Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Bas Erkens in de boeken

Dit zijn de lekkerste kookboeken voor in de herfst

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Zodra de eerste bladeren van de bomen vallen krijgen wij zin in stoofpotjes, stampotten en andere verwarmende herfstgerechten. Pompoen, paddenstoelen en diverse knollen staan dan ook geregeld op het menu. Dit zijn de kookboeken voor in de herfst waar we onze inspiratie vandaan halen.

Kookboeken voor in de herfst

De herfst is misschien wel ons favoriete seizoen, we genieten ontzettend van alle kleuren in het bos, ’s avonds steken we de kaarsjes aan en warmen we ons op onder een dekentje op de bank. Het liefst zetten we elke avond de lekkerste herfstgerechten op tafel. Eerder deelden we al onze favoriete herfstrecepten uit ons magazine, maar er zijn ook talloze boeken vol inspiratie te vinden. Tijd om een lijstje te maken met de beste kookboeken voor in de herfst.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

1. Nigel Slater – Keukenkronieken

Wie “Keukenkronieken” leest krijgt een inkijkje in Nigels keuken. Hoe hij ’s ochtends nooit afwijkt van zijn vaste patronen (een kommetje met yoghurt) en hoe er naast de koffie altijd een koekje ligt. Maar ook wat volgens hem de beste manier is om een kip te braden of hoe je de perfecte auberginepuree krijgt. Hij vertelt de verhalen achter de recepten, vaak mooie herinneringen en anekdotes. Zoals die keer dat hij zijn eerste baguette kocht in Parijs. De zon die onderging, het nog warme stokbrood met krakende korst onder zijn arm.

Keukenkronieken

€ 39,99
Cover Keukenkronieken

2. Yvette van Boven – Home Baked

In “Home Baked” deelt Yvette van Boven alle gerechten die ze graag thuis bakt. Zowel klassiekers en nieuwe vondsten, inclusief glutenvrije, suikervrije en lactosevrije baksels. Daarnaast leert ze je alle kneepjes van het bakken van taartbodems, basiscakes en beginnersbrood, zodat je er daarna naar eigen inzicht mee aan de slag kunt. Een boek vol bakplezier, zeker voor de feestdagen! Bewaar je een stukje taart voor ons?

Home Baked

€ 34,99
Home Baked

3. ToKokoro Ramen

Happy & healthy soulfood, dat is de ondertitel van het kookboek “ToKokoro Ramen” van Anke & Tom Staffhorst. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat het veel meer dan happy & healthy soulfood is. Het boek staat namelijk niet alleen vol met heerlijke recepten, Anke & Tom delen ook hun prachtige verhaal over het begin en het einde van hun eigenwijze restaurant in Nijmegen. In het boek vind je 75 recepten voor een lach op je gezicht (én die van je tafelgenoten). Comfortfood waar je blij van wordt en geen genoeg van kunt krijgen. Ik in ieder geval niet.

ToKokoro Ramen

€ 30,00
cover tokokoro

4. Jamie Oliver – Jamie’s comfort food

Comfortfood staat voor ultiem genieten. Dit boek gaat over eten dat herinneringen ophaalt, waar je je goed door voelt, waar je vrolijk van wordt. Echt comfortfood gaat over seizoenen, over jeugdfavorieten, over speciale momenten die je wil vieren. Alleen, met je familie of een tafel vol met vrienden. Kortom: alles waar je gelukkig van wordt! In dit heerlijke kookboek vind je meer dan 100 recepten van Jamie Oliver, stuk voor stuk zijn eigen favoriete comfortfood.

Jamie’s comfort food

€ 35,99
comfort food jamie oliver

5. Mas van der Putten & Carl Lemette – JIWA

Wat maakt dat je altijd naar dat ene gerecht blijft terugverlangen, dat dat ene gerecht voor altijd een herinnering blijft of dat je na de eerste hap er gelijk nog één wilt? Mas van der Putten en Carl Lemette ontrafelen hun Indische en Molukse roots en geven traditionele gerechten een lokaal funky nieuw jasje. Van een oldschool dumpling tot een romige dragonfly chicken en gravadlax in sake, dille en Javaanse suiker. Hun boek “JIWA” staat vol Aziatische en Indische gerechten die je rechtstreeks in je ziel raken.

JIWA

€ 25,00
cover Jiwa

6. Oma’s stamp- en stoofpotjes

In “Oma’s stamp- & stoofpotjes” delen de leukste oma’s en opa’s hun persoonlijke verhalen en natuurlijk authentieke recepten. Waar in het vorige boek “Oma’s soep” nog soepen de show stelen, spelen in “Oma’s stamp- en stoofpotjes” oer-Hollandse stamppotten en ook stoofpotten de hoofdrol. Want wie is er nu niet dol op de stamppot van oma of opa? Het kookboek staat boordevol klassieke gerechten als boerenkool met (vega)worst of andijviestamppot met gehaktbal en opa’s jus, maar ook met heerlijke gerechten als Indonesische rendang en Pakistaanse dahl.

Er gaat ook nog eens van elk verkocht boek één euro naar stichting Oma’s Soep. Stichting Oma’s Soep brengt jong en oud in heel Nederland samen om zo eenzaamheid te overwinnen.

Oma’s stamp- & stoofpotjes

€ 21,99
oma's stamp- en stoofpotjes

7. Janine de Roode – Soep-er

Zodra je binnenstapt bij soepbar Soep-er aan de Vismarkt in Utrecht komt de heerlijke geur van verse soep je tegemoet waaien. De gezellige, knusse huiskamersfeer van het restaurant maakt dat je je er meteen thuis voel. Janine mengt verrassende smaken en ingrediënten in een kommetje. Met traditionele recepten en een persoonlijke twist, zodat jij kunt genieten van het veelzijdigste gerecht ter wereld: soep. Gevarieerd, gemakkelijk en gezond.

Soep-er

€ 25,99
Soep-er -

8. Ottolenghi Test Kitchen – Extra lekker

In “Extra lekker“, het tweede deel in de OTK-serie, laat de Ottolenghi Test Kitchen zien hoe je op eenvoudige maar indrukwekkende wijze smaakvolle, doordeweekse gerechten iets extra’s kunt geven. Denk aan een harissaboter die je geroosterde champignons, gestoomde groenten of gepofte aardappels extra verrukkelijk maken. Of een tamarindedressing op gebakken kurkumaeieren die ook heerlijk is over een perfect gebakken biefstuk. Maar ook desserts die je kunt perfectioneren en vervolgens kunt aanpassen aan je favoriete smaakcombinaties, zoals een basismousse omgevormd tot koffiemousse met tahini-fudge.

Ottolenghi Test Kitchen – Extra lekker

€ 26,99
Cover OTK

9. Koekjesbijbel

Met meer dan 170 koekjesrecepten zit je met het boek “Koekjesbijbel” letterlijk en figuurlijk gebakken: van oud-Hollandse klassiekers als Jan Hagel en bokkenpootjes tot internationaal bekende koekjes als amaretti en shortbread. Maar er zijn ook genoeg minder bekende koekjes om te ontdekken, zoals dennenkoeken en craquants met karamel en hazelnoten. Leer de basistechnieken met behulp van duidelijke stap-voor-stapfoto’s en maak handig gebruik van de ruime selectie aan basisrecepten.

Koekjesbijbel

€ 34,99
koekjesbijbel

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!