Meer vega? Pre-order hier de Vega Special van Foodies
De vega atlas van Isabel Boerdam
“De vega atlas” neemt je mee op een vegetarische wereldreis. In “De vega atlas” laat Isabel Boerdam je in meer dan 200 toegankelijke recepten zien hoe divers de vegetarische keuken is. Laat je verrassen door onbekende ingrediënten, kruiden en specerijen. Proef wat alle wereldkeukens te bieden hebben en sta versteld van de mogelijkheden.

Van AVG naar groenten
Waar de Nederlandse keuken van oudsher bekend staat om de drie-eenheid aardappelen, groenten en vlees, zie je dat de vegetarische keuken in andere landen juist geworteld is in de cultuur. Daar kennen ze het begrip ‘vleesvervanger’ niet, wordt ‘vegan’ niet beschouwd als modern verschijnsel en is het de normaalste zaak van de wereld om een maaltijd op tafel te toveren met alles wat de natuur te bieden heeft. Die keukens krijgen in “De vega atlas” de volle aandacht.
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips over kookboeken ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Werelwijd vegetarisch
Maar ook de keukens en gerechten waarin vlees of vis niet weg te denken lijken te zijn, komen in dit boek volop aan bod. Zo giet Isabel klassiekers in een eigentijds vegetarisch jasje met een charmante knipoog naar het origineel. Denk aan gerechten als jackfruit-rendang, geen-rendierstoof en Turkse pides met walnotengehakt. En wat dacht je van Biet Wellington of een patatje stoofzwam? Dat is het mooie aan de vega-keuken als het aan Isabel ligt: het kan altijd.
Aan de slag
Wij doken de keuken in met dit prachtige boek en maakten onder andere Zweedse gehaktballetjes. Je kent ze vast wel van die ene grote meubelgigant. Isabel deelt in haar boek een heerlijke vegetarische variant. Met friet, want dat hoort er nu eenmaal bij. De balletjes zijn verrassend lekker en smaakvol. Je draait zelf balletjes van tempeh, en net als in het originele recept gebruik je smaakmakers zoals piment. De roomsaus maakt het helemaal af, wat is dit lekker!
Goed nieuws, we mogen drie heerlijke recepten met jullie delen:
Zweedse ‘gehaktballen’ met friet en cranberrysaus
Isabel: “De Zweedse balletjes zijn in ons land vooral bekend van een tripje naar de meubelboulevard. Hoog tijd om daar een culinaire vega-variant van te maken! De stevige structuur van tempé leent zich perfect voor zelf gedraaide balletjes. Net als in het originele recept kruiden we de balletjes met piment, een specerij van gedroogde besjes uit Jamaica. Samen met zelfgemaakte roomsaus, friet én verwarmende cranberrysaus met sinaasappel, kruidnagels en kaneel een gerecht vol traditionele Zweedse smaken.”
> naar het recept voor Zweedse ‘gehaktballen’ met friet en cranberrysaus
Roti met aardappel, tempé, kousenband en ei
Isabel: “Een Surinaamse klassieker: een rotiplaat met aardappel, tempé, kousenband en ei. We maken de specerijenmix zelf en marineren hier niet alleen de tempé mee, maar ook de rest van de ingrediënten worden in dit kruidige mengsel van komijnzaad, gember, kerrie en paprikapoeder gebakken. Een smaakexplosie die je lekker met je handen kunt eten!”
> naar het recept voor roti met aardappel, tempé, kousenband en ei
Patatje stoofzwam
Isabel: “Onmiskenbaar aan de Belgische keuken: patatten (of Vlaamse frieten) met stoofvlees. Hoe we dat weten te veganizen? Het begint allemaal met oesterzwammen en Belgisch bier in een stoofpan. Dit laat je lekker pruttelen met laurier, bouillon, mosterd en peperkoek. Frieten bakken en smullen maar!”
> naar het recept voor patatje stoofzwam