
Heb je zojuist je eten in de airfryer gemaakt en zijn er restjes aangekoekt aan de binnenkant? Geen zorgen! Wij vertellen je hoe je het beste je aangekoekte airfryer kunt schoonmaken. Zo kun je hem de volgende keer weer meteen gebruiken!
Lees verder na de advertentie
Aangekoekte airfryer schoonmaken
Hij is in veel keukens niet meer weg te denken: de airfryer. Je maakt er heerlijke recepten mee, zoals deze heerlijke hapjes of zoete baksels of zelfs complete maaltijden. Met zoveel keuze kan het natuurlijk wel eens voorkomen dat er vetresten of kruimels achterblijven in de mand van de airfryer. Gebruik je deze de volgende keer weer opnieuw, dan kunnen deze overgebleven restjes uiteindelijk gaan aankoeken. Daarom is het essentieel om je airfryer goed schoon te maken. Maar hoe krijg je deze nu weer als nieuw? Wij vertellen je hoe je je aangekoekte airfryer kunt schoonmaken.
Jaarabonnement met cadeau
Tijdelijke actieā¬ 65.00- 12x Foodies magazine
- + gratis Jamie Oliver Easy Airfryer boek (t.w.v. 27,50)

Schoonmaken aangekoekte airfryer
Benodigdheden
Allereerst is het belangrijk om een aantal essentials in huis te hebben om je aangekoekte airfryer schoon te maken:
- Afwasmiddel (ontvetter)
- Baking soda (zuiveringszout)
- Azijn
- Zachte spons (of niet-schurende borstel)
- Tandenborstel (voor kleine hoekjes)
- Keukenpapier
- Microvezeldoek
Met deze benodigdheden zorg je ervoor dat je je airfryer weer helemaal schoon wordt, zonder hem te beschadigen of beschermlagen te verwijderen.
Gebruik geen schurende schoonmaakmiddelen of staalwol om krassen te vermijden. Lees altijd de gebruiksaanwijzing van jouw airfryer goed door om te kijken welk schoonmaakmiddel geschikt is.
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Airfryer schoonmaken
Dan kun je aan de slag met het schoonmaken van je aangekoekte airfryer. Let wel op dat je alle stappen voorzichtig uitvoert om je apparaat niet te beschadigen.
- Heb je de airfryer net gebruikt? Laat het dan eerst goed afkoelen;
- Verwijder losse etensresten met keukenpapier of een droge doek;
- Leg de lade en mand in warm water met een flinke scheut afwasmiddel en 2 el baking soda. Laat deze 30-60 minuten weken;
- Schrob daarna met een zachte borstel of spons de losgeweekte resten weg. Voor de kleine hoekjes en gaatjes gebruik je eventueel de tandenborstel;
- Om het verwarmingselement te reinigen, meng je 1 deel azijn en 1 deel water met elkaar. Veeg vervolgens het element schoon met een in de oplossing gedoopte zachte doek of spons. Pas op: gebruik geen grote hoeveelheden water om elektrische schade te voorkomen;
- Alles schoongemaakt? Zorg dat alle onderdelen goed droog zijn, vĆ³Ć³rdat je ze weer terug in de airfryer zet. Dan is hij weer klaar voor gebruik!
Maak een pasta van baking soda, azijn en water, en smeer dit op de aangekoekte plekken in de mand of het verwarmingselement. Laat dit 10-15 minuten weken en spoel daarna grondig af met warm water.
Aangekoekte resten in de airfryer voorkomen
Je hebt natuurlijk geen zin om dit werkje altijd te moeten doen, voor je gebruik wilt maken van je airfryer. Daarom is het belangrijk om je airfryer na gebruik altijd meteen goed schoon te maken. Zo ben je geen extra tijd kwijt aan het schoonmaken van je aangekoekte airfryer! Hiervoor hebben we ook een paar laatste tips:
- Gebruik bakpapier of een siliconen matje om de lade of mand te beschermen;
- Maak de airfryer na gebruik altijd direct schoon om geen kruimels achter te laten en vetresten te vermijden;
- Zie je vlekken? Veeg deze meteen weg, voordat ze gaan aankoeken
Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Onze tips

Airfryer recepten: makkelijk en lekker

Dit zijn de lekkerste recepten voor in de airfryer

Heerlijke hapjes uit de airfryer

Menu met makkelijke airfryer recepten

Bakken in de airfryer: zo doe je dat!

Airfryer tips: dit zijn de do’s en don’ts

Avocado te hard? Zo maak je hem snel rijp

Lasagne opnieuw opwarmen: zo doe je dat

Van airfryer naar oven: tips en trucs

Soep bewaren in de koelkast of vriezer? Zo lang blijft het goed
Julie van den Berg
Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.