, sappig en cheesy: dit zijn de burgers waar iedereen over praat

Eenvoudig uitsloven met het kookboek F*cking Lecqer (inclusief recepten!)

Eva Koper verklapt: dit is waarom zelfs een pistachecroissant gezond kan zijn

Kun je alles maken in de airfryer? Deze recepten bewijzen het

Het kookboek van Ottolenghi’s topchef is nú uit en iedereen is laaiend enthousiast

Zo ga je zelf aan de slag als de bakkers van bakkerij Fort Negen

Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.




