Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Uiensoep recept

Uiensoep maken: 5x heerlijke recepten

Kun jij ook geen genoeg krijgen van de lichtzoete smaak van uiensoep? Bekijk dan snel onze favoriete recepten en ga gelijk aan de slag. Bijkomend voordeel: het hele huis zal heerlijk gaan geuren.

Lees verder na de advertentie

Uiensoep maken

Uiensoep is een soep, gemaakt van bouillon en ui. Door de ui te karamelliseren heeft de soep een typische lichtzoete smaak die mooi samengaat met de umami-smaak van de bouillon. Traditioneel wordt de soep geserveerd met kaascroutons of -toast naar klassiek Frans recept. Maar wist je dat er nog veel meer manieren zijn om zelf uiensoep te maken? Bekijk de onderstaande recepten met ui maar snel!

Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Uiensoep recepten:

Franse uiensoep

Franse uiensoep

De klassieke variant van deze soep mag zeker niet ontbreken in ons lijstje. Met dit recept maak je een flinke pan, zo heb je genoeg voor zeker zes personen. Ideaal voor etentjes waarbij je een lekker soepje wilt serveren. Reken er maar op dat iedereen het recept zal vragen!

Naar het recept
Klassieke uiensoep met madeira

Klassieke Franse uiensoep met madeira

Serveer je graag gerechten uit de klassieke Franse keuken? Dan wordt deze klassieke uiensoep met madeira een nieuwe favoriet. Zeker niet als je er ook nog eens stokbrood met gruyĆØre bij serveert is deze soep gegarandeerd een succes. Wat een smaakmakers bij elkaar…

Naar het recept

Lees verder na de advertentie

Uiensoep recept

Uiensoep

Deze soep maken is helemaal niet moeilijk, zeker met dit heerlijke recept. De meeste ingrediƫnten heb je hoogstwaarschijnlijk al in huis. Wanneer je na het lezen van dit recept gelijk de pan op het vuur zet, kun je binnen drie kwartier een dampend kommetje soep voor je neus hebben staan.

Naar het recept
zo maak je soep nog smaakvoller:uien misosoep

Uien-misosoep met sesam-kaascroutons

Wil je de umami-smaak in de bouillon nog meer naar boven halen? Voeg dan een schepje miso toe. Dit is een Japanse sojapasta en geeft ‘de vijfde smaak’ umami aan je gerecht. In combinatie met de kaas-sesamcroutons is dit een recept dat je keer op keer wil gaan maken.

Naar het recept
Aziatische uiensoep

Aziatische uiensoep en brioche met soja en paddenstoelen

Frans-Aziatisch is niets nieuws, maar het paddenstoelenpoeder in de brioche bij dit soepje maakt het verschil. Dat zijn onverwachte smaken in een klassieke soep, wat wil je nog meer? Uien snijden zonder te huilen misschien, maar daar hebben wij heel veel tips voor!

Naar het recept

Lees verder na de advertentie

Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
uitgelicht recept
Franse uiensoep

Franse uiensoep

Weinig is er klassieker dan de Franse uiensoep. Maak de soep zoals het hoort met runderbouillon en flink wat boter zodat de uien mooi kunnen karamelliseren. Vergeet vooral niet de kaastoast te serveren, die hoort er echt bij! Heb je de smaak te pakken? Bekijk dan onze handige tips voorĀ uiensoep maken.

Bekijk volledige recept

Ingrediƫnten

  • 75 g boter
  • 1 el olie
  • 1 kg uien (in dunne halve ringen)
  • 10 takjes tijm (alleen de blaadjes)
  • zout en peper
  • 4 teentjes knoflook (in dunne plakjes)
  • 1 tl kristalsuiker
  • 1,5 l runderbouillon
  • 4 sneetjes zuurdesembrood
  • 200 g gruyĆØre (geraspt)
  • worcestersaus

Bereiding

  1. Verhit de boter en de olie in een grote pan en voeg de ui, ¾ van de tijm en een snuf zout toe. Fruit de ui op laag vuur onder af en toe roeren ca. 1 uur tot hij mooi gekaramelliseerd is. Voeg de laatste 15 minuten de knoflook en de suiker toe. Voeg de bouillon toe, breng aan de kook en breng op smaak met zout en peper. Laat ca. 30 minuten rustig koken.

  2. Verwarm de oven voor op de grillstand. Rooster de sneetjes brood aan beide kanten goudbruin en knapperig. Verdeel de kaas en de overige tijm over de sneetjes en besprenkel met de worcestersaus. Verdeel de soep over 4 ovenvaste kommen en leg op iedere kom een kaastoast. Schuif de soepkommen voorzichtig onder de grill en gril 2-3 minuten tot de kaas mooi gegratineerd is.

Ā© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Felicity Cloake Foto’s: Ant Duncan Styling: Tony Huchinson Foodstyling: Sarah Cook

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!