Alles over crudités
Crudi-watte? Je ziet het misschien wel eens op de menukaart van een Franse bistro staan: crudités. Maar wat zijn dat nou precies en hoe eet je ze? Crudités is eigenlijk niets meer dan rauwkost op z’n Frans. In Frankrijk vaak geserveerd op een schaal met een aioli-achtige saus of een saus van olie, azijn en kruiden. Wortel, radijsjes, paprika en komkommer vormen vaak de basis, maar in principe kun je alle soorten rauwe groente gebruiken. Wij geven je tips én recepten om dit gerecht ook zelf te maken!
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Tips voor een schaal vol crudités
- Zorg voor groente in allerlei verschillende kleuren. Hoe meer kleur hoe beter.
- Groente die goed werken? Cherrytomaatjes, komkommer, wortel, avocado, radijsjes, paprika, courgette, maar laat vooral je eigen smaak en creativiteit bepalen en kies waar jij zin in hebt.
- Snijd de groente zoveel mogelijk op dezelfde manier. In reepjes van dezelfde lengte, of stukjes van dezelfde grootte. Dat geeft vaak het mooiste resultaat wanneer je ze op een schaal rangschikt.
- Ook leuk: serveer je groenten in kleine glaasjes of schaaltjes.
- Maak een lekkere dipsaus op basis van yoghurt, of ga voor aioli.
- Bestrooi de groente eventueel met een scheutje extra-vierge olijfolie, wat grof gehakte peterselie of basilicum en versgemalen zout en peper voor extra smaak.
- Serveer zo’n schaal vol groente met knapperig, vers (stok)brood. Bon appétit!
Recepten voor een schaal vol crudités
Zo’n vrolijk gekleurde borrelplank maak je heel makkelijk zelf. Bekijk deze recepten maar eens!
Caribische crudité met geitenkaaslabneh
Je kunt natuurlijk gaan voor de meer standaard groente, maar wil je eens verrassen tijdens de borrel? Maak dan deze Caribische variant met geroosterde aubergine, mini paprika’s en pitabrood.
> naar het recept: Caribische crudité met geitenkaaslabneh
Zomergroenten met mosterd-dilledip
Een op en top zomergevoel creëer je met deze schaal vol zomergroenten. Glaasje wijn erbij, iemand?
> naar het recept: zomergroenten met mosterd-dilledip