JapanEasy Bowls & Bento
Rijst, pickles en soep. De bouwstenen van een Japanse maaltijd wat Tim Anderson betreft. Met zijn nieuwste boek “JapanEasy Bowls & Bento” biedt de oud-Masterchef winnaar je je dagelijkse portie zelfliefde, in de vorm van een rijstkom, een lunchpakket of ontbijt.
Gezond en vers
Tip!
Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Bij Japanners denk ik aan harde werkers, die op weg naar kantoor of onderweg naar huis een snel ontbijt, snelle lunch of avondmaaltijd eten. Gezond en altijd vers, dat wel. Rijst, noedels of bouillon in de basis, veel vis, verse groenten en bijzondere toppings die zorgen voor die typisch Japanse umamismaak. En hoewel Japan letterlijk aan de andere kant van de wereld is, zet je met dit boek ook gewoon bij jouw thuis een Japanse maaltijd in elkaar.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Je eigen conbini keuken
Als het aan Tim had gelegen, had er conbini in de titel van zijn nieuwste boek gestaan. In deze buurtsupermarkt, te vinden op de hoek van elke Japanse straat en 24/7 geopend, kun je werkelijk alles krijgen: van klassieke bento’s (een typisch Japanse meeneemlunch) tot ramensalade of de nieuwste KitKat-smaak. Tim: “Het hele conbini-ethos is dat iedereen een goede maaltijd verdient, op elk moment van de dag, elke dag van de week. En ik wil je graag laten zien hoe je jezelf of je gezin die dienst kunt bewijzen. Dit is dagelijkse zelfzorg en zelfliefde, in de vorm van een rijstkom, een lunchpakket en een ontbijt. Japans eten is per slot van rekening niet alleen voor speciale gelegenheden – Japans eten is voor altijd.”
Vier hoofdstukken
Met zijn boek JapanEasy Bowls & Bento laat hij dit zien. Het is opgebouwd uit vier hoofdstukken, elk bestaande uit een aantal basiselementen van een Japanse maaltijd. Naast dat het boordevol recepten zit, dient het boek dus ook als gids. Het neemt je bij de hand om stap voor stap verschillende onderdelen (voor) te bereiden, waarmee je vervolgens een volledig menu samenstelt. Zo uitgebreid als je zelf wilt. Rijst (A), pickles (B) en soep (C) vormen de basis, die je kunt aanvullen met kleine bijgerechten (D), grote bijgerechten (E), toppings (F) en eenkomsgerechten (G). Als afsluiter is er nog brood en gebak (H).
Elk recept is voorzien van een bijbehorende letter en er worden ook complete menu’s samengesteld. Ik deel alvast mijn favorieten, waarmee je je eigen keuken tot Japanse conbini omtovert!
Pompoenkroketten met sojasaus, boter en edamame
Tim: “Dit recept is een mix van twee grote gerechten uit de Japanse keuken: sojasausboter en pompoenkroketten. De combinatie van sojasaus en boter is zo heerlijk dat er een feestdag zou moeten komen ter ere van degene die dat verzonnen heeft, en pompoenkroketten zijn simpelweg geweldig, omdat het gefrituurde pompoen is! Makkelijk, lekker, veelzijdig. Je kunt elke soort pompoen gebruiken, maar als het lukt, neem dan een dichte, zoete soort, zoals kabocha of delica.”
Rijst met krab, mais en lente-ui
Tim: “Imitatiekrab is ondergewaardeerd. Het heeft een slechte naam en natuurlijk is het minder goed dan echt krabvlees, maar het gaat hier om de eiwitten in de vorm van stukjes zeevruchten en een zoete, krabachtige smaak – en dan is imitatiekrab goed genoeg. Het is ook zeker niet inauthentiek: nepkrab, of kanikama, vind je in Japan overal. Er bestaat zelfs een ambachtelijke versie, kaoribako, die wordt gemaakt in een minder fluorescerende roze kleur en met een fijnere textuur, die bizar sterk op echt krabvlees lijkt. Maar elke surimi die je gebruikt is prima – net als echt krabvlees, als je chic wilt doen!”
> naar het recept: rijst met krab, mais en lente-ui
Yakisoba-kaasomelet
Tim: “Omusoba is een samenvoeging van omurice en yakisoba: geroerbakte noedels, gehuld in een deken van ei. Variaties zijn er in overvloed, maar mijn favoriet is (uiteraard) die met kaas erin, omdat die allerlei nostalgische gevoelens oproept. Yakisoba was een van de eerste Japanse gerechten die ik als tiener leerde koken, en kaasomeletten doen me denken aan weekendtripjes met mijn vader naar restaurantjes in de buurt. Voor mij is dit dus serieus comfortfood. Omdat alles hier in een omelet moet passen, kun je dit gerecht niet gemakkelijk voor meerdere mensen maken. Maar als je toch meer dan één portie wilt maken, kun je een grotere hoeveelheid noedels maken, meerdere omeletten bakken en de noedels over die omeletten verdelen.”
> naar het recept: yakisoba-kaasomelet
Lees ook:
Onze tips
Foodies boekenclub: The Curry Guy één pan
Last Minute Dinners: alles over dit handige kookboek, inclusief menu!
Zo combineer je eten met het juiste bier
Zet deze schitterende kookboeken op je kerstverlanglijstje dit jaar
Bakken in de airfryer: zo doe je dat!
Alles over het nieuwste boek van Donna Hay: “Too Easy”, inclusief recepten!
Alles over ‘Herman kookt terug’ en waarom dit zo veel meer dan een kookboek is…
Alles over het nieuwe kookboek “Bij Meera aan tafel”, inclusief recepten!
Alles over het kookboek “Veggilaine”, inclusief recepten natuurlijk!
Dit zijn de beste kookboeken van 2024
Foodies boekenclub: “ZOETE ZOOI.”
Dit zijn de beste kerst kookboeken vol inspiratie
Sneak peek: exclusieve recepten uit Jamie Olivers nieuwste boek!
Thomas Panterpoes over zijn nieuwe kookboek: “Ik wil mijn recepten voor iedereen toegankelijk maken.”
Foodies boekenclub: “All Day Goodness”
Het nieuwste boek van Jamie Oliver: ‘Simply Jamie’ is uit!
Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?