Foodies 04/2024
Mediterraanse smaken
Foodies Mediterraanse smaken
Rookmot roken

Wat is rookmot en wat kun je ermee?

Advertentie

Wat is rookmot en wat kun je ermee? Wij vertellen je alles wat je wilt weten; en uiteraard wat je er allemaal mee kan! Lees snel verder!

Het spreekwoord zegt: waar rook is, is vuur. Maar voor de barbecue geldt: waar vuur is, is rook. Roken is van oudsher een methode om voedsel te conserveren, erg belangrijk in tijden dat de koelkast nog niet uitgevonden was.

Grofweg zijn er twee methodes om eten te roken: koud en warm. Bij warm roken staat het eten dicht bij het vuur en gaart dus ook. Bij koud roken koelt de rook eerst af (tot onder ca. 25 graden Celsius) voordat het z’n werk doet.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat is rookmot?

Rookmot is in wezen natuurlijk niks anders dan zaagsel – zaagsel met capsones. Wat een afvalproduct is voor de hout- en meubelindustrie, is voor barbecuefanaten een bron van vreugde.

Je kan eindeloos veel soorten rookmot kopen van allerlei verschillende houtsoorten. Allemaal geven ze net een ander aroma af dat beter of juist minder combineert met je ingrediënten. Verderop geven we een aantal voorbeelden, maar eerst gaan we in op de rook.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt rookmot?

Nu we de vraag ‘wat is rookmot’ beantwoord hebben, wil je vast ook weten hoe het smaakt. Maar omdat we niet op een houtje gaan bijten, hebben we het liever over de smaak van de rook.

Het hecht zich van nature goed aan vetten. Dus vissen als makreel, zalm en sardienen zijn zeer geschikt om te roken, evenals karbonades (liever geen haaskarbonade) of speklapjes.

De smaak van rook, of liever het aroma, laat zich lastig vangen: wellicht is ‘rokerig’ nog de beste omschrijving. Wel kan je zeggen dat gerookt eten vaak rijk aan umami is.

Hoe vervang je het?

Als je geen rookoven hebt, of het regent te hard om te barbecueën, dan kan je altijd terugvallen op liquid smoke, ofwel vloeibare rook. Daarnaast is het ook mogelijk om eten te roken zonder hout. In China gebruiken ze liever rijst of zwarte thee om rook te maken. Maar het leukst is het om rookmot te vervangen door zichzelf: door te experimenteren met verschillende soorten mot.

Waar koop je rookmot?

Rookmot is goed verkrijgbaar. Op alle plekken waar ze spullen voor de barbecue verkopen, hebben ze ook rookmot. Denk bijvoorbeeld aan supermarkten, tuincentra, bouwmarkten of outdoorwinkels.

Ook online kan je veel vinden, vaak zelfs met uitgebreide beschrijvingen welke soort rookmot je het beste waarvoor kan gebruiken. De prijzen zijn soms wel aan de hoge kant; het blijft zaagsel met kapsones.

Je kan natuurlijk ook zelf zaagsel maken van boen uit eigen tuin. Gebruik nooit bewerkt of geschilderd hout – je wil geen giftige dampen rondom je eten.

Wat kan je er allemaal mee?

Het beste kan je een systeem maken of kopen dat ervoor zorgt dat er niet te veel lucht bij je mot komt tijdens het roken. Minder lucht zorgt voor een onvolledige verbranding, en dat levert meer rook op. Zolang het hout smeult is het goed. Als het gaat branden is het zo weg, en heb je nauwelijks rook.

Tot slot de beloofde perfecte combinaties. Fruithout geeft een lichtzoetig rookaroma dat heel goed past bij eend en kip (of ander gevogelte). Beuk en eik zijn eigenlijk overal geschikt voor. Walnoot of hickory (een soort notenboom) doen het goed bij stevig vlees. Ga jij aan de slag met onderstaand recept?

gerookte zalm

Warmgerookte zalm met dragonmayonaise

Naar het recept
Profielfoto van

Willem van Santen

Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!