Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Hazelnootpavlova met whiskylikeur

Deze gerechten eet de Nederlandse foodie het liefst tijdens de feestdagen

Heb jij het kerstmenu nog niet tot het dessert aan toe uitgedacht? Dan ben jij er laat bij. Bijna de helft van de Nederlandse hobbykoks begint namelijk in november al het kerstdiner te plannen. Maar geen nood, want wij delen wat de meeste foodies eten tijdens kerst:

Lees verder na de advertentie

Wat Nederlandse foodies het liefst op tafel zetten, loopt sterk uiteen. In ieder geval zijn ze niet zuinig, blijkt uit onderzoek van Wat Schaft De Podcast en Roger Bloem Marketing onder meer dan 300 Nederlandse fanatieke thuiskoks. Wat blijkt? Klassiekers als stoofpeertjes, zalmtartaar, wildragout en pavlova krijgen nog vaak een plek op het menu.

Wat echt niet meer kan? Daar doet de Nederlandse thuiskok niet aan. Een meerderheid van de ondervraagden vindt dat alles moet kunnen, als het maar goed bereid is. Toch zien ze wel wat gerechten liever van tafel verdwijnen. Na de grote hoeveelheden vlees noemen Nederlandse thuiskoks ook de garnalencocktail en de kant-en-klare carpaccio.

Inspiratie voor kerst halen foodies vooral uit traditionele bronnen. Voor hun kerstrecepten grijpen 3 van de 4 hobbykoks nog altijd het liefst naar een kookboek, of een fijn magazine.

Tip

Je scoort Foodies Magazine nu tijdelijk met korting! Lees hier alles over de actie.

Bij 55% van de ondervraagden kookt één host een meergangendiner. Meestal voor meer dan 7 personen. (62%). Daarbij geven de meesten zo’n 20 – 50 euro per persoon uit, exclusief drank. De Nederlandse foodie staat bij het opstellen van dat diner zeker open voor nieuwe ideeën; 70% van de ondervraagden kookt elk jaar een heel nieuw menu en voornamelijk gerechten uit de Franse keuken (60%).

Altijd op de hoogte blijven van de laatste trends?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Het laatste culi-nieuws van deze week:

Ottolenghi met gebakjes

Ottolenghi opent restaurant in Amsterdam

Internationaal gerenommeerd chef, restaurateur en auteur Yotam Ottolenghi keert in 2026 terug naar Amsterdam, de stad die hij ooit zijn thuis noemde. Het restaurant opent begin 2026 zijn deuren in het nieuwe Mandarin Oriental Conservatorium, Amsterdam, momenteel bekend als Conservatorium Hotel . Het hotel ligt in het Museumkwartier van de stad, op korte afstand van culturele bestemmingen zoals het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum en het Concertgebouw.

Cover voor

Broodje gezond wordt steeds duurzamer

De Nederlandse landbouw heeft in 75 jaar tijd een spectaculaire verduurzamingsslag gemaakt. Voor het produceren van een simpel broodje gezond, bestaande uit brood, kaas, boter, tomaat en komkommer, is vandaag ruim 75 procent minder landbouwgrond nodig dan in 1950. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van De Eerste Duurzame Generatie. Waar een broodje gezond in 1950 nog bijna 0,84 m² aan landbouwgrond vergde, is dat in 2025 gedaald tot 0,23 m².

Kerst Tip

Profielfoto van

Julie van den Berg

Altijd in voor een feestje – vooral als er eten én wijn is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Houdt van het organiseren van etentjes voor familie en vrienden. Haat koriander.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!