
Eten van de grond
Lees verder na de advertentie
Je hebt vast wel eens iemand “5-seconden-regel!” horen roepen. Maar gebruik je hem zelf ook, of gooi je eten van de grond altijd meteen weg? Die regel, waarbij eten van de grond dat binnen 5 seconden wordt opgeraapt nog veilig zou zijn, klopt niet zo zegt het Voedingscentrum. Loop je direct een voedselinfectie op als je eten opraapt dat op de grond heeft gelegen? Wij vertellen je er meer over.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Tip!

Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?
Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Voedselinfectie door eten van de grond?
Volgens het Voedingscentrum is dat niet per se direct het geval. Echter moet je wel met een aantal zaken rekening houden. Allereerst heeft dit natuurlijk te maken met hoe vies de vloer is én of er huisdieren rondlopen. Hoe viezer en in het geval van huisdieren is de kans groter op bacteriën en dus op infecties. Daarnaast is het afhankelijk van welk soort voedsel erop de grond is gevallen. Je begrijpt wellicht dat droge crackers minder ziekmakende bacteriën opnemen dan bijvoorbeeld een warme maaltijd als pasta en tomatensaus. Ook de ondergrond kan een behoorlijk verschil maken. Denk maar eens aan tapijt of laminaat. Valt er eten op het tapijt? Dan neemt het voedsel minder snel bacteriën op dan op laminaat. Bij dit laatste, maakt het eten namelijk meer contact met de grond, waardoor het ook meer bacteriën kan opnemen.
Bij twijfel…
Het Voedingscentrum geeft aan dat het allerbelangrijkste is om je gezonde verstand te gebruiken. Twijfel je of je iets nog kunt eten? Gooi het dan liever weg, om te voorkomen dat je ziek wordt.
Lees ook: Kun je groente in een bolstaand zakje nog eten?
Onze tips

Airfryer voorverwarmen: moet dat en hoe doe je het?

Zo maak je zelf oranjebitter, proost!

Paaseitjes over? Dit maak je ermee!

Saus te dun geworden? Dit is de manier om je saus in te dikken

Asperges in de airfryer: do or don’t?

Van buffel tot bol: zo maak je mozzarella

Is Grana Padano Parmezaanse kaas? Zo zit het!

Dit is waarom je nú daslook wil gebruiken in de keuken

Waarom je nooit je kruiden bij de supermarkt moet kopen

Wat is het verschil tussen mozzarella en burrata?

Dit zijn de lekkerste seizoensgroenten in april

Paasbrood bakken: zo doe je dat

Gevulde eieren maken? Zo maak je de lekkerste!

Tofu marineren: 6 combinaties die je tofu écht lekker maken

Zelf karamel maken: zo doe je dat

6x Spaanse drankjes die je wil proberen!
Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.