
Het plezier van écht goed koken
Lees verder na de advertentie
Ben jij gek op lekker eten maar vind je zelf koken soms wat spannend? Dan is het nieuwe kookboek van Alice Zaslavsky de tool die je nodig hebt. In “Het plezier van écht goed koken” laat Alice je zien hoe je elke dag, of het nou een hectische werkdag of een luie zaterdag is, met (basis)kennis en ervaring en het toepassen van de juiste technieken, geweldig eten op tafel kunt zetten. Maak in een handomdraai een cacio e pepe risotto en krijg meteen de tip mee hoe je de restjes rijst kunt omtoveren tot snack. Of serveer vegan meringues met geglaceerde rode bieten, bramen en sinaasappel en krijg tijdens het bereiden tips om niks te verspillen en mogelijke toevoegingen mee om het gerecht te verrijken. Benieuwd hoe je dat doet? Lees dan snel verder want wij mogen onze drie favoriete recepten uit het boek met je delen!

Een ode aan groenten
Lees verder na de advertentie
De naam Alice Zaslavsky komt je misschien wel bekend voor. Niet zonder reden, want ze is een van de deelnemers van MasterChef Australië en auteur van de bestseller “In Praise of Veg” of de Nederlandse vertaling “Een ode aan groenten” dat werd genomineerd voor het beste kookboek van 2021. In dit prachtige en kleurrijke kookboek laat Alice zien wat er allemaal met groenten mogelijk is.
Ze vertelt: “Ik kom uit Georgië en daar is het heel normaal om bij elke maaltijd groenten te serveren. Ik kwam er al snel achter dat dit niet in alle culturen het geval is en wil daarom graag anderen inspireren om vaker groenten te eten. In Australië, en veel andere westerse landen, wordt groenten eten vaak gezien als iets dat “moet” en dat is eeuwig zonde. Groenten zijn zo ontzettend lekker en gevarieerd te bereiden. Om te laten zien hoe je het meeste uit groenten kan halen, schreef ik “In Praise of Veg“. Naast alle lovende reacties kreeg ik ook vaak terug dat de recepten voor sommigen lastig te maken waren omdat ze de basis misten. Met “Het plezier van écht goed koken” hoop ik mijn lezers deze basis te geven en te zorgen dat ze plezier krijgen in koken. Je kunt “In Praise of Veg” zien als de auto die je nodig hebt om te brengen waar je zijn moet (koken met groenten) en “Het plezier van écht goed koken” als de sleutel om die auto aan te zetten.”

