
Frietjes, snacks en zelfs eieren koken: de airfryer kan het allemaal. Maar wist je dat je ook heel goed kunt bakken in de airfryer? Van taart tot quiche; wij delen de lekkerste airfryer recepten en tips!
Lees verder na de advertentie
We weten allemaal wel dat je heerlijke hapjes in de airfryer kunt maken. Maar het apparaat kan nog zo veel meer… Je kunt er namelijk alles in bereiden wat in een normale oven ook zou kunnen. Daarbij kun je er ook alle gerechten die je normaal gesproken zou bakken of koken op de barbecue, grill, in de frituurpan, broodrooster of wok in maken. Volgens Simone van der Koelen is de airfryer dan ook een echte alleskunner. Benieuwd naar haar boek Bakken in de airfryer? Lees dan snel verder, want wij mogen alvast onze favoriete recepten en handige tips delen!
Wil je meer leuke kookboeken-tips en iedere week de lekkerste recepten ontvangen?
Bakken in de airfryer
In haar boek bakt Simone niet alleen heerlijke zoete broodjes, taarten en cupcakes, maar ook hartige snacks, borrelhapjes, taarten en quiches. Verder deelt ze veel praktische info, zoals het omrekenen van een ovenrecept, het aantal calorieën per recept, serveersuggesties en extra recepten voor dips. Ze tipt ook hoe je de airfryer kunt schoonmaken – kenners weten dat dit een crime is – en hoe je om kunt gaan met alle verschillende programma’s.
Bij het doorbladeren van het boek komen we er al snel achter dat het bakken in de airfryer verrassend veel lijkt op bakken in een normale oven. De grote meerwaarde is natuurlijk dat je het apparaat niet hoeft op te warmen en dat je gerechten daardoor veel sneller gaar zijn. Ga echter niet altijd alleen maar van het recept uit en vertrouw ook je eigen gevoel. De tip om altijd een prikkertest uit te voeren kennen we natuurlijk wel, maar wist je ook al dat je bij een ongaar baksel vaak slechts vijf minuten bij de baktijd moet optellen wanneer je een ‘normaal’ bakrecept gebruikt? De airfryer warmt namelijk snel op, waardoor tien minuten al te veel kunnen zijn.

Recepten uit “Bakken in de airfryer”
Van koffiebroodjes tot baklava, schwarzwälder kirsch cupcakes en zelfs een funfetti taart. In het boek vind je 75 zoete en hartige recepten waarbij de bereidingstijd korter is dan in de traditionele oven. Benieuwd naar onze favorieten? Bekijk snel deze drie recepten:

Bosvruchtentaart uit de airfryer
Een overheerlijke taart met bosvruchten kun je ook bakken in de airfryer. Superfeestelijk en een absoluut spektakelstuk. Wie wist dat het kon?

Quiche uit de airfryer met bloemkool, paprika en gerookte kip
Dit is ook weer zo’n makkelijke, maar lekkere taart. Maar dan hartig en dus multi-inzetbaar: bij een brunch of lunch, maar met een salade erbij ook als complete maaltijd.

Chocolade-bananenbrood met karamel
Dit chocolade-bananenbrood met karamel is perfect als tussendoortje of snack. Doordat er in het recept geen meel of bloem maar havermout wordt gebruikt, is dit bananenbrood glutenvrij. Tip: check wel altijd de verpakking van de havermout als je allergisch bent.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?
Tip!

Shop een losse editie van Foodies Magazine al vanaf 6,50

Quiche uit de airfryer met bloemkool, paprika en gerookte kip
Dit is ook weer zo’n makkelijke, maar lekkere taart. En altijd inzetbaar: bij een brunch of lunch, maar met een salade erbij ook als complete maaltijd.
Ingrediënten
- 225 g bloemkool
- 1 groene paprika
- 120 g gerookte kip
- 4 eieren
- 70 ml kookroom
- 40 g geraspte kaas
- 1 el gedroogde oregano
- 1 tl gedroogde basilicum
- 1 snuf zout en peper
- 1 rol deeg voor hartige taart
Benodigdheden
- hoge ronde springvorm (ø ca. 18 cm)
- airfryer
Bereiding
Snijd de bloemkool in kleine roosjes en kook ze beetgaar. Laat ze goed uitlekken.
Maak de paprika schoon en snijd hem in dunne reepjes. Snijd de gerookte kip in dunne reepjes.
Hussel in een kom de bloemkool, paprika en kip door elkaar.
Klop in een kom de eieren en de kookroom met een vork goed door elkaar.
Voeg de geraspte kaas, oregano, het basilicum en wat zout en peper toe en roer goed door.
Bekleed de springvorm met het deeg en druk het goed aan.
Verdeel de groenten over het deeg en schenk het eimengsel erover.
Bak de quiche 40 minuten op 160 °C.
Onze tips

Column van Zeinab: alles over het bakken van cakes

11x de lekkerste appeltaart recepten om te bakken

Amerikaanse maten tijdens het bakken: van cups naar grammen

Foodies boekenclub: “Masterclass bakken”

Deze allesomvattende bijbel voor patisserie wil je hebben (inclusief recepten!)

Eindelijk: het nieuwe kookboek van de auteur van ‘Zout, vet, zuur, hitte’ is er!

De beste kookboeken van 2025 volgens de Foodies-redactie

Dit is waarom iedereen Pien’s Dinner Club in huis wil hebben

Waarom de aardappel een comeback verdient volgens Jacques Hermus

Simpel én lekker? Dan wil je deze recepten maken

Dit is de reden dat iedereen massaal vlaaien aan het bakken is

Krokant, sappig en cheesy: dit zijn de burgers waar iedereen over praat

Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.



