Natuurlijk kunnen we hier nu schrijven dat je een bakje magere kwark met een handje amandelen moet gaan eten, maar dat is niet helemaal foodies-stijl. Wij van foodies vinden dat sportvoeding niet alleen gezond maar ook heel lekker moet zijn. En daarom tippen we je drie maaltijden die je kunt eten na je workout die ook nog bomvol smaak zitten!

Iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat eten na sporten?

Na het sporten moet je eigenlijk een maaltijd eten die aan drie dingen voldoet. Zo moet je ten eerste je energiepeil weer op niveau brengen nadat je zojuist veel energie hebt verbruikt. Dat doe je door koolhydraten toe te voegen aan je maaltijd. Ten tweede wil je het herstel van je spieren (en eventueel de groei ervan) stimuleren. Daarvoor heb je eiwitten nodig. Als derde is het goed om voldoende te drinken. Je bent tijdens je workout veel vocht verloren door het zweten en dat moet je weer aanvullen. Zet dus een flesje water naast je maaltijd!

Voeding na sporten

In een after-workout-maaltijd ben je dus bezig met twee zaken: het aanvullen van verbruikte energievoorraden en vocht en het lichaam de juiste voedingsstoffen bieden voor herstel van spieren en weefsels. De mate waarin je eiwitten en koolhydraten aan wilt vullen hangt wel af van de workout die je hebt gedaan. Bij een workout op lage intensiteit zoals yoga of wandelen, is herstelvoeding niet nodig. Je kunt dan binnen twee uur een normale, gezonde maaltijd nemen. Na krachttraining of hardlopen heb je wel een herstelmaaltijd nodig. Wat denk je bijvoorbeeld van de onderstaande recepten?

Tuinbonen met eieren

Dat er eiwitten het woord ei bevat, is niet voor niets. Eieren zitten er bomvol mee en dat is hartstikke goed voor je herstel. Door het te combineren met flink wat groenten, heb je een maaltijd waar je van aansterkt. De sumak geeft er een scherp tintje aan die goed past bij het zware van de eieren.

> naar het recept: tuinbonen met eieren

Tuinbonen met eieren (Baghala ghatogh)

Linzensalade met kip

Linzen zijn niet alleen lekker, maar ook hartstikke gezond. Ze bevatten veel koolhydraten, eiwitten, b-vitamines en mineralen zoals ijzer en calcium en zijn perfect als vleesvervanger of om je gerecht meer body te geven. De combinatie met kip is niet alleen gezond maar ook nog eens erg lekker.

> naar het recept: linzensalade met kip

lekker door de week linzensalade met prosciutto kip

Gebakken zalm met aardappel-avocadosalade

Zowel zalm als avocado zit boordevol gezonde vetten. Dit maakt deze maaltijd misschien wat calorierijk maar ook erg gezond. Zo ben je binnen een mum van tijd hersteld en kan je weer volop gaan trainen!

> naar het recept: gebakken zalm met aardappel-avocadosalade

eten na sporten

Lees ook: Back on track: 15x gezonde recepten voor het avondeten