
Verschil tussen olijfolie en extra vergine olijfolie
Lees verder na de advertentie
Het verschil tussen olijfolie en extra vergine olijfolie zit voornamelijk in de persing. Extra vergine olijfolie wordt gemaakt van de eerste, koude persing van olijven. De olijven worden dus nog niet verhit. Dit gebeurt wat later om meer olie te kunnen onttrekken. De kleur en smaak zijn ook afhankelijk van de olijfsoort en kan variëren van lichtgeel tot diepgroen en van boterig tot grassig en zelfs peperig.
De prijzen voor ambachtelijk gemaakte oliën van kleine producenten kunnen hoog oplopen. Deze worden dan ook vaak vergeleken met bijvoorbeeld goede wijnen. Als de olie geperst is wordt hij eerst beoordeeld op smaak en zuurgraad voordat hij dan ook extra vergine mag heten.
Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.
Gewone olijfolie
‘Gewone’ olijfolie wordt anders verkregen en vormt een mengsel van olie die geraffineerd is. Dit wil zeggen dat de olijven verhit en vervolgens afgekoeld worden. Hierdoor worden onzuiverheden verwijderd, maar gaat ook een deel van de smaak verloren. Daarom is de olie wat neutraler dan extra vergine olijfolie.
Wanneer gebruik je welke olie?
Welke versie je het beste kunt gebruiken, is natuurlijk afhankelijk van de toepassing. Omdat de smaak van extra vergine olijfolie niet goed bestand is tegen hitte, kun je hem beter bewaren voor het dresseren van koude gerechten of om op het laatste moment warme gerechten op smaak te brengen. Om te koken kun je dan weer beter ‘gewone’ olijfolie gebruiken.
Onze tips

Jackfruit is dé vleesvervanger voor stoofgerechten (en zo gebruik je ‘m)

Dit zijn de keukentools die jouw kerst écht makkelijker maken

Kruidnoten bakken: zo doe je dat

Zelf gevulde speculaas maken: zo doe je dat

Zo maak je thuis een plantaardige steak die zelfs vleeseters verrast

Slechts 0,1% van alle Italiaanse wijn komt hiervandaan

Dit zijn dé gouden tips voor het binden van een stoofpot

Zelf groentesoep maken? Met deze tips lukt het altijd (zelfs zónder zakjes)

Misselijk maar toch iets eten? Deze recepten helpen écht

Zo maak je de perfecte Halloween-pompoen (zonder geklieder)

Zo maak je de lekkerste rode kool: koken en bereiden

9x de lekkerste sauzen voor bij biefstuk

Koken zonder alcohol: zo vervang je drank in klassieke gerechten

Varkenshaas bakken: met deze tips kan het niet mislukken

Dit zijn de seizoensgroenten en -fruit in oktober

7 soorten paddenstoelen om mee te koken (+ recepten)

Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.




