Foodies 10/2024
Wij gaan bakken
Cover van
Courgette-oudekaas muffins

5x hartige muffins maken

Advertentie

Zoete muffins ken je ongetwijfeld, maar wist je dat hartige muffins minstens net zo lekker zijn? Bij de lunch of als tussendoortje, vol met jouw favoriete kruiden, groenten of kaas. Wij zochten onze favoriete recepten bij elkaar. Ga jij bakken binnenkort? Deel je baksels op Instagram, tag ons en gebruik #iamfoodies!

Hartige muffins recepten

Wist je dat muffins heus niet altijd zoet zijn? Dat laten wij jou graag zien met de onderstaande hartige muffins recepten. Deze kleine cakejes zijn heerlijk voor het ontbijt, de brunch of om mee te nemen als lunch.

Het is heel eenvoudig; je bakt ze de avond van tevoren af en de volgende dag heb je een heerlijk gezond tussendoortje. Move over cupcakes, deze hartige baksels is wat jij voortaan wilt!

Wil je iedere week het weekmenu en de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Zijn hartige muffins gezond?

Met ham, spek of vegetarisch: hartige muffins kun je met allerlei ingrediënten vullen. Maar zijn hartige muffins gezond? In tegenstelling tot zoete muffins bevatten de meeste hartige geen suiker. Wat suiker betreft zou je dus kunnen zeggen dat ze beter zijn dan de zoete variant.

Echter zijn deze hartige baksels niet per definitie gezond, maar het hangt af van welke ingrediënten erin gaan. Wil je graag een gezondere variant? Ga dan in ieder geval voor veel groente, weinig kaas en zout en gebruik bijvoorbeeld volkoren meel.

Hartige muffins: de lekkerste recepten

Trek gekregen? Dat snappen we helemaal! Laat je inspireren en ga snel aan de slag met onze favoriete recepten.

wat is maismeel spicy cornbread muffins

Spicy cornbread muffins

Verschillende indianenstammen vermaalden duizenden jaren geleden al mais tot meel en maakten er brood van. Hiermee is cornbread misschien wel de oudste en nog steeds een van de populairste broodsoorten in de tex-mex keuken. Lekker bij een pittige chili of gegrild vlees.

Naar het recept cornbread muffins
ontbijtmuffins

Ontbijtmuffins

Muffins maken voor het ontbijt? Dan is dit hét recept voor jou. Makkelijk, snel en helemaal naar wens samen te stellen. Wat dacht je bijvoorbeeld van pistachenoten in plaats van pompoenpitten? Jij kiest wat jij lekker vindt!

Naar het recept ontbijtmuffins
kaas-spekmuffin

Kaas-spekmuffins

De echte lekkerbekken ontbijten het liefst met kaas, spek en ei. Voeg deze ingrediënten samen en je maakt in een mum van tijd deze gruwelijk lekker muffins. Pro-tip: stop ze na het afbakken in de vriezer. Zo heb je altijd een voorraadje in huis.

Bekijk recept kaas-spekmuffins
Courgette-oudekaas muffins

Courgette-oudekaasmuffins

Dit zijn verdraaid lekkere hartige muffins en ook nog eens hartstikke makkelijk om te maken. Er komt in elk geval geen gemix en gekneed aan te pas.

Naar recept courgette-oudekaasmuffins
Mexicaanse ontbijtmuffins

Mexicaanse ontbijtmuffins

De laatste in het rijtje met recepten voor hartige muffins is deze Mexicaanse variant. De ontbijtmuffins maak je namelijk met smaakmakers uit deze Zuid-Amerikaanse keuken. Jalapeño’s, mais en limoen,

Naar recept ontbijtmuffins
REDACTIEFAVORIET
wat is maismeel spicy cornbread muffins

Spicy cornbread muffins

Verschillende indianenstammen vermaalden duizenden jaren geleden al mais tot meel en maakten er brood van. Hiermee is cornbread misschien wel de oudste en nog steeds een van de populairste broodsoorten in de tex-mex keuken. Met deze cornbread muffins serveer je de zon op je bord. Lekker bij een pittige chili of gegrild vlees.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

200 g fijn maismeel (bijv. fioretto van Valle del Sole)
175 g bloem (gezeefd)
17 g bakpoeder
300 ml volle melk
2 eieren (geklutst)
½ tl paprikapoeder
1 blikje maiskorrels (150 g afgespoeld en goed uitgelekt)
1 rode jalapeñopeper (zaadlijst verwijderd en fijngehakt)
1 groene jalapeñopeper (zaadlijst verwijderd en fijngehakt
150 g cheddar (geraspt)
10 g verse bieslook (fijngehakt)
4 el olijfolie
zout en peper
12 papieren muffinvormpjes
muffinbakblik met 12 holtes

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Doe alle ingrediënten met een flinke snuf zout en peper in een grote kom en klop met een garde alles goed door elkaar tot een mooi beslag zonder klontjes. Is het beslag te dik, voeg dan nog een scheutje melk toe.

  2. Leg de vormpjes in de holtes van het bakblik en verdeel het beslag erover. Bak in ca. 30 minuten goudbruin en gaar in de oven.

  3. Stort de muffins uit het bakblik en laat ze afkoelen op een rooster.

Receptuur en foodstyling: Jacqueline Sluijter Foto’s: Willem van Santen Styling: Femke van Waveren

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!