Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
eten van de grond

Kun je eten van de grond nog opeten? Zo zit het!

Advertentie

Je kent het wel: je staat in de keuken van alles te snijden en hop, daar vliegt een stukje op de grond. Wat doe je dan? Hanteer je de 5-seconden regel of gooi je het regelrecht in de prullenbak? Wij vertellen je hoe het zit met eten van de grond!

Eten van de grond

Je hebt vast wel eens iemand “5-seconden-regel!” horen roepen. Maar gebruik je hem zelf ook, of  gooi je eten van de grond altijd meteen weg? Die regel, waarbij eten van de grond dat binnen 5 seconden wordt opgeraapt nog veilig zou zijn, klopt niet zo zegt het Voedingscentrum. Loop je direct een voedselinfectie op als je eten opraapt dat op de grond heeft gelegen? Wij vertellen je er meer over.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Voedselinfectie door eten van de grond?

Volgens het Voedingscentrum is dat niet per se direct het geval. Echter moet je wel met een aantal zaken rekening houden. Allereerst heeft dit natuurlijk te maken met hoe vies de vloer is én of er huisdieren rondlopen. Hoe viezer en in het geval van huisdieren is de kans groter op bacteriën en dus op infecties. Daarnaast is het afhankelijk van welk soort voedsel erop de grond is gevallen. Je begrijpt wellicht dat droge crackers minder ziekmakende bacteriën opnemen dan bijvoorbeeld een warme maaltijd als pasta en tomatensaus. Ook de ondergrond kan een behoorlijk verschil maken. Denk maar eens aan tapijt of laminaat. Valt er eten op het tapijt? Dan neemt het voedsel minder snel bacteriën op dan op laminaat. Bij dit laatste, maakt het eten namelijk meer contact met de grond, waardoor het ook meer bacteriën kan opnemen.

Bij twijfel…

Het Voedingscentrum geeft aan dat het allerbelangrijkste is om je gezonde verstand te gebruiken. Twijfel je of je iets nog kunt eten? Gooi het dan liever weg, om te voorkomen dat je ziek wordt.

Lees ook: Kun je groente in een bolstaand zakje nog eten?

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!