
Laat ik wat vertellen over Frankrijk. Ik kom er graag, maar niet vaak genoeg eigenlijk. Ik heb zeker een band met Frankrijk, al is het maar dankzij mijn opleiding en werk. De basis van veel dingen die ik kook, ligt dan ook in de Franse keuken. Nootmuskaat komt natuurlijk allerminst uit Frankrijk, maar mijn twee recepten hebben allebei een ‘Frans’ verhaal.
Lees verder na de advertentie
Recepten met nootmuskaat
Wil je ook iedere week de lekkerste Franse recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Blanquette de veau
Het eerste van de nootmuskaat recepten, de kalfs-blanquette, is een prachtig klassiek Frans gerecht. Helaas zo klassiek dat hij eigenlijk niet meer gemaakt wordt. In mijn carrière als kok in restaurants is het er dan ook nooit van gekomen, maar nu kan ik in mijn eigen rubriek natuurlijk maken – er zijn grenzen hoor – wat ik wil. De naam alleen al, spreek het maar eens mooi en langzaam uit: ‘blanquette de veau’. Het spreekt me zo aan, ik moet dat gerecht een keer maken. Niet alle bronnen zijn het erover eens of er überhaupt nootmuskaat in moet, maar gelukkig vindt de grote Escoffi er van wel, dus heb ik een gegronde reden om het eindelijk te maken. Zo’n blanke ragout, daar hoort voor mij in ieder geval de smaak van nootmuskaat bij.
> naar het recept: blanquette de veau
Langoustines met citroen en nootmuskaat
Het tweede in het rijtje met nootmuskaat recepten is hevig geïnspireerd op een van mijn bezoeken aan Frankrijk, aan Normandië om precies te zijn. Samen met mijn vrouw bezocht ik het restaurant van Olivier Roellinger. Deze man, een chef die een aantal jaren eerder zijn drie (!) michelinsterren inleverde, zijn restaurant sloot en op een lager pitje verder ging, stond en staat bekend om zijn creatieve gebruik van specerijen en smaken van over de hele wereld. Blijkbaar kroop het bloed bij meneer Roellinger waar het niet gaan kon, want zijn nieuwe restaurant was opnieuw van een hoog niveau. Hoewel ik nootmuskaat altijd vooral bij stevige en machtige vleesgerechten vond passen, liet Roellinger mij proeven dat het ook bij zoiets delicaats als langoustines uitstekend gebruikt kan worden. Zelden at ik zo’n bijzondere, lichte en smaakvolle lunch. Wat hij precies met de langoustines had uitgespookt weet ik niet; de man is een tovenaar. Maar hij heeft mij zeker geïnspireerd en ik hoop dat op mijn beurt ook bij jullie te doen. Ik denk zelfs dat ik in de zomer weer wat ‘inspiratie’ ga opdoen…
> naar het recept: langoustines met citroen en nootmuskaat
Onze tips

Gevulde eieren maken? Zo maak je de lekkerste!

Tofu marineren: 6 combinaties die je tofu écht lekker maken

Paasbrood bakken: zo doe je dat zelf het lekkerst

Zelf karamel maken: zo doe je dat

6x Spaanse drankjes die je wil proberen!

Witte asperges koken: zo maak je ze perfect klaar

Groene asperges bereiden: van koken tot grillen

Wanneer is een avocado rijp? Zo test je het in 5 seconden!

Kun je aardappels met uitlopers nog eten? Zo zit het!

Dit is het verschil tussen witte, groene en paarse asperges

Avocado te hard? Zo maak je hem snel rijp

Lasagne opnieuw opwarmen: zo doe je dat

Van airfryer naar oven: tips en trucs mét omrekentabel

Soep bewaren in de koelkast of vriezer? Zo lang blijft het goed

Avocado snijden zonder snijwonden? Dit is de truc

Eieren koken in de airfryer: zo doe je dat
Willem van Santen
Chef & fotograaf
Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.