Lees verder onder de advertentie
Het beste kookboek van 2023
Lees verder onder de advertentie
Op vrijdag 10 november is Het Food and Friends Gouden Kookboek 2023 – het beste kookboek van het jaar – bekendgemaakt: “Chin. Ind. Rest. Kookboek” van Danny Lee, Ka Fai Lee, Sun Li en Yan Tign Yuen (Nijgh & van Ditmar) is dit jaar de winnaar! De auteurs ontvingen de prijs voor het beste kookboek van 2023 zojuist in het tv-programma “Tijd voor MAX”.
Dit zijn de beste kookboeken van 2023:
Tip!
Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
- Wntrlust – Wout Hendrickx, Debby De Mangelaere & Elise van de Poele (Pelckmans)
- De keukens van Oekraïne – Olia Hercules (Kosmos Uitgevers)
- Hommage – Sergio Herman (Nijgh & van Ditmar)
- Chin. Ind. Rest. Kookboek – Danny Lee, Fa Kai Lee, Sun Li & Yan Ting Yuen (Nijgh & van Ditmar)
- Jiwa – Carl Lemette & Mas van Putten (Nijgh & van Ditmar)
- Van Wafel tot Koek – Regula Ysewijn (Carrera Culinair)
In 2022 won Yvette van Boven met haar boek “Van Boven in het wild” Het Gouden Kookboek.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Over de winnaar van Het Food and Friends Gouden Kookboek
Van foe yong hai tot babi pangang; deze gerechten kent iedereen. Maak deze afhaal-klassiekers met het prachtige boek “Chin. Ind. Rest. Kookboek” eens zelf. We deelden eerder al onze favoriete recepten in dit artikel.
Wat het boek extra speciaal maakt, is dat het de familiegeschiedenis vertelt van het restaurant Fook Sing in Amsterdam. Ze vertellen hoe het Chinees. Ind. Restaurant ooit in Nederland terecht is gekomen en hoe de gerechten die we vandaag als klassiek bestempelen, zijn ontstaan.
Het allermooiste verhaal is die van Opa Lee, de grondlegger van het restaurant Fook Sing. Hij vertelt over zijn jeugd, zijn reis naar Nederland en zijn start in een voor hem onbekende omgeving. En vooral hoe hij, met zijn vertrouwde gerechten in zijn eigen keuken, zijn plek vond hier.
Jury van Het Food and Friends Gouden Kookboek
De vakkundige jury bestond dit jaar uit voorzitter Nadia Zerouali, Sacha de Boer, Casper van Dijk, Jeroen Doucet, Minta Nicolai, Sander Overeinder en Barbara Serulus. Het wasn aan hen de taak om het beste kookboek van 2023 te selecteren.
Het juryrapport over het beste kookboek van 2023
Dit met liefde gemaakte boek biedt een ontroerend tijdsbeeld, maar ook een essentiële verzameling van recepten die tot het hart van het Nederlands culinaire erfgoed horen. Het Chin. Ind. rest. was voor hele generaties de eerste kennismaking met buiten de deur eten en afhalen. Dit boek mag met recht de canon van die Chin. Ind. keuken worden genoemd. What happens behind the doorgeefluik stays behind the doorgeefluik gaat niet langer op. Alle klassiekers van het Chin. Ind. rest. worden in dit boek met smaak in beeld gebracht en uitgelegd.
De recepten zijn verleidelijk en duidelijk. Die troostrijke Chinese tomatensoep maak je vanaf nu ook gewoon thuis – het geheim ervan is trouwens verrassend. Babi pangang wordt tot in detail beschreven en nasi goreng lijkt verraderlijk simpel, maar de details zijn hier belangrijk. De recepten zijn stuk voor stuk een ode aan de vindingrijkheid van de Chinezen in de Lage Landen en de veelzijdigheid van de Nederlands-Chinese keuken.
Publieksprijs: beste kookboek van 2023
Dit jaar kon je als kookboekenliefhebber ook zelf stemmen op je favoriete kookboek van 2023. Dit is volop gedaan, er kwamen meer dan 30.000 stemmen binnen de afgelopen weken. Daar kwam een winnaar uit: “Toetjesbijbel” van Rutger Bakt!
Kookboekenweek
De Kookboekenweek loopt dit jaar van 3 tot en met 12 november 2023. Tijdens deze week staan het kookboek en natuurlijk de liefde voor gezellig koken en lekker eten centraal bij de boekhandel en bibliotheek. Door het hele land worden bijvoorbeeld diverse activiteiten, interviews en evenementen georganiseerd, kijk maar eens bij de lokale boekhandel.
Lees ook:
Onze tips
Zelfgebakken brood binnen 10 minuten: redden wij dat?
Vers van de pers: McDonald’s brengt populaire burger terug
Haverrijst getest: hype of heerlijk?
Vers van de pers: vlees- en zuivelvervangers het gezondst in Nederland
Alles over maaltijdboxen: welk recept past bij jou?
GEWONNEN: diner voor twee in het restaurant van Jamie Oliver in Londen
Het Squid Game koekje: zo maak je ‘m zelf
Foodies Christmas Gifts: ben jij een van de gelukkige winnaars?
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.
Lees verder onder de advertentie