
Een schepje zout in de koffie?!
Lees verder na de advertentie
Excuses als je je door deze verrassende onthulling nét verslikte in een slok koffie, maar het is echt waar: dankzij zout proef je de bittere smaak van koffie minder goed. Dat betekent helaas niet dat je gewoon een schepje zout in de koffie kunt doen in plaats van een klontje suiker. Je kunt het zout (¼ theelepel per 6 eetlepels gemalen koffie) het beste toevoegen aan de koffie vóór je deze zet. Hierdoor kun je het niet proeven, terwijl de bitterheid tóch geneutraliseerd wordt.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Cupjes en pads
Zout toevoegen aan gemalen koffie voor je hem zet is natuurlijk lastig wanneer je geen gemalen koffie gebruikt, maar bijvoorbeeld cupjes of pads. In dat geval kun je ook een beetje zout in de koffie toevoegen aan een vers gezet bakje; hou er dan wel rekening mee dat je het zout wellicht proeft. Maar: ook in dit geval proef je de bitterheid een stuk minder.
Wetenschap: zout in de koffie
Hoewel het wellicht magisch klinkt, is het natuurlijk geen échte magie dat zout je koffie minder bitter laat smaken. Het zit zo: de smaakpapillen in onze tong kunnen vijf smaken onderscheiden: zoet, zuur, zout, umami en bitter. Behalve de laatste kan elk van deze smaken versterkt worden door een snufje zout toe te voegen. Met bitter werkt dat precies andersom: achter op de tong zitten receptoren die bitterheid signaleren. Dit signaal wordt doorgestuurd naar de hersenen, die vervolgens registreren dat de smaak bitter is. En waar zout bij andere smaken deze receptoren een extra zetje geeft, vermindert het bij bitterheid de werking van deze receptoren, waardoor de smaak geneutraliseerd wordt.
Zout in de koffie is niet nieuw
Hoewel deze trend in Nederland misschien nieuw is, wordt er in andere landen al decennia zout in de koffie gedaan. In onder andere Noord-Scandinavië voegen ze, dankzij de aangrenzende zilte zee, al heel lang een snufje toe aan de koffie. Turkije kent een voorhuwelijkse ceremonie waarbij de toekomstige bruid een kopje met zout bereid voor haar aanstaande echtgenoot. Een zwarte ijskoffie met gezouten melkschuim is daarnaast een heel populair drankje in Taiwan. In ieder geval zijn er genoeg manieren om zout in de koffie uit te proberen!
Recepten met koffie
En? Al overtuigd? Als niet-koffiedrinker ben ik stiekem wel benieuwd, dus bij mijn volgende kopje koffie doe ik een klein beetje zout. Mocht je nog niet om zijn, dan zijn hier een paar recepten met koffie die wél iedereen lekker vindt.
Walnoot-koffietaart
De nootachtige smaak van walnoten en de diepe smaak van koffie zorgen voor een ware smaaksensatie in deze taart.
> naar het recept: walnoot-koffietaart
Koffiesoesjes
Deze luchtige soesjes hebben een heerlijk romige koffievulling die je het liefst zo naar binnen zou lepelen. Maar geloof ons: de soesjes zelf zijn het maken waard!
> naar het recept: koffiesoesjes
Ribs met chili koffie-rub, coleslaw en bbq-saus
Wist je dat je koffie ook heel goed kunt gebruiken bij vleesgerechten? Probeer maar eens bij deze ribs!
> naar het recept: ribs met chili koffie-rub, coleslaw en bbq-saus
Lees ook:
Italiaanse stijl: slow koffie zetten met een percolator
Hierom moet je nooit koffiedik weggooien
Koffie bewaren: doe jij dat al je hele leven verkeerd?
Onze tips

Dit is de jury van de kookwedstrijd!

Dit is dé lekkerste uitgave van Foodies ooit: chocolade & karamel

Product van de maand: Italiaanse kazen

Dit nieuwe kookboek wil je hebben

Starbucks zet nieuwe smaak op het menu

Bitterballen uit de airfryer: net zo krokant als uit de frituur?

Doe je mee met onze kookwedstrijd? Deze prijzen kun je winnen!

Dit zijn de meest gezochte recepten van februari
Lotus van Overveldt
Eindredacteur
Mag je wakker maken voor alles met aardappels of garnalen. Drinkt het liefst het hele jaar door warme chocolademelk met slagroom. Met zwarte koffie moet je niet in haar buurt komen (met ijskoffie wel). Vindt dat de Fransen het écht hebben begrepen door een kaasplankje én een toetje te eten.