
Herken je dat? Eindeloos op zoek naar dat ene kookboek waaruit je élk recept wilt maken. Op onze redactie staat een grote boekenkast, gevuld met honderden kookboeken. Daardoor weten we als geen ander welke kookboeken niet mogen ontbreken bij jou thuis. Elke week kiezen we er eentje uit en vertellen we je alle ins & outs.
Lees verder na de advertentie
Kookboek: Planken met een Indische twist
Zeg je blokjes boerenkaas maar gedag: borrelhappen uit dit Indische kookboek van Francis Kuijk tillen je borrel naar een nieuw niveau. Nieuwsgierig? Natuurlijk delen we ook onze favoriete recepten uit “Planken met een Indische twist”.

Zoete en hartige hapjes
Misschien herken je het wel: je hebt een autorit van een paar uur voor de boeg en in plaats van de radio aan te slingeren, zit je in stilte en denk je na. Bij mij komen de beste ideeën altijd in de auto. Andere mensen hebben dat onder de douche. Het zijn van die momenten dat je even kunt mijmeren en niet afgeleid wordt door je telefoon.
Francis Kuijk had ook zo’n nadenkmoment, toen ze na een signeersessie van een van haar kookboeken terug naar huis reed. Die middag had haar uitgever gevraagd over welk onderwerp ze nog eens een boek wilde maken. Daar hoefde ze niet heel lang over na te denken; het idee voor een boek over zoete en hartige hapjes stond al ergens opgetekend op haar laptop. Die dag, mijmerend in de auto, kreeg het boek meer vorm.
Iedere vrijdag het weekmenu en de lekkerste recepten in je mailbox?
Lees verder na de advertentie
Planken met een Indische twist
Al snel had Francis verschillende ideeën op papier, zoals ‘een plankje uit de zee’ of ‘hapjes voor een vegan movie night’. De gemene deler van alle borrelplanken in het boek is dat ze een link hebben naar Indonesië. Smaken zoals pandan en pinda zijn door het boek heen gevlochten.
De planken zijn heel divers qua smaak; het ene hapje is bekender dan het andere. Zo vind je rendangbitterballen, maar ook lemper met jackfruit of knapperige samosa’s met serehcustard. Dit is exact waar de kennis en kwaliteit van Francis samenkomen: het bedenken van unieke combinaties tussen bekende hapjes en onbekende smaken. Het maakt de recepten ontzettend creatief. Een boek met borrelhapjes zoals deze bestond nog niet.
Kerst Tip

Bij MediaMarkt kun je terecht voor de beste Kleine keukenapparatuur kerstdeals. Leuk voor onder de kerstboom.

Lees verder na de advertentie
Echte eyecatchers
Ik lieg niet als ik zeg dat ik zelf een mijmersessie nodig had om te bedenken welke recepten uit het boek ik wilde delen met jullie. Het ene recept is nog lekkerder dan het andere. Ik ben uiteindelijk gegaan voor de happen met het meest feestelijke uiterlijk, zoals de gekleurde vegan roomkaastartelettes.
Ook de pittige saucijzenbloemen en de pavlova zijn eyecatchers op je borreltafel. Om het niet meteen te moeilijk voor jezelf te maken, raad ik aan om bij elke borrel die je vanaf nu organiseert, één hapje te maken uit dit boek. Zo breid je elke keer je borrelrepertoire uit tot je vanzelf die prachtige en creatieve planken uit dit kookboek in hun geheel op tafel kunt zetten.
Lees verder na de advertentie
Recepten uit Planken met een Indische twist
Trek gekregen? Dat snappen we helemaal. Dit zijn onze favoriete recepten uit “Planken met een Indische twist”.

Gadogado slabootjes
In 20 minuten staan deze fantastische slabootjes al op tafel. Ze zien er niet alleen leuk uit, ze zijn ook nog eens heel erg lekker!

Klepon vegan roomkaastartelettes
Francis: “Houd je wat van het bodemmengsel over? Je kunt dit als een stammetje oprollen in bakpapier. Bewaar in de koelkast en snijd voor gebruik in gelijke plakjes.”

Pittige saucijzenbloemen
Francis: “Deze saucijzenbloemen zijn perfect voor een uigebreide afternoon tea.”

Pavlovameringues
Francis: “Pavlova’s hebben een krokante buitenkant met een zachte binnenkant. Serveer de meringues met diverse soorten vers fruit en wat room.”
Onze tips

Dit zijn de beste kerst kookboeken vol inspiratie

Tobias Camman bewijst: ook een foodsnob kan van fastfood houden

Fan van wild? Dan wil je dit nieuwe kookboek zeker hebben (inclusief recepten)

Dit is waarom iedereen Pien’s Dinner Club in huis wil hebben (inclusief recepten!)

Deze allesomvattende bijbel voor patisserie wil je hebben (inclusief recepten!)

Eindelijk: het nieuwe kookboek van de auteur van ‘Zout, vet, zuur, hitte’ is er!

De beste kookboeken van 2025 volgens de Foodies-redactie

Waarom de aardappel een comeback verdient volgens Jacques Hermus

Simpel én lekker? Dan wil je deze recepten maken

Dit is de reden dat iedereen massaal vlaaien aan het bakken is

Krokant, sappig en cheesy: dit zijn de burgers waar iedereen over praat

Eenvoudig uitsloven met het kookboek F*cking Lecqer (inclusief recepten!)

Eva Koper verklapt: dit is waarom zelfs een pistachecroissant gezond kan zijn

Kun je alles maken in de airfryer? Deze recepten bewijzen het

Het kookboek van Ottolenghi’s topchef is nú uit en iedereen is laaiend enthousiast

Zo ga je zelf aan de slag als de bakkers van bakkerij Fort Negen

Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.



