Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
beste kookboeken van 2023

Dit is het beste kookboek van 2023: Food and Friends Gouden Kookboek

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Zojuist is Het Food and Friends Gouden Kookboek van 2023 bekend gemaakt. Dit is de prijs voor het beste kookboek van 2023. De bekendmaking vond plaats tijdens de Kookboekenweek, die loopt van 3 t/m 12 november 2023. Benieuwd wie de winnaar is en wat het beste kookboek van dit jaar is? Lees snel verder!

Het beste kookboek van 2023

Op vrijdag 10 november is Het Food and Friends Gouden Kookboek 2023 – het beste kookboek van het jaar – bekendgemaakt: “Chin. Ind. Rest. Kookboek” van Danny Lee, Ka Fai Lee, Sun Li en Yan Tign Yuen (Nijgh & van Ditmar) is dit jaar de winnaar! De auteurs ontvingen de prijs voor het beste kookboek van 2023 zojuist in het tv-programma “Tijd voor MAX”.

Uit het boek

Chin. Ind. Rest. kookboek

€ 38,99
Chin. Ind. Rest. kookboek

Dit zijn de beste kookboeken van 2023:

In 2022 won Yvette van Boven met haar boek “Van Boven in het wild” Het Gouden Kookboek.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Over de winnaar van Het Food and Friends Gouden Kookboek

Van foe yong hai tot babi pangang; deze gerechten kent iedereen. Maak deze afhaal-klassiekers met het prachtige boek “Chin. Ind. Rest. Kookboek” eens zelf. We deelden eerder al onze favoriete recepten in dit artikel.

Wat het boek extra speciaal maakt, is dat het de familiegeschiedenis vertelt van het restaurant Fook Sing in Amsterdam. Ze vertellen hoe het Chinees. Ind. Restaurant ooit in Nederland terecht is gekomen en hoe de gerechten die we vandaag als klassiek bestempelen, zijn ontstaan.

Het allermooiste verhaal is die van Opa Lee, de grondlegger van het restaurant Fook Sing. Hij vertelt over zijn jeugd, zijn reis naar Nederland en zijn start in een voor hem onbekende omgeving. En vooral hoe hij, met zijn vertrouwde gerechten in zijn eigen keuken, zijn plek vond hier.

Beste kookboek van 2023: Chin. Ind. Rest. kookboek

Jury van Het Food and Friends Gouden Kookboek

De vakkundige jury bestond dit jaar uit voorzitter Nadia Zerouali, Sacha de Boer, Casper van Dijk, Jeroen Doucet, Minta Nicolai, Sander Overeinder en Barbara Serulus. Het wasn aan hen de taak om het beste kookboek van 2023 te selecteren.

Het juryrapport over het beste kookboek van 2023

Dit met liefde gemaakte boek biedt een ontroerend tijdsbeeld, maar ook een essentiële verzameling van recepten die tot het hart van het Nederlands culinaire erfgoed horen. Het Chin. Ind. rest. was voor hele generaties de eerste kennismaking met buiten de deur eten en afhalen. Dit boek mag met recht de canon van die Chin. Ind. keuken worden genoemd. What happens behind the doorgeefluik stays behind the doorgeefluik gaat niet langer op. Alle klassiekers van het Chin. Ind. rest. worden in dit boek met smaak in beeld gebracht en uitgelegd.

De recepten zijn verleidelijk en duidelijk. Die troostrijke Chinese tomatensoep maak je vanaf nu ook gewoon thuis – het geheim ervan is trouwens verrassend. Babi pangang wordt tot in detail beschreven en nasi goreng lijkt verraderlijk simpel, maar de details zijn hier belangrijk. De recepten zijn stuk voor stuk een ode aan de vindingrijkheid van de Chinezen in de Lage Landen en de veelzijdigheid van de Nederlands-Chinese keuken.

Het Food and Friends Gouden Kookboek 2023

Publieksprijs: beste kookboek van 2023

Dit jaar kon je als kookboekenliefhebber ook zelf stemmen op je favoriete kookboek van 2023. Dit is volop gedaan, er kwamen meer dan 30.000 stemmen binnen de afgelopen weken. Daar kwam een winnaar uit: “Toetjesbijbel” van Rutger Bakt!

We deelden al eerder onze favoriete recepten uit dit heerlijke boek in dit artikel.

Uit het boek

Toetjesbijbel

€ 34,99
cover toetjesbijbel

Kookboekenweek

De Kookboekenweek loopt dit jaar van 3 tot en met 12 november 2023. Tijdens deze week staan het kookboek en natuurlijk de liefde voor gezellig koken en lekker eten centraal bij de boekhandel en bibliotheek. Door het hele land worden bijvoorbeeld diverse activiteiten, interviews en evenementen georganiseerd, kijk maar eens bij de lokale boekhandel.

Kookboekenweek

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!