Vegan bakken
Vegan bakken moeilijk? Nee hoor! Met de juiste recepten kom je al een heel eind. Wij verzamelden de lekkerste veganistische recepten voor koekjes, taart en cake. Wil jij een ander baksel plantaardig maken? Laat dan de eieren, boter, melk en room achterwege. Dit klinkt lastiger dan het is maar er zijn tegenwoordig veel veganistische vervangers. Vervang melk bijvoorbeeld door een plantaardige variant zoals soja- of amandelmelk. Boter vervang je gemakkelijk door plantaardige margarine, maar je kan ook appelmoes gebruiken om het geheel wat smeuïger te maken. En room kan je met kokos- of cashewroom vervangen. Zo wordt vegan bakken (g)een eitje! 😉
Recepten om vegan te bakken
Chocoladecheesecake
Al doet de naam anders vermoeden, deze taart bevat toch echt geen (room)kaas. Wij gebruiken zijdentofu als vervanger. De zijdentofu heeft een neutrale smaak en geeft de vulling een zachte structuur. Door het met melk in de blender te pureren, wordt het lekker romig. Een beetje citroensap voegt een zuurtje toe en de chocolade zorgt voor een rijke smaak.
Altijd vegan inspiratie bij de hand? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Vegan bakken: carrot cake
De grootste uitdaging bij dit recept is om de eieren te vervangen zonder dat je met een droge, kruimelige cake eindigt. Onze truc? Gebruik psylliumvezels, deze binden het beslag en zorgen voor een heerlijk smeuïge cake. Extra leuk aan dit recept is dat je je eigen plantaardige karnemelk maakt. Dit doe je door de sojamelk met azijn te mengen en even te laten staan. Probeer het eens!
Shortbread koekjes
Dit recept voor shortbread koekjes is vegan bakken op zijn makkelijkst. Het enige verschil met de ‘normale’ variant is dat deze vegan koekjes geen roomboter bevatten. Die vervangen we namelijk door plantaardige margarine. Gebruik wel een stevig blok in een aluminium wikkel, anders krijgt het deeg niet de juiste structuur. Zorg dat ook de margarine goed gekoeld is en bewerk het deeg zo kort mogelijk met je handen zodat de margarine koud blijft. Zo krijg je heerlijk brosse koekjes.
Vegan bakken: citroencake
Dankzij de psylliumvezels wordt ook deze cake heerlijk smeuïg. Het citroenglazuur maakt de cake feestelijk en lekker fris. Tip van ons: schenk het glazuur pas over de cake als hij helemaal afgekoeld is, anders hardt het niet uit en trekt het als siroop in de cake.