Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Cover voor Blik beschadigd: kun je de inhoud dan nog eten?

Blik beschadigd: kun je de inhoud dan nog eten?

Advertentie

Elke dinsdag delen we de beste tips & tricks voor zo weinig mogelijk verspilling in je keuken. Want waarom zou je voedsel weggooien als je er ook wat lekkers mee kan maken? Dat is goed voor je portemonnee én het milieu. Vandaag delen we of je voedsel uit een beschadigd blik nog kunt eten.

Blik beschadigd

Producten uit blik zijn superhandig en goedkoop. Je hebt zelf vast ook wel wat blikjes tomatenpuree of peulvruchten in je voorraadkast staan. Maar helaas komt het soms voor dat het blik beschadigd. Zonde, want dan moet je het weggooien. Of toch niet? Wij zochten uit hoe het zit met eten uit beschadigd blik.

Wil je ook iedere week gratis tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Blik beschadigd: weggooien?

Wanneer je iets uit blik wil eten, is het slim om de verpakking goed te bekijken. Is het blik beschadigd? En zo ja, hoe groot zijn deze beschadigingen? Bevat het blik enkel wat krasjes of zitten er ook grote deuken in? Zie je roest of ruikt het zelfs een beetje vreemd? Dit zijn allemaal zaken waarop je moet letten wanneer je wilt gaan eten uit blik. Toch betekent het niet gelijk dat je de inhoud van een beschadigd blik nooit kan eten. Een klein deukje in een blik groente of bonen kan volgens het Voedingscentrum geen kwaad. Is het blik erg beschadigd en heeft het grote deuken erin? Dan kun je het beter wel weggooien. Er kunnen stoffen zoals tin in terecht zijn gekomen, omdat de beschermlaag in het blik kapot is. Hierdoor loop je ook meer kans op een voedselvergiftiging.

Beschermlaagje

De meeste voedingsmiddelen in blik zijn namelijk beschermend met een laagje kunststof aan de binnenkant. Dit beschermlaagje zorgt ervoor dat stoffen, zoals tin, niet in het eten terecht kunnen komen. Een klein deukje kan deze laag wel hebben maar wanneer het blik flink gebutst is, is de kans groot dat het beschermlaagje beschadigd is en dat deze het product niet meer beschermd. Dit kan als gevolg hebben dat er tin in je eten terecht is gekomen. Daar is niet gelijk wat mis mee, want tin is niet giftig. Toch kan een hoge dosis wel zorgen voor gezondheidsproblemen zoals irritatie van de maag. Daarbij kan een beschadigde beschermlaag ervoor zorgen dat er zuurstof en ziektekiemen in aanraking komen met het eten. Deze tasten het product aan met als gevolg dat je het beter niet kunt eten. Je wilt natuurlijk geen buikpijn.

Wanneer blik weggooien?

Kortom: is je blik erg beschadigd? Staat het bol? Zit er roest op wat je niet af kunt vegen? Ruikt de inhoud raar? Dan kun je het blik beter weggooien. Is de verpakking slechts licht beschadigd en zie je alleen wat krasjes of kleine deukjes? Dan is er niks mis mee en kun je de inhoud nog prima eten.

beschadigd blik

Lees ook: Wow! Dit is waarom je producten niet in geopend blik moet bewaren

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!