Foodies 06/2025 Kleur
Koken met kleur
cover van foodies koken met kleur
groene asperges

Asperges in de airfryer: do or don’t?

We maken massaal ons eten in de airfryer, en met goede redenen. Het is snel klaar, wordt lekker crispy en je hebt weinig afwas. Maar kun je bijvoorbeeld ook asperges in de airfryer bereiden? Zo zit het!

Lees verder na de advertentie

Alles uit de airfryer

Het liefst maken we alles in de airfryer: van eieren tot verschillende groentes en zelfs toetjes. Maar kan écht alles in het apparaat? Zo willen we in het voorjaar volop genieten lekkere gerechten met seizoensgroenten, waaronder natuurlijk asperges! Maar kunnen we deze ook makkelijker bereiden dan dat we nu doen? Wij testten het voor je uit in de airfryer.

Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Asperges in de airfryer

We kunnen in ieder geval meteen antwoord geven op de vraag: kun je asperges bereiden in de airfryer? Ja, dat kan! Sterker nog, ze zijn snel klaar en onwijs lekker. Je kunt ze trouwens ook op verschillende manieren bereiden, afhankelijk van of je witte of groene asperges gebruikt. We zullen je per soort uitleggen hoe je dit het beste doet.

Groene asperges bereiden in de airfryer

Groene asperges zijn perfect om om de airfryer te bereiden, omdat je ze niet hoeft te schillen. Dit is hoe je het doet:

  1. Was de asperges en snijd hier ongeveer 2cm van de onderkant af;
  2. Besprenkel ze met olijfolie, zout en peper;
  3. Stel de airfryer in op 200°C en leg de asperges in de met bakpapier beklede mand. Zet de timer op 6-8 minuten en keer de asperges halverwege om, zodat ze egaal garen
  4. Zodra ze een lichtbruine kleur hebben gekregen aan de buitenkant, zijn ze klaar!

Tip!

Witte asperges in de airfryer

Witte asperges behouden meer hun bite dan wanneer je ze kookt, maar krijgen zo een heerlijke geroosterde smaak. Ze hebben tevens iets langer de tijd nodig om gaar te worden en het vergt wat voorbereiding. Gebruik hiervoor onderstaande stappen:

  1. Schil de asperges met een dunschiller of aspergeschiller (bewaar de schil om hier aspergesoep van te maken!);
  2. Snijd het bruine gedeelte van de onderkant af;
  3. Kook of stoom ze zo’n 5 minuten voor;
  4. Dep ze hierna goed droog en besprenkel met olijfolie, zout en peper;
  5. Stel de airfryer in op 195°C en leg de asperges in de met bakpapier beklede mand. Zet de timer op 8-10 minuten en keer de asperges halverwege om, zodat ze egaal garen;
  6. Kun je erin prikken met een mes, zonder al teveel kracht te zetten? Dan zijn ze klaar!

Profielfoto van

Julie van den Berg

Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!