Waarom rijst wassen?

Om erachter te komen of het noodzakelijk is om je rijst wel of niet te wassen voordat je het gaat koken, kunnen we het beste eerst uitleggen waarom je überhaupt je rijst zou wassen. Op de verpakking van rijst staat deze stap namelijk vaak niet vermeld. Dus waarom zou je het doen?

Nooit meer zo’n handige kooktips missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Schoonmaken

Al eeuwenlang wordt rijst gewassen om het schoon te maken. Bij het oogsten kunnen er namelijk vuil en steentjes bij komen en je wil natuurlijk niet dat deze op je bord belanden. Toch is dit tegenwoordig niet meer de reden waarom je rijst zou moeten wassen. De productieprocessen zijn anno 2023 zo goed dat vuil in je eten uitgesloten zou moeten zijn. Maar waarom wassen mensen dan alsnog hun rijst?

Rijst wassen

Al kan de rijst in feite geen viezigheid bevatten, het heeft wel een laagje dat je eraf wil wassen. Door het vervoeren schuren de korrels tegen elkaar aan waardoor het laagje zetmeel dat van nature om de rijstkorrels heen zit los kan laten. Dit zorgt ervoor dat de rijst wat stoffig aan kan voelen. Het zetmeel voelt niet alleen wat gek aan maar heeft ook grote invloed op de structuur van je gekookte rijst. Zetmeel kleeft van nature aan elkaar vast en wie zijn rijst niet wast voor het koken, krijgt al snel een kleverige boel. De oplossing? Je rijst wassen. Want alleen door de korrels te wassen worden ze mooi fluffy in plaats van sticky.

Rijst wassen: do or don’t

Of je jouw rijst wil wassen, is natuurlijk helemaal aan jou. Het is net wat je lekker vindt. Vind je het niet erg als je rijst wat nattig en kleverig aanvoelt? Dan hoef je het echt niet te wassen. Smaken verschillen en voor je gezondheid of veiligheid is het echt niet per se nodig. Maar wil je graag de perfecte rijst op tafel zetten zoals ze dat in de meeste Aziatische landen doen? Dan is het wel aan te raden om het eerst goed te wassen. Dit doe je als volgt:

  1. Voeg je rijst toe aan een kom met koud water.
  2. Roer er met je handen door heen zodat het zetmeel vrijkomt.
  3. Giet het water af boven een fijne zeef, doe de rijst terug in de kom en herhaal 3-5 keer tot het water dat wegloopt helder is.

Vervolgens kook je de rijst in schoon water volgens de methode die je op de verpakking vermeld staat.

Soort rijst

Rijst wassen voor het koken is aan te raden wanneer je witte rijst, langgraanrijst, basmati of bijvoorbeeld jasmijnrijst gebruikt. Andere rijstsoorten, die een andere bereidingswijze vragen, hoef je niet te wassen. Bij risottorijst wil je bijvoorbeeld graag het zetmeel behouden omdat je juist wilt dat de rijst aan elkaar gaat kleven.

Recepten met rijst

Nu je weet of het wassen van rijst een must voor je is, wil je vast gelijk je favoriete gerecht met rijst gaan maken. Zoek je nog wat inspiratie? Bekijk dan onderstaande recepten eens:

Pittige ketjap lamskoteletjes met komijnrijst

Deze lamskoteletten in combinatie met de fluffy komijnrijst zorgt voor een sensationele smaakbeleving. De lamskoteletten zijn lekker plakkerig en mals door de pittige ketjapsaus waarin ze worden gebakken.

> naar het recept: pittige ketjap lamskoteletjes met komijnrijst

Pittige ketjap lamskoteletjes met komijnrijst

Limoenrijst met gepocheerde kip

Door de rijst in dit recept te wassen, krijgt het de perfecte textuur. De limoensmaak kan hierdoor nog beter worden opgenomen en dat gaat hartstikke mooi samen met de gepocheerde kip.

> naar het recept: limoenrijst met gepocheerde kip

Limoenrijst met gepocheerde kip

Geroosterde bloemkoolcurry met koriander

Geroosterd heeft bloemkool een extra volle smaak. Perfect in een pittige Indiase curry! Schuif de bloemkoolroosjes in de oven terwijl je de rijst kookt en de saus maakt.

> naar het recept: geroosterde bloemkoolcurry met koriander

Geroosterde bloemkoolcurry met koriander

Lees ook: Perfecte rijst koken zonder rijstkoker? Zo doe je dat!