Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Zout

Trend: een schepje zout in de koffie?!

Advertentie

Misschien ben je wel een fervent koffieliefhebber en drink je minstens acht kopjes per dag. Misschien hou je, net als ik, wel helemaal niet van zwarte koffie en drink je liever een mierzoete latte waar eigenlijk bijna geen koffie aan te pas komt. Hoe dan ook: we kunnen het er allemaal over eens zijn dat het zwarte goud een redelijk bittere smaak heeft, waar gewoon niet iedereen van houdt. Gelukkig is er nu een magisch middeltje dat de bitterheid in koffie een beetje neutraliseert. En het beste nieuws? Bijna iedereen heeft het in huis: zout!

Een schepje zout in de koffie?!

Excuses als je je door deze verrassende onthulling nét verslikte in een slok koffie, maar het is echt waar: dankzij zout proef je de bittere smaak van koffie minder goed. Dat betekent helaas niet dat je gewoon een schepje zout in de koffie kunt doen in plaats van een klontje suiker. Je kunt het zout (¼ theelepel per 6 eetlepels gemalen koffie) het beste toevoegen aan de koffie vóór je deze zet. Hierdoor kun je het niet proeven, terwijl de bitterheid tóch geneutraliseerd wordt.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Cupjes en pads

Zout toevoegen aan gemalen koffie voor je hem zet is natuurlijk lastig wanneer je geen gemalen koffie gebruikt, maar bijvoorbeeld cupjes of pads. In dat geval kun je ook een beetje zout in de koffie toevoegen aan een vers gezet bakje; hou er dan wel rekening mee dat je het zout wellicht proeft. Maar: ook in dit geval proef je de bitterheid een stuk minder.

Wetenschap: zout in de koffie

Hoewel het wellicht magisch klinkt, is het natuurlijk geen échte magie dat zout je koffie minder bitter laat smaken. Het zit zo: de smaakpapillen in onze tong kunnen vijf smaken onderscheiden: zoet, zuur, zout, umami en bitter. Behalve de laatste kan elk van deze smaken versterkt worden door een snufje zout toe te voegen. Met bitter werkt dat precies andersom: achter op de tong zitten receptoren die bitterheid signaleren. Dit signaal wordt doorgestuurd naar de hersenen, die vervolgens registreren dat de smaak bitter is. En waar zout bij andere smaken deze receptoren een extra zetje geeft, vermindert het bij bitterheid de werking van deze receptoren, waardoor de smaak geneutraliseerd wordt.

Zout in de koffie is niet nieuw

Hoewel deze trend in Nederland misschien nieuw is, wordt er in andere landen al decennia zout in de koffie gedaan. In onder andere Noord-Scandinavië voegen ze, dankzij de aangrenzende zilte zee, al heel lang een snufje toe aan de koffie. Turkije kent een voorhuwelijkse ceremonie waarbij de toekomstige bruid een kopje met zout bereid voor haar aanstaande echtgenoot. Een zwarte ijskoffie met gezouten melkschuim is daarnaast een heel populair drankje in Taiwan. In ieder geval zijn er genoeg manieren om zout in de koffie uit te proberen!

Recepten met koffie

En? Al overtuigd? Als niet-koffiedrinker ben ik stiekem wel benieuwd, dus bij mijn volgende kopje koffie doe ik een klein beetje zout. Mocht je nog niet om zijn, dan zijn hier een paar recepten met koffie die wél iedereen lekker vindt.

Walnoot-koffietaart

De nootachtige smaak van walnoten en de diepe smaak van koffie zorgen voor een ware smaaksensatie in deze taart.

> naar het recept: walnoot-koffietaart

Walnoot-koffietaart

Koffiesoesjes

Deze luchtige soesjes hebben een heerlijk romige koffievulling die je het liefst zo naar binnen zou lepelen. Maar geloof ons: de soesjes zelf zijn het maken waard!

> naar het recept: koffiesoesjes

bakken met koffie: koffiesoesjes

Ribs met chili koffie-rub, coleslaw en bbq-saus

Wist je dat je koffie ook heel goed kunt gebruiken bij vleesgerechten? Probeer maar eens bij deze ribs!

> naar het recept: ribs met chili koffie-rub, coleslaw en bbq-saus

Ancho chili koffie-rub baby back ribs met coleslaw en bbq-saus

Lees ook:

Profielfoto van

Lotus van Overveldt

Eindredacteur

Mag je wakker maken voor alles met aardappels of garnalen. Drinkt het liefst het hele jaar door warme chocolademelk met slagroom. Met zwarte koffie moet je niet in haar buurt komen (met ijskoffie wel). Vindt dat de Fransen het écht hebben begrepen door een kaasplankje én een toetje te eten.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!