
Gehaktballen maken
Lees verder na de advertentie
Wil je thuis gehaktballen gaan maken? Laat je dan inspireren door ons basisrecept en de vier variaties. Maar voordat je kan gaan beginnen is het slim om de juiste pan uit de kast te halen. Zo krijg je de ballen niet zwart van buiten en nog rauw van binnen, maar een mooie en gelijkmatig gebraden bal. Mijn tip: neem een pan met een dikke bodem en gebruik boter én olie om in te bakken. Bak de ballen op middelhoog vuur aan alle kanten goudbruin. Voeg dan wat vleesfond of left-over jus toe en laat de ballen met het deksel op de pan 25 minuten sudderen. Succes gegarandeerd!
Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?
Gehaktballen recept
Goede gehaktballen maak je als volgt: verkruimel 1 sneetje witbrood (zonder korst) in een kom, druppel er 2 el melk overheen en laat dit ca. 5 minuten staan. Doe 250 g gehakt naar keuze in een grote kom met 1 klein ei, ½ geraspte ui, 1 geperst teentje knoflook, de geweekte broodkruimels en royaal zout en peper. Kneed alles grondig door elkaar met je handen tot stevige, plakkerige massa.
Lijkt het gehaktmengsel te dun en plakkerig? Voeg dan een handje paneermeel toe. Je kunt ook andere ingrediënten naar smaak toevoegen, zoals specerijen, een handje fijngehakte verse kruiden of geraspte Parmezaan. Draai met je handen 12 balletjes van het mengsel. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak er de balletjes in ca. 12 minuten rondom goudbruin en gaar in. Of verwarm de oven voor op 200°C, leg de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in ca. 15 minuten goudbruin en gaar de oven.
Variatie 1: Parelgort met groene kruiden en gehaktballen
Heb je het basisrecept gehaktballetjes gemaakt? Dan kun je aan de slag met een van deze vier heerlijke variaties! We beginnen met parelgort met groene kruiden en balletjes.
Kook 100 g parelgort (of parelcouscous) volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit 1 el olijfolie in een grote koekenpan en bak er 12 varkens- of kipgehaktballetjes (bereid volgens het basisrecept gehaktballetjes) rondom goudbruin en gaar in. Giet de parelgort af en meng in een kom met het sap van 1 citroen, 1 tl geroosterd komijnzaad, 4 fijngehakte lente-uitjes, 12 gehalveerde cherrytomaten en een handje fijngehakte dille- en peterselieblaadjes. Breng op smaak met zout en peper en schep alles goed door elkaar. Verdeel de parelgort over 2 kommen en leg hier de balletjes bovenop. Maak af met een flinke eetlepel Griekse yoghurt en wat extra kruiden.
Variatie 2: Italiaanse hamburger met balletjes
Verhit 1 el olijfolie in een grote, oven bestendige koekenpan en bak er 12 rundergehaktballetjes (bereid volgens het basisrecept) rondom goudbruin en gaar in. Voeg 1 geperst teentje knoflook toe en bak 1 minuut verder. Voeg 200 ml tomaten passata toe en breng royaal op smaak met zout en peper. Breng al roerende aan de kook en zorg dat de balletjes rondom bedekt zijn met de saus. Zet telkens 4 balletjes tegen elkaar aan in de pan en leg hier een dikke plak mozzarella bovenop. Zet de pan onder de grill tot de mozzarella gesmolten is. Rooster 3 ciabattabroodjes en snijd ze doormidden. Schep op de onderste helften telkens 4 balletjes met mozzarella en saus en maak af met wat rucola en verse pesto.
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Variatie 3: Harissastoof met gehaktballen
Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan en bak er 12 lamsgehaktballen (bereid volgens het basisrecept) rondom goudbruin in (ze hoeven nog niet gaar te zijn). Haal ze uit de pan. Bak 1 gesnipperde ui en 2 geperste teentjes knoflook in dezelfde pan 3-4 minuten. Voeg een blik tomatenblokjes toe en breng aan de kook. Doe de balletjes terug in de pan, voeg een handvol groene olijven zonder pit en 1-2 el harissa toe. Kook ca. 10 minuten. Roer een handje fijngehakte korianderblaadjes door de stoof en serveer met pita’s.
Variatie 4: Thaise currysoep met gehaktballetjes
Verhit 1 el olijfolie in een grote koekenpan en bak er 12 varkens- of kipgehaktballetjes (bereid volgens het basisrecept) rondom goudbruin in (ze hoeven nog niet gaar te zijn). Verhit in een andere pan 750 ml kippenbouillon. Roer 2 el Thaise rode currypasta en 200 ml kokosmelk erdoorheen, breng het geheel aan de kook en kook 2 minuten. Voeg de balletjes toe en kook ca. 10 minuten verder. Kook intussen 100 g eiernoedels in een pan met kokend water en wat zout volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de noedels af en voeg toe aan de soep. Voeg een handvol gesneden peultjes toe en verwarm nog even door. Breng op smaak met sojasaus en sesamolie. Verdeel de soep over 2 kommen en maak af met wat fijngehakte lente-uitjes en rode peper.

Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?
Onze tips

Dit kun je beter niét in de airfryer bereiden

Pannenkoeken beleggen: dit zijn lekkere toppings voor thuis

Wat eet je bij soep? 14x lekkere ideeën en recepten

Recepten van Ottolenghi: 7x onze favorieten

Gnocchi: 15+ Italiaanse recepten

Borrelplank maken? Zo doe je dat in 3 simpele stappen

Dit zijn de beste recepten voor het paasdiner

Paaslunch ideeën: zo zet jij de tafel vol lekkers
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.