Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
De buitenkeuken: tagliatelle met geroosterde pompoen, kastanje, salie en hazelnoot

Foodies boekenclub: “De buitenkeuken”

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Herken je dat? Eindeloos op zoek naar dat ene kookboek waaruit je élk recept wilt maken. Foodies Boekenclub inspireert je! Op onze redactie staat een grote boekenkast, gevuld met honderden kookboeken. Stuk voor stuk nemen we ze mee naar huis om eruit te koken. Daardoor weten we als geen ander welke kookboeken niet mogen ontbreken bij jou thuis. Elke week kiezen we er eentje uit en vertellen we je alle ins & outs. Zo weet jij welke boeken je niet mag missen!

De buitenkeuken

In “De buitenkeuken” trekken Charlotte Marres en Olle Swets met hun mobiele keuken Nederland en Vlaanderen in op zoek naar onafhankelijke voedselproducenten met een bijzonder verhaal. Buiten op het land of water waar hun producten vandaan komen, koken ze op open vuur voor én met boeren, vissers, wildplukkers, telers en herders. Op het drooggevallen wad, waar de kokkelvisser zijn kokkels raapt, bij de aspergeteler, waar ze vers uitgestoken asperges eten direct naast het bed of mee op pad met de herders, waarna ze op de hei eten bereiden boven een driepoot.

Vuur verbindt en onder het koken komen de beste verhalen los. Olle en Charlotte schreven daarnaast ook alle recepten uit die ze bij de producenten op het land hebben gekookt, steeds met een bijpassende wijntip en met foto’s waar je direct trek van krijgt. En je hoeft heus niet altijd een vuur te ontsteken, de recepten zijn evengoed geschikt voor de keuken thuis.

Uit het boek

De buitenkeuken

€ 35,99
cover de buitenkeuken

Charlotte Marres & Olle Swets

In hun eerste boek “De wijnboer” tekenden Charlotte en Olle verhalen op van verschillende wijnboeren waar ze al jaren mee samenwerkten. Olle Swets is ondernemer en wijnimporteur van ongepolijste en zuivere wijnen van toonaangevende wijnmakers. Sinds hij zich kan herinneren kookt hij het liefst buiten op open vuur. Zijn hart gaat ook nog eens sneller kloppen als dat ergens op een afgelegen plek is. Het liefst midden in de natuur én met natuurlijk een goed glas wijn in de hand. Charlotte Marres is fotograaf. Naast haar commerciële werk vertelt ze ook graag verhalen van mensen die haar fascineren.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten en tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Vuur en gereedschap

Veel van de recepten worden bereid op open vuur, al neemt dat niet weg dat bijna elk recept ook prima in een gewone keuken gemaakt kant worden. Met de handige tips vertaal je elk recept direct naar een huiselijke sfeer, je hoeft het land in te trekken met een mobiele keuken. Bij elk recept staan niet alleen de ingrediënten beschreven (met eventuele vervangers voor de verschillende seizoenen of voorkeuren), elk recept vertelt je ook wat je aan benodigdheden nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan vuurvaste bakjes, een grote kom of diverse pannen. Zo kun je voorbereid aan de slag in de keuken!

Duurzaam aan de slag

Bij Charlotte en Olle thuis proberen ze al jaren zo bewust mogelijk te eten. Steeds vaker waren ze benieuwd naar de verhalen achter onze voedselketen. Charlotte en Olle: “Wie zijn eigenlijk de mensen die zorg dragen voor onze ingrediënten en hoe zit het met duurzaamheid? Ook rees de vraag hoe we hier zelf aan kunnen bijdragen. Die nieuwsgierigheid zorgde ervoor dat we in dit gecompliceerde onderwerp doken. Met een boek over eten, mensen en wijn tot resultaat.” Het boek “De buitenkeuken” is inderdaad een prachtig boek over duurzaam koken en onze voedselketen, daarnaast staat het ook nog eens vol met prachtig beeld van Charlotte en mooie verhalen die je ongetwijfeld zullen raken.

Recepten met een verhaal

Bij elk recept in het boek hoort een verhaal. Al is het eigenlijk andersom, bij elk verhaal hoort een heerlijk recept. Naast de prachtige verhalen weten Charlotte en Olle je ook aan de hand mee te nemen door de recepten. Stap voor stap omschrijven ze duidelijk wat je doet, vaak zelfs met een portie humor. Terwijl we aan de slag gingen met de recepten uit het boek eindigden we niet alleen met heerlijke gerechten, tijdens het koken moesten we vaak grinniken om de unieke manier waarop Charlotte en Olle de stappen beschrijven.

Daarnaast is er voor iedereen wel een lekker recept te vinden. Zoek je uitdaging of wil je juist iets makkelijks voor doordeweeks? Allebei vind je in “De buitenkeuken”. Kortom; het is veel meer dan een kookboek alleen. Stiekem zouden we het al kopen voor de verhalen en fotografie, de heerlijke recepten zijn stiekem een mooie bonus.

Goed nieuws, we mogen twee heerlijke recepten met jullie delen:

Knapperig platbrood met verse tomatensalsa

Charlotte & Olle: “Het moment dat je dunne, bleke pannenkoek de hete plaat raakt is net zo spannend als het deksel van de pan halen waar je zuurdesembrood in ligt. Heeft je brooddeeg zich vanbinnen gevuld met kleine gasexplosies, is het luchtig geworden, de korst knapperig en donkerbruin? Bij platbrood streef je naar eenzelfde perfectie: dat je brooddeeg zich opblaast als een ballon, die bijna uit elkaar klapt van de spanning die ontstaat op het moment van contact met de zinderende hitte van je pan of plaat. De luchtbellen worden knapperig bruin of exploderen. De binnenkant van je brood is fluweelzacht en vol van smaak. De frisse, licht-pittige tomatensalsa is een perfecte partner.”

> naar het recept: knapperig platbrood met verse tomatensalsa

Knapperig platbrood met verse tomatensalsa

Tagliatelle met geroosterde pompoen, kastanje, salie en hazelnoot

Charlotte & Olle: “We koken voor een grote groep mensen die een hele dag geoogst hebben, dus een enkel partje geroosterde pompoen met ricotta is zéker niet genoeg. Daarom combineren we een mandje kastanjes uit het voedselbos van Wouter van Eck met een bos salie en nog wat ­geroosterde pompoen tot een hartverwarmende pasta. De kastanjes en pompoen roosteren we in het vuur, de salie bakken we bruin en knapperig in hazelnootolie.”

> naar het recept: tagliatelle met geroosterde pompoen, kastanje, salie en hazelnoot

De buitenkeuken: tagliatelle met geroosterde pompoen, kastanje, salie en hazelnoot

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!