
Eten van de grond
Lees verder na de advertentie
Je hebt vast wel eens iemand “5-seconden-regel!” horen roepen. Maar gebruik je hem zelf ook, of gooi je eten van de grond altijd meteen weg? Die regel, waarbij eten van de grond dat binnen 5 seconden wordt opgeraapt nog veilig zou zijn, klopt niet zo zegt het Voedingscentrum. Loop je direct een voedselinfectie op als je eten opraapt dat op de grond heeft gelegen? Wij vertellen je er meer over.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Tip!

Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?
Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Voedselinfectie door eten van de grond?
Volgens het Voedingscentrum is dat niet per se direct het geval. Echter moet je wel met een aantal zaken rekening houden. Allereerst heeft dit natuurlijk te maken met hoe vies de vloer is én of er huisdieren rondlopen. Hoe viezer en in het geval van huisdieren is de kans groter op bacteriën en dus op infecties. Daarnaast is het afhankelijk van welk soort voedsel erop de grond is gevallen. Je begrijpt wellicht dat droge crackers minder ziekmakende bacteriën opnemen dan bijvoorbeeld een warme maaltijd als pasta en tomatensaus. Ook de ondergrond kan een behoorlijk verschil maken. Denk maar eens aan tapijt of laminaat. Valt er eten op het tapijt? Dan neemt het voedsel minder snel bacteriën op dan op laminaat. Bij dit laatste, maakt het eten namelijk meer contact met de grond, waardoor het ook meer bacteriën kan opnemen.
Bij twijfel…
Het Voedingscentrum geeft aan dat het allerbelangrijkste is om je gezonde verstand te gebruiken. Twijfel je of je iets nog kunt eten? Gooi het dan liever weg, om te voorkomen dat je ziek wordt.
Lees ook: Kun je groente in een bolstaand zakje nog eten?
Onze tips

Kerntemperatuur kip: zo check je of hij gaar is zonder te snijden

Spaanse sangria maken: tips & recepten

Juli op z’n best: dit zijn de groenten en fruit van het seizoen

Van zure room tot crème fraîche: alle soorten room uitgelegd

Kersen ontpitten: zo doe je dat supersnel

Dit is waarom je kersen nooit in de koelkast moet bewaren

Dit is de perfecte temperatuur voor de barbecue (en zo hou je ‘m stabiel)

Bubbels met een budget: bestaat er ook goedkope champagne?

Zuid-Amerikaanse klassieker: dit moet je weten over ceviche

Wat is maple syrup en wat kun je ermee?

Spinazie koken: zo doe je dat

Zo houd je fruitvliegjes weg uit je keuken: 10 slimme tips

De marinadehack die iedere BBQ-liefhebber moet kennen

Waarom jouw kip van de BBQ altijd droog is (en hoe je het oplost)

Van sangria tot clara: deze Spaanse drankjes moet je proeven

Jord Althuizen: “Deze BBQ basics mag je niet missen”
Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.