Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
Bloem Suiker Boter

Dit is het beste kookboek van 2024

Advertentie

Het is bekend: de winnaar van het Food and Friends Gouden Kookboek van 2024. Dé prijs voor het beste kookboek van dit jaar. De bekendmaking vond plaats tijdens de Kookboekenweek. Benieuwd naar de winnaar? Wij vertellen het je in dit artikel!

Het beste kookboek van 2024

Op vrijdag 8 november is het beste kookboek van het jaar, oftewel het Food and Friends Gouden Kookboek 2024, bekend gemaakt door juryvoorzitter Sharon de Miranda. Zij reikte de prijs uit in het tv-programma Tijd voor Max op NPO1.

Het was een spannende strijd, maar Bloem, suiker, boter van Nicola Lamb (vertaald door Roselle de Jong en uitgegeven door Fontaine) is dit jaar de winnaar en gaat naar huis met de prijs voor het beste kookboek van 2024!

Bloem, suiker, boter

€ 33,99
Bloem Suiker Boter

Bloem, suiker, boter

Bloem, suiker, boter is een prachtig boek dat vol staat met meer dan 100 heerlijke recepten voor baksels, maar ook hele handige tips en vragen die nogal eens vaak gesteld worden tijdens het bakken. Want wat moet je nu eigenlijk doen als je beslag in de schift gaat of wanneer je siroop te heet is geworden? Daarnaast vertelt Nicola je alle kennis over de basisbenodigdheden bloem, suiker, eieren en boter en legt ze meer uit over de textuur, kleur en smaak.

Het boek is onderverdeeld in taarten, cakes, brood en desserts van makkelijk tot gemiddeld tot uitdagend. Zo kun je snelle recepten maken, maar ook heerlijke baksels vinden voor een leuk weekendproject of een spektakelstuk voor feesten en verjaardagen. Je hoeft dus zeker niet bang te zijn dat het te makkelijk of juist te moeilijk is, Nicola heeft aan alles en iedereen gedacht. Wat dacht je van een heerlijke citroencheesecake, meringuetaartjes of pompoenbroodjes?

Onze Foodies harten gaan al sneller kloppen bij het denken aan deze heerlijke recepten. Met dit boek word jij gegarandeerd een meesterbakker!

De jury over Het Gouden Kookboek van 2024

De vakjury bestaande uit Sharon de Miranda, Sacha de Boer, Casper van Dijk, Jeroen Doucet, Sander Overeinder, Barbara Serulus en onze eigen redacteur Bas vonden het volgende over het boek:

“Als je écht wilt weten wat je doet tijdens het bakken, dan is dit boek onmisbaar! In de eerste paar hoofdstukken vertelt Nicola Lamb wat er allemaal gebeurt tijdens het bakken: hoe komt het dat mijn baksel al bruin is, maar nog niet gaar? Hoe komen al die laagjes in het bladerdeeg en wat gebeurt er als ik meer of minder suiker of ei toevoeg? Over dit eerste deel is heel erg goed nagedacht. Alle kennis die erin staat is essentieel, met een schat aan illustraties en ezelsbruggetjes. Als je dit eenmaal weet, dan kun je vol zelfvertrouwen het tweede deel van het boek te lijf.”

De jury vervolgt: “Dat tweede deel bestaat uit recepten voor fantastische taarten, koekjes en desserts. Dat zijn vaak klassiekers met een verrassende twist. Heel handig is dat de recepten zijn ingedeeld op bereidingstijd. Wat dacht je van een gemarmerde taart met chocoladeglazuur? Klaar in anderhalf uur. Of een cheesecake met opgeklopte feta? Klaar in een middag. En neem vooral ook eens de tijd om voor eens en voor altijd de perfecte (ja, echt de perfecte) croissants te leren maken!”

Dit zijn de beste kookboeken van 2024:

De vakjury heeft het boek gekozen uit de volgende shortlist:

In 2023 wonnen Danny Lee, Ka Fai Lee, Sun Li en Yan Tign Yuen (Nijgh & van Ditmar) met hun boek “Chin. Ind. Rest. Kookboek” Het Gouden Kookboek.

Wil je meer leuke kookboeken-tips en iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Publieksprijs: beste kookboek van 2024

Naast de opinie van de jury konden jullie ook zelf stemmen op het beste kookboek van 2024. Dit jaar is dat Karola’s Kitchen: Kleur op tafel van Karolien Olaerts geworden! Karola’s Kitchen staat voor voedzame en makkelijke gerechten die bovenal lekker zijn. Met groenten in de hoofdrol maakt de Vlaamse voedingswetenschapper Karolien Olaerts gevarieerde maaltijden die barsten van smaak waarmee ze na België nu ook Nederland veroverd.

Er werd veel gestemd dit jaar, want 25.000 liefhebbers van kookboeken brachten hun stem uit. Iedereen in Nederland en België kon zijn stem uitbrengen op het kookboek dat op geen enkel aanrecht zou mogen ontbreken. Op deze publieksprijs maakten in totaal 56 kookboekinzendingen die zijn verschenen tussen 1 oktober 2023 en 1 oktober 2024 kans.

Karola’s Kitchen: Kleur op tafel

€ 29,99
Karola's Kitchen - Kleur op tafel

Wil je meer leuke kookboeken-tips en iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Profielfoto van

Julie van den Berg

Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.

redactieshoot

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!