Foodies 04/2024
Mediterraanse smaken
Foodies Mediterraanse smaken
Insane: lasagna met groenekool, aardpeerbechamel en scamorza

Foodies boekenclub: “Insane”

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Herken je dat? Eindeloos op zoek naar dat ene kookboek waaruit je élk recept wilt maken. Foodies Boekenclub inspireert je! Op onze redactie staat een grote boekenkast, gevuld met meer dan 200 kookboeken. Stuk voor stuk nemen we ze mee naar huis om eruit te koken. Daardoor weten we als geen ander welke kookboeken niet mogen ontbreken bij jou thuis. Elke week kiezen we er eentje uit en vertellen we je alle ins & outs. Zo weet jij welke boeken je niet mag missen!

Insane van Vanja van der Leeden

Het zoveelste boek over gezond eten?! Ja, maar wacht even… Dit is namelijk absoluut geen dieetboek en je krijgt er ook geen zogenaamde glow van. “Insane” is een eerlijk verhaal over een haalbaar, divers en gebalanceerd eetpatroon.

Dat klinkt misschien saai, en niets als iets nieuws bovendien. De manier waarop de boodschap gebracht wordt, is echter wel anders. Auteur Vanja van der Leeden toont met de nodige zelfspot en relativering hoe zij een balans vond in haar eetgedrag. In “Insane” laat ze zien hoe ze doorgaans thuis eet. Dat is altijd lekker en ‘best gezond’. Want als ze één ding geleerd heeft in haar zoektocht naar een gezond eetpatroon, is dat je er vooral niet te streng en dogmatisch mee om moet gaan.

Wil je iedere week alles over kookboeken & de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Best gezond

Je kent Vanja van der Leeden misschien wel van haar kookboeken “Indorock” en “Indostok“. Zoals de naam je al doet vermoeden, beide over de Indonesische keuken. Met het boek “Insane” lijkt Vanja een nieuwe weg in te slaan. Geen kookboek vol Indonesische gerechten (al dan niet met een twist), maar een kookboek waarin Vanja zichzelf kwetsbaar opstelt. Ze deelt de gerechten die ze thuis maakt, aan de hand van de verschillende seizoenen. Daarnaast is ze ontzettend eerlijk en open over haar relatie met eten, die soms nog weleens moeizaam was in het verleden.

De gemene deler van haar nieuwe boek? Alle recepten zijn ‘best gezond’. Dat klinkt misschien niet erg enthousiast, al is dit hoe ze het zelf omschrijft. Als je het ons vraagt is er nog een gemene deler. Alle recepten zijn namelijk maakbaar én ontzettend lekker. Elk gerecht dat je zult maken uit haar boek zit barstensvol smaak. Gegarandeerd. Denk bijvoorbeeld aan een lasagne met groene kool en scamorza, wentelteefjes met een korst van amandelen en cornflakes of luchtige boekweitwafels.

Insane

€ 34,99
Cover Insane - Vanja van der Leeden

Gezond eten

Het kookboek is voor iedereen die gezond wilt eten, zonder in te leveren op smaak. Ondanks dat de recepten absoluut maakbaar zijn bevatten ze vaak ook een culinaire uitdaging. Net even wat meer diepgang dan de meeste “gezonde” kookboeken gevuld met voornamelijk salades. Daarnaast geeft het nieuwste kookboek van Vanja van der Leeden een inkijkje in haar eigen keuken. Stuk voor stuk zijn het gerechten die ze zelf thuis eet met haar gezin. Geen van de recepten zijn belerend, Vanja weet de inhoud op een positieve en inspirerende toon te brengen.

Gezond eten gaat over een structureel eetpatroon. Het gaat niet zozeer om uitsluiting van diverse ingrediënten, maar juist om een goede balans. Dat die balans ontzettend lekker kan zijn bewijst Vanja van der Leeden met “Insane”. Heb je twijfel of de recepten wel echt zo gezond zijn? Het hele kookboek is nagekeken door een diëtist.

Prachtige foto’s

Het boek staat niet alleen vol met heerlijke recepten, het boek is ook een lust voor het oog. Er staan prachtige foto’s in van Remko Kraaijeveld, tevens de partner van Vanja van der Leeden. Hij zet niet alleen de gerechten mooi op de foto, juist de foto’s van het gezin en de sfeerbeelden maken het boek tot een waar kunstwerk.

Kortom, of je het boek nu koopt om de heerlijke recepten of om de prachtige fotografie; wat ons betreft mag “Insane” van Vanja van der Leeden niet ontbreken op de boekenplank!

Goed nieuws, we mogen twee heerlijke recepten met jullie delen:

Luchtige boekweitwafels

Vanja: “Ik heb een boekweitobsessie: boekweit heeft zo’n volle smaak, karamelachtig bijna. Omdat mijn fetisj voor boekweit net zo groot is als die voor kaki, serveer ik deze weekendwafels met een compote van kakifruit. Ander fruit, zoals pruimen of ananas, kan ook.”

Luchtige boekweitwafels met kakicompote en cashewcrème

> naar het recept voor luchtige boekweitwafels

Lasagna met groenekool

Vanja: “Lasagna is ultieme winterkost. Wel zwaar, dus ik verruil een deel van de lasagnevellen voor koolbladeren. De traditionele bechamel met boter en bloem heb ik vervangen door een bechamel van aardpeer, die is net zo romig. Sla het citroensap bij de aardpeer niet over, dit helpt gasvorming tegengaan. Niet iedereen heeft er last van, maar ondergetekende hoeft maar naar een aardpeer te kijken of het raam moet alweer open. En dat is koud in de winter!”

Lasagna met groenekool, aardpeerbechamel en scamorza

> naar het recept voor lasagna met groenekool

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!