
Zelf glühwein maken
Lees verder na de advertentie
De dagen worden korter, buiten wordt het steeds kouder en alle kerstlichtjes gaan gezellig aan. Niets fijner dan je tijdens deze winterse dagen te verwarmen aan een glaasje glühwein. De letterlijke vertaling van glühwein is dan ook ‘gloeiwijn’ omdat je er zo lekker van opwarmt.
Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?
Glühwein maken
Het drankje smaakt natuurlijk het állerbeste op een Duitse kerstmarkt, maar wist je dat je heel gemakkelijk zelf glühwein kan maken? Met dit recept maak je de lekkerste klassieke glühwein thuis. Nodig de buren maar uit, de borrel kan beginnen!

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.
Recept voor zelf glühwein maken
Je maakt het klassieke drankje heel gemakkelijk zelf.
- Je neemt een ruime pan, schenkt hier één liter rode wijn in en laat deze zachtjes op een laag vuurtje staan. Let er goed op dat de wijn niet gaat koken, dan verdampt de alcohol.
- Voeg hier vervolgens 2-3 eetlepels suiker (naar smaak), 1 vanillestokje, 1 kaneelstokje, 2 stuks steranijs, 3 kruidnagels en 2 kardemompeulen aan toe. Pers 1 sinaasappel uit en voeg aan de wijn toe. Laat het geheel ca. 30 minuten trekken op laag vuur zodat alle smaken in de wijn trekken.
- Na een halfuurtje is je glühwein perfect. Serveer in een mooi glas en decoreer het evt. met een kaneelstokje en schijfjes sinaasappel. Voor het beste resultaat zeef je de glühwein voor het serveren, zo haal je alle stukjes kruiden er uit.
Wil je graag alcoholvrije glühwein maken? Verhit 1 liter rode wijn en laat deze juist goed koken, dan verdampt de alcohol. Of gebruik 1 liter vlierbessensap aangelengd met water (1:1).
Glühwein variatie
Opzoek naar variaties op gluhwein? Probeer eens onze glühwein van port met laurier en rozemarijn of geniet van onze kersenglühwein:

Kersenglühwein
Je hebt vast weleens glühwein gedronken in de winter, misschien wel bij een kerstmarkt. Weet je wat nog lekkerder is? Kersenglühwein!
Ingrediënten
Bereiding
Doe alle ingrediënten in een pan en verhit ca. 10 minuten tot zeer heet, maar laat het niet koken. Laat afgedekt ca. 30 minuten trekken.
Verwarm de glühwein opnieuw en schenk hem in theeglazen. Garneer eventueel met een sinaasappelschijfje en een kaneelstokje.
© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Hannah Guinness Foto’s: Ant Duncan Styling: Alexander Breeze Foodstyling: Ella Tarn
Als cadeau zelf glühwein maken
Het is ook erg leuk om van tevoren de kruiden bij elkaar te mixen. Vul hiervoor een fles met een ruime hals en draaidop met 2-3 eetlepels suiker (naar smaak), 1 vanillestokje, 1 kaneelstokje, 2 stuks steranijs, 3 kruidnagels en 2 kardemompeulen aan toe. Deksel erop en je bent klaar. Leuk voor jezelf of om aan anderen cadeau te geven tijdens de feestdagen!
Lees ook:
Onze tips

Jackfruit is dé vleesvervanger voor stoofgerechten (en zo gebruik je ‘m)

Dit zijn de keukentools die jouw kerst écht makkelijker maken

Kruidnoten bakken: zo doe je dat

Zelf gevulde speculaas maken: zo doe je dat

Zo maak je thuis een plantaardige steak die zelfs vleeseters verrast

Slechts 0,1% van alle Italiaanse wijn komt hiervandaan

Dit zijn dé gouden tips voor het binden van een stoofpot

Zelf groentesoep maken? Met deze tips lukt het altijd (zelfs zónder zakjes)

Misselijk maar toch iets eten? Deze recepten helpen écht

Zo maak je de perfecte Halloween-pompoen (zonder geklieder)

Zo maak je de lekkerste rode kool: koken en bereiden

9x de lekkerste sauzen voor bij biefstuk

Koken zonder alcohol: zo vervang je drank in klassieke gerechten

Varkenshaas bakken: met deze tips kan het niet mislukken

Dit zijn de seizoensgroenten en -fruit in oktober

7 soorten paddenstoelen om mee te koken (+ recepten)

Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.



