
Fermenteren is zo populair dat je er eigenlijk niet meer omheen kunt. Als je het nog nooit hebt gedaan en denkt dat het ingewikkeld is, moet je maar eens beginnen met dit recept voor gefermenteerde chilisaus. Je hebt er naast een paar ingrediënten en een goed afsluitbare pot alleen maar een flinke portie geduld voor nodig.
Zelf chilisaus maken
Lees verder na de advertentie
Bereidingstijd om zelf chilisaus te maken: ca. 20 min. + fermentatietijd
Dit heb je nodig voor 250 ml saus:
- 25 g zeezoutvlokken
- 1 el + 2-3 tl rietsuiker
- 5 Habanero-pepers
- 15 milde rode pepers
- 2 el appelazijn
Lees verder na de advertentie
Extra nodig:
Alles in huis? Dan gaan we zelf chilisaus maken!
Lees verder na de advertentie
- Zelf chilisaus maken doe je zo: los het zout en 1 el suiker op in 100 ml kokend water. Giet er vervolgens 500 ml koud water bij.
- Verwijder de stelen van de pepers, maar laat de groene kapjes zitten. Halveer de pepers in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Hak de pepers grof.
- Doe de pepers in een gesteriliseerde weckpot (het liefst met een beugelsluiting). Schenk de vloeistof erbij zodat de pepers helemaal onderstaan. Sluit de pot goed af en laat 2 weken staan op een koele plek. Schud de pot 2 keer per dag. Doe na 2 dagen de pot elke dag even open om het gas dat ontstaat door fermentatie te laten ontsnappen.
- Na 2 weken wordt de vloeistof troebel en zijn de pepers zacht, met een prettig scherpe smaak. Giet de pepers af maar bewaar de vloeistof. Pureer de pepers in een keukenmachine of blender glad, terwijl je de appelazijn en genoeg vloeistof toevoegt zodat er een saus ontstaat. Voeg naar smaak 2-3 tl suiker toe. Vul een gesteriliseerde fles met de saus en bewaar hem tot 2-3 weken in de koelkast.
Per portie: ca. 6 kcal
0 g eiwit | 0 g vet | 1 g koolhydraten

Lees verder na de advertentie
© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Janine Ratcliffe & Adam Bush Foto’s: Ant Duncan Styling: Olivia Wardle Foodstyling: Katy Greenwood
Onze tips

Deze keukenfout verpest voor veel mensen pakjesavond

Voor eens en altijd: het verschil tussen pepernoten en kruidnoten

Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen

Deze 10 producten moet je nooit in de koelkast bewaren

Iedereen maakt deze fout bij het bewaren van eten in de koelkast

Welk vlees voor stoofvlees? Zó kies je altijd de juiste soort

Zuurdesemstarter maken: tips en recept van de chef

Kaasfondue is gaan schiften: zo kan je het redden

Zo kan je het beste aardappelpuree opwarmen en bewaren

Zo maak je de lekkerste rode kool: koken en bereiden

9x de lekkerste sauzen voor bij biefstuk

Koken zonder alcohol: zo vervang je drank in klassieke gerechten

Banketstaaf: wat is het en hoe maak je het zelf?

Weet jij waar pepernoten vandaan komen? Zo zit het!

Dit is het verschil tussen speculoos en speculaas

Varkenshaas bakken: met deze tips kan het niet mislukken

Willem van Santen
Chef & fotograaf
Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.


