Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
Zomergroenten met mosterd-dilledip

Alles wat je wil weten over crudités

Advertentie

Zie je bij een bezoekje aan de Franse bistro ook wel eens crudités op het menu staan? Wij leggen je precies uit wat deze borrelhap in houdt en hoe je zo'n schaal vol rauwe groente makkelijk zelf kunt samenstellen.

Crudités

Crudi-watte? Je ziet het misschien wel eens op de menukaart van een Franse bistro staan: crudités. Maar wat zijn dat nou precies en hoe eet je ze? Crudités is eigenlijk niets meer dan rauwkost op z’n Frans. In Frankrijk vaak geserveerd op een schaal met een aioli-achtige saus of een saus van olie, azijn en kruiden. Wortel, radijsjes, paprika en komkommer vormen vaak de basis, maar in principe kun je alle soorten rauwe groente gebruiken. Wij geven je tips én recepten om dit gerecht ook zelf te maken!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Tips voor een schaal vol crudités

  1. Zorg voor groente in allerlei verschillende kleuren. Hoe meer kleur hoe beter.
  2. Groente die goed werken? Cherrytomaatjes, komkommer, wortel, avocado, radijsjes, paprika, courgette, maar laat vooral je eigen smaak en creativiteit bepalen en kies waar jij zin in hebt.
  3. Snijd de groente zoveel mogelijk op dezelfde manier. In reepjes van dezelfde lengte, of stukjes van dezelfde grootte. Dat geeft vaak het mooiste resultaat wanneer je ze op een schaal rangschikt.
  4. Ook leuk: serveer je groenten in kleine glaasjes of schaaltjes.
  5. Maak een lekkere dipsaus op basis van yoghurt, of ga voor aioli.
  6. Bestrooi de groente eventueel met een scheutje extra-vierge olijfolie, wat grof gehakte peterselie of basilicum en versgemalen zout en peper voor extra smaak.
  7. Serveer zo’n schaal vol groente met knapperig, vers (stok)brood. Bon appétit!

Recepten voor een schaal vol crudités

Zo’n vrolijk gekleurde borrelplank maak je heel makkelijk zelf. Bekijk deze recepten maar eens!

caribische crudité

Caribische crudité met geitenlabneh

Je kunt natuurlijk gaan voor de meer standaard groente, maar wil je eens verrassen tijdens de borrel? Maak dan deze Caribische variant met geroosterde aubergine, mini paprika’s en pitabrood.

Naar het recept
Zomergroenten met mosterd-dilledip

Zomergroenten met mosterd-dilledip

Een op en top zomergevoel creëer je met deze schaal vol zomergroenten. Glaasje wijn erbij, iemand?

Naar het recept

Lees ook:

Uitgelicht recept
caribische crudité

Caribische crudité met geitenlabneh

Labneh klinkt heel exotisch, maar het is niks meer dan een chique term voor uitgelekte yoghurt of hangop. Meestal wordt het gemaakt met koemelkyoghurt, maar geitenyoghurt geeft je labneh een extra bite. Heel eenvoudig te maken, maar zorg wel dat je op tijd begint. bij dit gerecht kun je elke groente gebruiken die je lekker vindt. Leef je uit!

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

250 g mini-aubergines (in de lengte gehalveerd)
100 g okra (in de lengte gehalveerd)
200 g mini-paprika’s (in de lengte gehalveerd en zaadjes verwijderd)
100 g kousenband
in stukjes van 10 cm 150 g kerstomaatjes
extra vierge olijfolie
grof zeezout
zelfgemaakte tortilla’s
Voor de labneh
1 liter geitenyoghurt
1 tl amandel- of notenolie
½ tl zout
1 el extra vierge olijfolie van goede kwaliteit
1 el peterselie (gehakt)
½ tl chilivlokken

Bereiding

  1. Maak de labneh. Plaats een vergiet in een kom en leg er een schone theedoek in. Giet de yoghurt in de vergiet. Zet de kom met vergiet in de koelkast en laat minimaal 4 uur of een hele nacht uitlekken. Hoe langer je het laat staan, hoe dikker je labneh.

  2. Meng de labneh met de amandelolie en het zout in een mooie kom. Garneer met een flinke scheut olijfolie, gehakte peterselie en chilivlokken.

  3. Nu is het tijd om je groenten te bereiden. Verhit een grillpan of barbecue. Bestrijk de aubergines aan de snijkant met een beetje olie en bestrooi met zout. Gril 2-3 minuten aan beide kanten.

  4. Gril de okra en paprika’s 2 minuten aan elke kant. Meng de okra met wat olijfolie en zout. Blancheer de kousenband 30 seconden, koel in ijswater en giet af. Door het ijswater stopt het kookproces en krijgen de peulen hun prachtige groene kleur.

  5. Maak een mooie schaal op met de labneh, groenten en tortilla’s. Laat het feest beginnen!

Onze tips

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

redactieshoot

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!