
1. Hygiëne is key!
Lees verder na de advertentie
Hygiëne is key! Elk micro-organisme dat in de pot terecht komt, kan je voedsel bederven. Werk met gesteriliseerde potten en let erop dat de rubberen ringetjes schoon en barstvrij zijn.
2. Bewaren op een koele, donkere plek
Ingemaakte groenten en fruit zijn ongeveer een jaar houdbaar op een donkere, koele plek.
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
3. Gebruik azijn of citroensap
Voeg een beetje azijn of citroensap toe om kalkaanslag op de potten te voorkomen. Het oog wil ook wat!
4. Zo houd je je weckpotten heel
Zet je weckpotten nooit op de bodem van een kookpan. Gebruik een rooster of een theedoek en voorkom direct contact want anders knappen de potten kapot.
5. Hoe krijg je ze open?
Al ben je nog zo sterk, sommige weckpotten gaan gewoon niet open. De truc? Zet de pot even omgekeerd in een laagje warm water. Daarna moet het zeker lukken!

Wecken maar!
Elk fruit vraagt om een andere aanpak. Hoe lang en hoe heet? Dat weet jij vanaf nu precies te vertellen.
Frambozen: 80 graden, 25 minuten.
Rode bessen: 90 graden, 25 minuten.
Bramen: 80 graden, 25 minuten.
Aardbeien: 80 graden, 25 minuten.
Peren: 90 graden, 30 minuten.
Kruisbessen: 80 graden, 30 minuten.
Kersen: 80 graden, 30 minuten.
Lekker labelen
De Rob Geus in ons adviseert je: label je inmaakproducten! Zo weet je precies tot wanneer je creatie houdbaar is, want na een half jaar ben je dat zelf wel vergeten. Je kan gaan voor een simpele witte sticker, maar je eigen label ontwerpen is veel leuker. Met een label van jamlabelizer.com staan jouw weckpotten er straks lekker customized bij!
Inmaakkruiden
Je hebt zakjes met kant-en-klare kruiden, maar wij foodies maken het natuurlijk liever zelf. Dit is ons favoriete inmaakkruidenmengsel. Lekker voor augurken, tomaten, bieten, courgettes of knoflook.
Maal 10 tl korianderzaad, 2 tl geel mosterdzaad, 1 tl zwarte peperkorrels, 1 tl jeneverbes, 1 tl venkelzaad, 1 tl dillezaad, 1 tl majoraan, ½ tl salie, ½ tl dragon, 1 tl pimentpoeder, 3 laurierbladeren, 4 kruidnagels, 3 gedroogde hete pepers en een flinke snuf zout in een vijzel fijn. Bewaar in een luchtdicht potje op een donkere plek.
Maak eens hartige jam
Voor team hartig: jam van groenten. Als je een keer iets anders wilt op je boterham dan aardbeienjam. Wij houden van de combinaties tomaten en vanille, pruimen en chili, frambozen en rode paprika, bacon en ui, tomaat, perzik en rozemarijn. Lekker op een toastje, bij een kaasplankje of op een plakje vijgenbrood.
Handboek voor fermenteren
foodies-columnist en dé vraagbaak voor al jouw fermenteer- en weckvragen, Christian Weij, kwam onlangs met een nieuw kookboek: Verrot gezond. Hierin geeft hij een heldere uitleg van hoe bacteriën in ons lichaam werken en biedt hij recepten voor verschillende soorten gefermenteerde producten. Van jouw verse fruitoogst tot noten, peulvruchten, zaden, granen, zuivel, vlees en vis. Dat is lekker, duurzaam en, zoals de titel doet vermoeden, verrot gezond.
Christian Weij. Verrot gezond.
Betram + de Leeuw Uitgevers. Prijs: €29,95.
Beeld: iStock
Onze tips

Saus te dun geworden? Dit is de manier om je saus in te dikken

Asperges in de airfryer: do or don’t?

Van buffel tot bol: zo maak je mozzarella

Is Grana Padano Parmezaanse kaas? Zo zit het!

Dit is waarom je nú daslook wil gebruiken in de keuken

Waarom je nooit je kruiden bij de supermarkt moet kopen

Wat is het verschil tussen mozzarella en burrata?

Dit zijn de lekkerste seizoensgroenten in april

Paasbrood bakken: zo doe je dat

Gevulde eieren maken? Zo maak je de lekkerste!

Tofu marineren: 6 combinaties die je tofu écht lekker maken

Zelf karamel maken: zo doe je dat

6x Spaanse drankjes die je wil proberen!

Witte asperges koken: zo doe je dat

Groene asperges bereiden: van koken tot grillen

Wanneer is een avocado rijp? Zo test je het in 5 seconden!
Redactie