Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
anne op zoek naar styling voor borrelplank

De perfecte styling van de borrelplank

Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Advertentie

Met kerst mag alles éxtra lekker zijn. Dat geldt ook voor de borrel. Speciaal voor deze kerst verzamelde iedereen op de redactie daarom iets voor op die ultieme borrelplank. Van kaas tot brood, van wijn tot olijfolie en charcuterie. Anne zocht naar items om je borrelplank te stylen, voor een prikkie.

Ultieme vrijmibo: de styling

Speciaal voor de feestdagen maakten we als redactie één grote borrelplank. Iedereen nam een specifiek onderdeel voor zijn of haar rekening, komende week delen we alle onderdelen, tot we de totale borrelplank gevuld hebben. Vandaag vertelt Anne alles over haar onderdeel: de styling van de borrelplank.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

De styling met kerst

Met kerst moet alles er piekfijn uit zien. Een versierde kerstboom, een feestelijk tafelkleed en mooi servies op tafel. En dat hoeft niet veel geld te kosten. Met de tips van fotograaf en styliste Marieke Verdenius op zak verzamel je de leukste items om je tafel mooi aan te kleden, gewoon bij de kringloop.

Marieke werkt als fotografe en styliste op het gebied van food, interieur en slow fashion. Wanneer je door haar pagina op Instagram (@verdenius) scrolt zie je direct dat ze weet hoe styling werkt. Haar stijl is herkenbaar: klassiek, sfeervol, licht en met natuurlijke materialen.

kersttafel

Een kersttafel in stijl

Maar hoe doe je dat nou, zo’n tafel mooi stylen? “Laat de gerechten spreken. Die hebben al veel kleur van zichzelf. Zorg voor een linnen tafelkleed, mooi keramiek en stijlvol glaswerk. Maak het extra kerstig met wat glitters op tafel of mooie takjes en bloemen”, tipt Marieke als eerst, en ze vervolgt haar verhaal: “Wat trouwens ook feestelijk is, is om iets boven de tafel te hangen. Ik heb ooit twee soorten eucalyptus als een guirlande gevlochten en opgehangen boven de eettafel. Of neem een mooie tak met kleine rozenbottels en hang er kerstballen of andere kleine ornamenten in.”

Laat de kleuren op tafel terugkomen in je stylingmateriaal, waardoor je beide met elkaar verbindt. “En dat hoeft niet duur te zijn”, legt ze uit. “Neem één mooie tak, misschien zelfs uit je eigen tuin, en zet wat kaarsen met dezelfde kleurtinten op tafel en je bent er.” Voor het eten zelf houdt ze van grote, ovalen schalen. “Als je het eten op grote schalen serveert, zorgt dat voor een heel feestelijk effect”, licht ze toe.

“En iedereen kan pakken wat-ie lekker vindt. Varieer ook met diepere bordjes, voor bijvoorbeeld spruitjes, zodat het er aantrekkelijk uitziet. Eventueel met een gouden randje, speciaal voor kerst. Dat zie je vaak bij van die Franse brocantewinkeltjes.” Ook een handige tip: ga op zoek naar brocante markten of kringloopwinkels als je op vakantie bent, daar vind je vaak onverwacht de mooiste spullen.

kringloopwinkel

Stijlvolle borrelplank

En voor de borrel? “Een houten plank zou ik niet in een kringloop kopen, vanwege de hygiëne, maar ga eerder op zoek naar een grote schaal van aardewerk”, antwoordt Marieke. En ze adviseert om te zoeken naar kleine kommetjes voor kleine snacks of nootjes. “Die zet ik tussen de grotere schalen, voor wat hoogteverschil en om het speels te maken”, legt ze uit terwijl ze wat schaaltjes laat zien. “Of ken je dit soort kleine bakjes van kristal? Die zijn leuk voor zout, olie of dukkah, om hapjes in te serveren of voor bonbons bij de koffie.”

Messing bestek scoort Marieke ook vaak tweedehands: “Je moet vaak even zoeken in de bestekbak, maar soms vind je een mooi messing of oud zilveren bestekje. Dat geeft gelijk een rijk gevoel en kleedt de boel erg aan.” Van glaswerk vind je misschien niet een set van 4, 6 of 8 dezelfde, maar misschien wel verschillende glazen die je kunt combineren. “Ook leuk is gekleurd glas, bijvoorbeeld met een groene voet, waarvan je de kleuren dan weer ergens anders op tafel laat terugkomen.”

En heb je dan gevonden wat je zoekt? “Kijk dan wel of de kwaliteit nog goed is. Zitten er geen krassen op? Is het schoon en is er met aandacht mee gewerkt?”, adviseert ze tenslotte.

styling voor bij de borrel

Zelf op pad voor de styling

Met Mariekes tips op zak ga ik zelf de kringloop in. Mijn oog valt direct op een mooie ovalen, gele schaal. Dat wordt de basis. Ik vind een paar retro gele glazen voor een drankje of om groente in te doen en ik stuit op wat kristallen glazen bakjes, precies zoals Marieke liet zien. Zeer tevreden en slechts met een paar euro lichter stap ik de winkel uit.

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!