Foodies 04/2024
Mediterraanse smaken
Foodies Mediterraanse smaken
Gehaktballetjes

Gehaktballen maken: recept, tips en variaties

Advertentie

Alle ballen verzamelen! Met dit basisrecept voor gehaktballetjes kun je alle kanten op. Wij inspireren je alvast met deze vier heerlijke variaties om zelf gehaktballen te maken.

Gehaktballen

Wil je thuis gehaktballen gaan maken? Laat je dan inspireren door ons basisrecept en de vier variaties. Maar voordat je kan gaan beginnen is het slim om de juiste pan uit de kast te halen. Zo krijg je de ballen niet zwart van buiten en nog rauw van binnen, maar een mooie en gelijkmatig gebraden bal. Mijn tip: neem een pan met een dikke bodem en gebruik boter én olie om in te bakken. Bak de ballen op middelhoog vuur aan alle kanten goudbruin. Voeg dan wat vleesfond of left-over jus toe en laat de ballen met het deksel op de pan 25 minuten sudderen. Succes gegarandeerd!

Wil je ook iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Gehaktballen maken

Goede gehaktballen maak je als volgt: verkruimel 1 sneetje witbrood (zonder korst) in een kom, druppel er 2 el melk overheen en laat dit ca. 5 minuten staan. Doe 250 g gehakt naar keuze in een grote kom met 1 klein ei, ½ geraspte ui, 1 geperst teentje knoflook, de geweekte broodkruimels en royaal zout en peper. Kneed alles grondig door elkaar met je handen tot stevige, plakkerige massa.

Lijkt het gehaktmengsel te dun en plakkerig? Voeg dan een handje paneermeel toe. Je kunt ook andere ingrediënten naar smaak toevoegen, zoals specerijen, een handje fijngehakte verse kruiden of geraspte Parmezaan. Draai met je handen 12 balletjes van het mengsel. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak er de balletjes in ca. 12 minuten rondom goudbruin en gaar in. Of verwarm de oven voor op 200°C, leg de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in ca. 15 minuten goudbruin en gaar de oven.

Variatie 1: Parelgort met groene kruiden en gehaktballen

Heb je het basisrecept gehaktballetjes gemaakt? Dan kun je aan de slag met een van deze vier heerlijke variaties! We beginnen met parelgort met groene kruiden en balletjes. Kook 100 g parelgort (of parelcouscous) volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit 1 el olijfolie in een grote koekenpan en bak er 12 varkens- of kipgehaktballetjes (bereid volgens het basisrecept gehaktballetjes) rondom goudbruin en gaar in. Giet de parelgort af en meng in een kom met het sap van 1 citroen, 1 tl geroosterd komijnzaad, 4 fijngehakte lente-uitjes, 12 gehalveerde cherrytomaten en een handje fijngehakte dille- en peterselieblaadjes. Breng op smaak met zout en peper en schep alles goed door elkaar. Verdeel de parelgort over 2 kommen en leg hier de balletjes bovenop. Maak af met een flinke eetlepel Griekse yoghurt en wat extra kruiden.

Variatie 2: Italiaanse hamburger met balletjes

Verhit 1 el olijfolie in een grote, oven bestendige koekenpan en bak er 12 rundergehaktballetjes (bereid volgens het basisrecept) rondom goudbruin en gaar in. Voeg 1 geperst teentje knoflook toe en bak 1 minuut verder. Voeg 200 ml tomaten passata toe en breng royaal op smaak met zout en peper. Breng al roerende aan de kook en zorg dat de balletjes rondom bedekt zijn met de saus. Zet telkens 4 balletjes tegen elkaar aan in de pan en leg hier een dikke plak mozzarella bovenop. Zet de pan onder de grill tot de mozzarella gesmolten is. Rooster 3 ciabattabroodjes en snijd ze doormidden. Schep op de onderste helften telkens 4 balletjes met mozzarella en saus en maak af met wat rucola en verse pesto.

Variatie 3: Harissastoof met gehaktballen

Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan en bak er 12 lamsgehaktballen (bereid volgens het basisrecept) rondom goudbruin in (ze hoeven nog niet gaar te zijn). Haal ze uit de pan. Bak 1 gesnipperde ui en 2 geperste teentjes knoflook in dezelfde pan 3-4 minuten. Voeg een blik tomatenblokjes toe en breng aan de kook. Doe de balletjes terug in de pan, voeg een handvol groene olijven zonder pit en 1-2 el harissa toe. Kook ca. 10 minuten. Roer een handje fijngehakte korianderblaadjes door de stoof en serveer met pita’s.

Variatie 4: Thaise currysoep met gehaktballetjes

Verhit 1 el olijfolie in een grote koekenpan en bak er 12 varkens- of kipgehaktballetjes (bereid volgens het basisrecept) rondom goudbruin in (ze hoeven nog niet gaar te zijn). Verhit in een andere pan 750 ml kippenbouillon. Roer 2 el Thaise rode currypasta en 200 ml kokosmelk erdoorheen, breng het geheel aan de kook en kook 2 minuten. Voeg de balletjes toe en kook ca. 10 minuten verder. Kook intussen 100 g eiernoedels in een pan met kokend water en wat zout volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de noedels af en voeg toe aan de soep. Voeg een handvol gesneden peultjes toe en verwarm nog even door. Breng op smaak met sojasaus en sesamolie. Verdeel de soep over 2 kommen en maak af met wat fijngehakte lente-uitjes en rode peper.

gehaktballen maken

Lees ook: Geef er een draai aan: 3x recepten met gehaktballetjes

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met een gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!