Lees verder na de advertentie
Het plezier van écht goed koken
In zes originele hoofstukken, van ‘uit de losse pols’, ‘ontspannen koken in het weekend’ tot en met ‘make-over van restjes’ en ‘serieus zalige zoetigheden’ heb je een masterclass in handen om niet alleen het plezier achter het fornuis te ervaren maar ook om je kennis over smaakcombinaties en technieken te verbeteren. Daarnaast krijg je in het boek “Het plezier van écht goed koken” ook nog allerhande tips & trucs en bonusrecepten mee.
Alice legt uit: “In mijn kookboeken geef ik foodies handvaten om zelf te kunnen koken. Ik vertel niet hoe gerechten 1-op-1 gemaakt moeten worden maar wil je leren hoe je zelf aan de slag kunt gaan.” Door haar achtergrond als lerares weet Alice als geen ander hoe ze zaken helder kan uitleggen en overbrengen en dat doet ze vol enthousiasme. Ze ziet het als haar missie om anderen te inspireren om met plezier te gaan koken. Haar beste tip? Kook wat jij lekker vindt! Alice legt uit: “De meeste mensen koken voor anderen en maken zich vervolgens druk of het gerecht wel in de smaak valt. Maar ik wil iedereen afraden om je zorgen te maken want als zelf iets lekker vindt, dan vindt de ander dat vast ook. Tijdens mijn deelname aan Masterchef maakte ik me de hele tijd druk over de mening van de jury en dat kwam mijn kookkunsten niet ten goede. Toen ik ging vertrouwen op mijn eigen koken en kunnen werd dat lovend ontvangen. Ik weet zeker dat het bij iedereen zo werkt.”
Lees verder na de advertentie
Recepten uit “Het plezier van écht goed koken”
Ben je nieuwsgierig geworden? Dan heb je geluk want mij mogen drie van onze favoriete recepten uit het boek met je delen. Klik bij elk gerecht op het recept om Alice’ tips zoals snelwegen, verrijkingen en herkansingen te ontdekken.
Cacio e pepe risotto
Alice Zaslavsky: “Cacio e pepe, die klassieke combinatie van kaas en versgemalen zwarte peper wordt hier in een risotto onder de aandacht gebracht. Dit recept doet mij meteen denken aan de keer dat ik risotto bereidde voor de koning der risotto Milanese, Gualtiero Marchesi, in Parma, Italië. Het was een Masterchef-uitdaging, er waren negen anderen die hun eigen versie maakten. Zelfs bij het thuis bereiden van risotto kunnen we ons laten intimideren door de stappen, maar ik kan je vertellen dat als de ingrediënten goed zijn en je eraan denkt om voldoende vloeistof toe te voegen, het allemaal goed komt.”
> naar het recept: cacio e pepe risotto
Geroosterde courgette met boterkruimels
Heb je de romige cacio e pepe risotto gemaakt? Dan kun je de boter uit het recept weer gebruiken om de geroosterde courgette mee op smaak te brengen. Alice Zaslavsky vertelt over het gerecht: “Mensen denken gewoonlijk aan courgettes als een speler van bijrollen, maar hier hebben ze een hoofdrol – denkbeeldig. Dit recept is vooral handig als je zelf courgettes verbouwt en in de ondergroei eentje vindt die uitgeschoten is. Denk er wel aan dat hoe groter de courgette is, hoe langer de bereidingstijd is. Daarbij vermindert de smaak van de courgette naarmate de courgette groeit, dus wees daarom extra gul met zout, peper en kaas.”
Vegan meringues met geglaceerde rode bieten, bramen en sinaasappel
Alice Zaslavsky: “Een veganistische meringue – een veringue! – smaakt net zoals een echte meringue. De aquafaba die we gebruiken in plaats van eiwitten is onderdeel van een reeds bereid product, er is daarom geen noodzaak om deze veringues daadwerkelijk te bakken, wat helemaal briljant is. Uiteindelijk heb je geen knapperige, krokante meringues, ze zullen zachter zijn en meer op marshmallow lijken, maar nog steeds uitermate verrukkelijk zijn, zonder enige vleug kikkererwtensmaak. Nu leefden ze écht allemaal nog lang en gelukkig.”
Lees ook:
Onze tips

Dit zijn de beste kerst kookboeken vol inspiratie

Tobias Camman bewijst: ook een foodsnob kan van fastfood houden

Fan van wild? Dan wil je dit nieuwe kookboek zeker hebben (inclusief recepten)

Dit is waarom iedereen Pien’s Dinner Club in huis wil hebben (inclusief recepten!)

Deze allesomvattende bijbel voor patisserie wil je hebben (inclusief recepten!)

Eindelijk: het nieuwe kookboek van de auteur van ‘Zout, vet, zuur, hitte’ is er!

De beste kookboeken van 2025 volgens de Foodies-redactie

Waarom de aardappel een comeback verdient volgens Jacques Hermus

Simpel én lekker? Dan wil je deze recepten maken

Dit is de reden dat iedereen massaal vlaaien aan het bakken is

Krokant, sappig en cheesy: dit zijn de burgers waar iedereen over praat

Eenvoudig uitsloven met het kookboek F*cking Lecqer (inclusief recepten!)

Eva Koper verklapt: dit is waarom zelfs een pistachecroissant gezond kan zijn

Kun je alles maken in de airfryer? Deze recepten bewijzen het

Het kookboek van Ottolenghi’s topchef is nú uit en iedereen is laaiend enthousiast

Zo ga je zelf aan de slag als de bakkers van bakkerij Fort Negen

Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.





