
Is je motto ‘liever te veel dan te weinig’? En houd je dus regelmatig piepers over? Gooi de overgebleven aardappels vooral niet in de prullenbak maar in de pan, want je maakt er dit lekkers mee! Bijkomend voordeel: dit lijstje gaat ook heel goed op voor aardappels met uitlopers.
Lees verder na de advertentie
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Tip!

Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?
Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Gebakken aardappels
Misschien wel het makkelijkste wat je kunt doen met overgebleven aardappels is de aardappels opbakken in de pan. Zorg er wel voor dat de aardappels eerst goed afgekoeld zijn, schil ze en snijd ze eventueel in kleinere stukken. Verhit een scheutje olie of een klontje boter in een ruime koekenpan en bak er de aardappels rondom knapperig in. Ook lekker: bak de aardappels samen met uienringen en kleine blokjes spek. Lekker met een frisse dip van zure room of crème fraîche en verse kruiden! Wil je je gebakken aardappels tot een compleet gerecht omtoveren? Probeer dan dit recept voor knapperige aardappels met groene harissa en yoghurt.
Frittata
Frittata betekent ‘gebakken’ en het is een gerecht dat uit armoede is ontstaan, omdat je hierin alle kleine restjes kunt verwerken en tot een totaal nieuw gerecht kunt omtoveren. Je kunt een basisfrittata maken van overgebleven aardappels en eieren, maar je kunt hier ook restjes groente, vlees of kaas in verwerken. Een ideaal opmaakrecept dus! Verwarm hiervoor de oven voor tot 180°C. Bak ca. 300 g overgebleven gekookte aardappels en evt. groente of vlees in een scheutje olie in de koekenpan. Klop in een kom 6 eieren met zout, peper en eventueel ca. 50 g kaas zoals ricotta, feta of geraspte kaas. Vet een ovenschaal in met boter en schep er het aardappelmengsel in. Schenk het eiermengsel eroverheen. Bestrooi evt. met extra kaas. Bak ca. 20 minuten in de oven tot het eiermengsel gestold is. Laat de frittata even afkoelen voor je hem in stukken snijdt, dan wordt-ie steviger. Lekker met een frisse salade!
Gnocchi
Wist je dat gekookte aardappels de basis vormen van gnocchi? Met wat overgebleven aardappels en ons basisrecept voor gnocchi kun je gelijk aan de slag! Roerbak wat fijngehakte knoflook met restjes groente zoals spinazie, prei of champignons en evt. kip of spekjes in een scheutje olie in een hapjespan, voeg een flinke scheut room toe en tot slot de gekookte gnocchi. Serveer met fijngeraspte parmezaan. Of probeer bijvoorbeeld deze gnocchi met doperwten, parmezaan en spekjes.
Soep
We blijven nog even in Italië, want daar zijn ze heel goed in restjes opmaken. Neem minestrone bijvoorbeeld, dat is een goedgevulde soep waarin je elk restje kunt verwerken, van groenten en aardappels tot bonen en pasta. Laat je inspireren door ons recept voor Italiaanse minestrone, maar voel je vrij om alle restjes erin te verwerken die je in huis hebt.
Ovenschotel
Restjes gekookte aardappels laten zich prima in een ovenschotel verwerken. Combineer ze met groenten en serveer de ovenschotel de volgende dag als een feestelijk bijgerecht. Wat denk je bijvoorbeeld van deze witlofschotel met room, mosterd, kaas en walnoten?
Salade
Gekookte aardappels van de dag ervoor kun je in een kwartiertje omtoveren tot een lekkere salade. Breng de aardappels op smaak met een sausje van mayonaise en yoghurt en voeg andere ingrediënten naar smaak toe, zoals wat verse kruiden, augurkblokjes, lente-ui en/of gerookte vis. Lekker bij de brunch, als voor- of bijgerecht! Laat je inspireren door onze aardappelsalade met gerookte zalm.
Lees ook: Het verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel
Onze tips

Bestel nu Foodies Italië mét gratis kaasgids

De comeback van cognac: waarom iedereen het nu mixt

Dit zijn de belangrijkste vegatrends voor 2025

Lavashak: deze populaire Perzische snack wil je proberen

Dit zijn de meest gezochte recepten van januari

Zo ontvang je het nieuwe boek van Jamie Oliver gratis!

Cottage cheese is weer populair en dit is waarom

Deze nieuwe chunky repen wil je proeven
Martina Silbrníková
Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje. Was eindredacteur van 2020 tot 2023.