
Spek of koek?! Spekkoek is een typisch Indische cake, opgebouwd uit heel veel bruine en soms ook groene laagjes. Je herkent het meteen als je het in de winkel ziet liggen. Maar wat is spekkoek precies en hoe wordt het gemaakt? Wij leggen het haarfijn uit!
Lees verder na de advertentie
Wat is spekkoek?
Onlangs at ik bij een vriendin een heerlijk Aziatisch diner. Als toetje serveerde ze – geheel in stijl – spekkoek. Deze laagjescake, want dat is het eigenlijk, bestaat uit heel veel dunne laagjes van twee kleuren, om-en-om gestapeld deeg. De cake is lekker kruidig van smaak en heeft een sponsachtige textuur. Lekker bij de koffie, maar dus ook een goed toetje!
Iedere vrijdag het weekmenu en de lekkerste recepten in je mailbox?

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.
Wat zit er in spekkoek?
In de basis bestaat spekkoek uit bloem, (vanille)suiker, boter en eieren. Daaraan worden allerlei specerijen toegevoegd, zoals nootmuskaat, kaneel, foelie, anijs, kruidnagel, nootmuskaat en kardemom. Dit zorgt voor die typische, kruidige smaak van de koek. Je ziet de cake ook in andere kleur- en smaakvarianten, zoals de groenkleurige met pandan of met kokos of chocolade.
Waar koop je het?
Spekkoek vind je vaak bij de slager. Bij de slager?! Ja, soms zie je dit Indonesische gebak daar in de vitrine liggen. Waarom precies is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk heeft het iets te maken met dat de koek zo lijkt op doorregen spek, met alle laagjes die het bevat.
Ook vind je de lekkernij in de grotere supermarkten en bij de toko. Spekkoek is niet goedkoop, omdat het nou eenmaal een arbeidsintensief werkje is om het te maken.
Hoe bewaar je het?
Goed ingepakt kun je spekkoek tot wel vijf weken in de koelkast bewaren. In de vriezer bewaar je de koek zelfs wel tot twee maanden.
Recepten met spekkoek
Het is best een werkje om deze laagjeskoek zelf te maken. Wil je dit gebak nou leuk serveren zonder er al teveel tijd aan te besteden? Koop dan een stuk kant- en klare koek en maak er zelf een lekker dessert van!

Spekkoek met ananas, blauwe bessen en balsamico
Met een paar lekkere ingrediënten zet je in een handomdraai een tropisch toetje op tafel. Lekker na een Aziatisch etentje!
Meer koekjes?
Kun je niet genoeg van koekjes krijgen? We hebben nog veel meer koekjes recepten en andere inspiratie voor je verzameld.
Onze tips

Jackfruit is dé vleesvervanger voor stoofgerechten (en zo gebruik je ‘m)

Dit zijn de keukentools die jouw kerst écht makkelijker maken

Kruidnoten bakken: zo doe je dat

Zelf gevulde speculaas maken: zo doe je dat

Zo maak je thuis een plantaardige steak die zelfs vleeseters verrast

Slechts 0,1% van alle Italiaanse wijn komt hiervandaan

Dit zijn dé gouden tips voor het binden van een stoofpot

Zelf groentesoep maken? Met deze tips lukt het altijd (zelfs zónder zakjes)

Misselijk maar toch iets eten? Deze recepten helpen écht

Zo maak je de perfecte Halloween-pompoen (zonder geklieder)

Zo maak je de lekkerste rode kool: koken en bereiden

9x de lekkerste sauzen voor bij biefstuk

Koken zonder alcohol: zo vervang je drank in klassieke gerechten

Varkenshaas bakken: met deze tips kan het niet mislukken

Dit zijn de seizoensgroenten en -fruit in oktober

7 soorten paddenstoelen om mee te koken (+ recepten)

Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?



