
Blik beschadigd
Lees verder na de advertentie
Producten uit blik zijn superhandig en goedkoop. Je hebt zelf vast ook wel wat blikjes tomatenpuree of peulvruchten in je voorraadkast staan. Maar helaas komt het soms voor dat het blik beschadigd. Zonde, want dan moet je het weggooien. Of toch niet? Wij zochten uit hoe het zit met eten uit beschadigd blik.
Wil je ook iedere week gratis tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Tip!

Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?
Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Blik beschadigd: weggooien?
Wanneer je iets uit blik wil eten, is het slim om de verpakking goed te bekijken. Is het blik beschadigd? En zo ja, hoe groot zijn deze beschadigingen? Bevat het blik enkel wat krasjes of zitten er ook grote deuken in? Zie je roest of ruikt het zelfs een beetje vreemd? Dit zijn allemaal zaken waarop je moet letten wanneer je wilt gaan eten uit blik. Toch betekent het niet gelijk dat je de inhoud van een beschadigd blik nooit kan eten. Een klein deukje in een blik groente of bonen kan volgens het Voedingscentrum geen kwaad. Is het blik erg beschadigd en heeft het grote deuken erin? Dan kun je het beter wel weggooien. Er kunnen stoffen zoals tin in terecht zijn gekomen, omdat de beschermlaag in het blik kapot is. Hierdoor loop je ook meer kans op een voedselvergiftiging.
Beschermlaagje
De meeste voedingsmiddelen in blik zijn namelijk beschermend met een laagje kunststof aan de binnenkant. Dit beschermlaagje zorgt ervoor dat stoffen, zoals tin, niet in het eten terecht kunnen komen. Een klein deukje kan deze laag wel hebben maar wanneer het blik flink gebutst is, is de kans groot dat het beschermlaagje beschadigd is en dat deze het product niet meer beschermd. Dit kan als gevolg hebben dat er tin in je eten terecht is gekomen. Daar is niet gelijk wat mis mee, want tin is niet giftig. Toch kan een hoge dosis wel zorgen voor gezondheidsproblemen zoals irritatie van de maag. Daarbij kan een beschadigde beschermlaag ervoor zorgen dat er zuurstof en ziektekiemen in aanraking komen met het eten. Deze tasten het product aan met als gevolg dat je het beter niet kunt eten. Je wilt natuurlijk geen buikpijn.
Wanneer blik weggooien?
Kortom: is je blik erg beschadigd? Staat het bol? Zit er roest op wat je niet af kunt vegen? Ruikt de inhoud raar? Dan kun je het blik beter weggooien. Is de verpakking slechts licht beschadigd en zie je alleen wat krasjes of kleine deukjes? Dan is er niks mis mee en kun je de inhoud nog prima eten.
Lees ook: Wow! Dit is waarom je producten niet in geopend blik moet bewaren
Onze tips

Van airfryer naar oven: tips en trucs

Soep bewaren in de koelkast of vriezer? Zo lang blijft het goed

Avocado snijden zonder snijwonden? Dit is de truc

Eieren koken in de airfryer: zo doe je dat

Chocolade tempereren: zo doe je dit stap voor stap

Kan aluminiumfolie veilig in de oven? Zo doe je dat

Dit zijn de lekkerste lokale seizoensgroenten in februari

Moet je een airfryer voorverwarmen: dit is de beste manier

Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips

Dumplings maken: dat doe je zo

Aluminiumfolie in de airfryer: kan dit?

Met deze recepten maak je restjes jam makkelijk op!

Keukenhack: zo kun je hard ijs makkelijk scheppen

Aangekoekte airfryer schoonmaken: zo doe je dat

Wat is het verschil tussen snert en erwtensoep?

Bakpapier in de airfryer: kan dat?
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.