Lees verder onder de advertentie
Vier kerst met een Italiaans kerstmenu. Antipasto: gefrituurde gevulde olijven. Primo: ravioli met ‘nduja. Secondo: porchetta. Dolce: panettone. Deze gerechten zorgen voor een avond die je nooit meer vergeet.
Lees verder onder de advertentie
Italiaans kerstmenu
Zoek je nog een thema voor het kerstmenu? Ga voor Italië! Met zo’n Italiaans kerstmenu als dit vier je kerst alsof je in het land van de antipasti, pasta en dolce bent. Dus zet gauw passend muziekje op en schenk een glas wijn in. Want zo maak je er een heerlijke avond van. Meer inspiratie voor kerst vind je in ons Grote Kerstnummer:
Het grote kerstnummer
De unieke editie van 2024€ 12.50- 90+ kerstrecepten
- Mix-and-matchkerstmenu
- Inclusief Jamie Oliver recepten
Recepten voor een Italiaans kerstmenu
Antipasto
Gefrituurde gevulde olijven
Een gevaarlijk begin van je Italiaanse kerstmenu, want als je eraan begint is het einde zoek. Deze gefrituurde gevulde olijven uit Italië zijn namelijk zo lekker dat je eigenlijk niets anders meer wilt eten.
Primo
Ravioli met eidooier, salie en ‘nduja-olie
Zelfgemaakte pasta is altijd een goed idee. Helemaal als je ravioli’s vult met zacht geklopte ricotta. Van buiten zijn ze lekker op smaak gebracht met ‘nduja en salie. Parmezaan erover, rode wijn erbij en genieten.
Secondo
Porchetta met venkelzaad en rozemarijn
Langzaam gaart het gekruide buikspek in de oven en dan is het klaar voor het kerstdiner. Lekker met rustiek gebakken aardappels en groente naar keuze. Je kunt er wijn bij schenken of Italiaans speciaalbier.
Dolce
Panettonetulband
Bij een echt Italiaans kerstmenu hoort panettone. We kunnen het ons bijna niet voorstellen, maar ben je nu uitgegeten? Geen zorgen, van deze panettonetulband kun je ook later nog genieten. Lekker op kerstochtend met een kopje thee bijvoorbeeld.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ons favoriete recept uit het menu
Ravioli met eidooier, salie en ‘nduja-olie
Zelfgemaakte pasta is altijd een goed idee. Helemaal als je ravioli’s vult met zacht geklopte ricotta. Van buiten zijn ze lekker op smaak gebracht met ‘nduja en salie. Parmezaan erover, rode wijn erbij en genieten.
Ingrediënten
- 50 g ‘nduja (*)
- 2 el olijfolie
- 6 blaadjes salie
Het pastadeeg
- 150 g bloem type 00 extra (voor pasta)
- zout
- 1 ei
- 2 eidooiers
De vulling
- 150 g ricotta
- 25 g extra parmezaan (fijngeraspt)
- 1 teentje knoflook (geperst)
- nootmuskaat
- peper
- 4 eidooiers
Benodigdheden
- vershoudfolie
- spuitzak
- uitsteekvorm
- pastamachine
Bereiding
Doe voor het pastadeeg 150 g bloem in een kom met ½ tl zout en maak een kuiltje in het midden. Breek het hele ei boven het kuiltje en voeg de 2 eidooiers toe. Kluts het ei met een vork. Meng daarbij geleidelijk de bloem van de rand erdoorheen tot het een gebonden mengsel vormt. Kneed het verder met de handen tot een grof deeg. Voeg eventueel een beetje eiwit toe als het deeg droog aanvoelt. Als het deeg loskomt van de rand, kneed het dan nog ca. 10 minuten door tot het glad en elastisch is. Wikkel het deeg in vershoudfolie en leg het in de koelkast.
Klop voor de vulling met een garde de ricotta, 25 g parmezaan, de knoflook, een snuf gemalen nootmuskaat, zout en peper door elkaar. Doe het mengsel in een spuitzak met een spuitmond van 1 cm Ø.
Snijd het pastadeeg in tweeën en draai elk deel door een pastamachine, beginnend op de wijdste stand. Draai het deeg tweemaal door elke stand tot en met de voorlaatste stand.
Bestuif een werkblad met bloem en leg er de twee pastavellen op. Spuit op een pastavel 4 open ringen van 5 cm Ø van de vulling, met ca. 8 cm ruimte tussen de ringen. Spuit bovenop elke ring nog een ring, zodat de rand hoog genoeg is om er een eidooier in te doen. Laat voorzichtig in elke ring een eidooier glijden. Maak met je vinger het deeg rondom de ringen vochtig.
Leg het tweede pastavel er voorzichtig bovenop en druk het deeg rondom de ravioli voorzichtig aan, zodat er zich geen luchtbellen vormen. Steek de ravioli uit met een uitsteekvorm.
Doe de ‘nduja en de olijfolie in een koude koekenpan en verhit tot het vet van de ‘nduja gesmolten is. Verbrokkel de worst met een houten lepel. Voeg de salie toe en bak hem 1 minuut in de olie.
Breng water met wat zout in een grote pan aan de kook. Kook de ravioli ca. 3 minuten en neem ze uit het water met een schuimspaan.
Serveer de ravioli met de ‘nduja-olie en de salie en bestrooi met extra parmezaan.
*’Nduja is pikante smeerbare worst uit Zuid-Italië, verkrijgbaar bij gespecialiseerde delicatessenzaken of online.
© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Adam Bush Foto’s: Ant Duncan Styling: Olivia Wardle Foodstyling: Emily Kydd
Onze tips
Foodies kerst: recepten, inspiratie en cadeautjes
Italiaans voorgerecht: 25+ recept ideeën
Feestelijke voorgerechten: 15x recepten
Kerst met Jamie Oliver: 7x recepten
Hoofdgerecht kerst: van vlees tot vis en vegetarisch
It’s a wrap: 15x recepten met wraps
Pannenkoeken beleggen: dit zijn lekkere toppings voor thuis
12x maaltijdsoep recepten die je vanavond nog wilt maken
Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?
Lees verder onder de advertentie