Foodies 10/2024
Wij gaan bakken
Cover van
Cover voor 10 tips om te gaan wecken met vers fruit en verse groenten

10 tips om te gaan wecken met vers fruit en verse groenten

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Is de natuur goed voor je geweest en zit je met een overvloed aan vers fruit en verse groenten deze zomer? Maak het dan in, om er de rest van het jaar nog van te genieten.

1. Hygiëne is key!

Hygiëne is key! Elk micro-organisme dat in de pot terecht komt, kan je voedsel bederven. Werk met gesteriliseerde potten en let erop dat de rubberen ringetjes schoon en barstvrij zijn.

2. Bewaren op een koele, donkere plek

Ingemaakte groenten en fruit zijn ongeveer een jaar houdbaar op een donkere, koele plek.

3. Gebruik azijn of citroensap

Voeg een beetje azijn of citroensap toe om kalkaanslag op de potten te voorkomen. Het oog wil ook wat!

4. Zo houd je je weckpotten heel

Zet je weckpotten nooit op de bodem van een kookpan. Gebruik een rooster of een theedoek en voorkom direct contact want anders knappen de potten kapot.

5. Hoe krijg je ze open?

Al ben je nog zo sterk, sommige weckpotten gaan gewoon niet open. De truc? Zet de pot even omgekeerd in een laagje warm water. Daarna moet het zeker lukken!

wecken

Wecken maar!

Elk fruit vraagt om een andere aanpak. Hoe lang en hoe heet? Dat weet jij vanaf nu precies te vertellen.

Frambozen: 80 graden, 25 minuten.

Rode bessen: 90 graden, 25 minuten.

Bramen: 80 graden, 25 minuten.

Aardbeien: 80 graden, 25 minuten.

Peren: 90 graden, 30 minuten.

Kruisbessen: 80 graden, 30 minuten.

Kersen: 80 graden, 30 minuten.

Lekker labelen

De Rob Geus in ons adviseert je: label je inmaakproducten! Zo weet je precies tot wanneer je creatie houdbaar is, want na een half jaar ben je dat zelf wel vergeten. Je kan gaan voor een simpele witte sticker, maar je eigen label ontwerpen is veel leuker. Met een label van jamlabelizer.com staan jouw weckpotten er straks lekker customized bij!

Inmaakkruiden

Je hebt zakjes met kant-en-klare kruiden, maar wij foodies maken het natuurlijk liever zelf. Dit is ons favoriete inmaakkruidenmengsel. Lekker voor augurken, tomaten, bieten, courgettes of knoflook.

Maal 10 tl korianderzaad, 2 tl geel mosterdzaad, 1 tl zwarte peperkorrels, 1 tl jeneverbes, 1 tl venkelzaad, 1 tl dillezaad, 1 tl majoraan, ½ tl salie, ½ tl dragon, 1 tl pimentpoeder, 3 laurierbladeren, 4 kruidnagels, 3 gedroogde hete pepers en een flinke snuf zout in een vijzel fijn. Bewaar in een luchtdicht potje op een donkere plek.

Maak eens hartige jam

Voor team hartig: jam van groenten. Als je een keer iets anders wilt op je boterham dan aardbeienjam. Wij houden van de combinaties tomaten en vanille, pruimen en chili, frambozen en rode paprika, bacon en ui, tomaat, perzik en rozemarijn. Lekker op een toastje, bij een kaasplankje of op een plakje vijgenbrood.

Handboek voor fermenteren

foodies-columnist en dé vraagbaak voor al jouw fermenteer- en weckvragen, Christian Weij, kwam onlangs met een nieuw kookboek: Verrot gezond. Hierin geeft hij een heldere uitleg van hoe bacteriën in ons lichaam werken en biedt hij recepten voor verschillende soorten gefermenteerde producten. Van jouw verse fruitoogst tot noten, peulvruchten, zaden, granen, zuivel, vlees en vis. Dat is lekker, duurzaam en, zoals de titel doet vermoeden, verrot gezond.

Christian Weij. Verrot gezond.
Betram + de Leeuw Uitgevers. Prijs: €29,95.

Beeld: iStock

Profielfoto van

Redactie

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!