Advertentie
Herken je dat? Eindeloos op zoek naar dat ene kookboek waaruit je élk recept wilt maken. Op onze redactie staat een grote boekenkast, gevuld met honderden kookboeken. Daardoor weten we als geen ander welke kookboeken niet mogen ontbreken bij jou thuis. Elke week kiezen we er eentje uit en vertellen we je alle ins & outs.
Kookboek: Planken met een Indische twist
Zeg je blokjes boerenkaas maar gedag: borrelhappen uit dit Indische kookboek van Francis Kuijk tillen je borrel naar een nieuw niveau. Nieuwsgierig? Natuurlijk delen we ook onze favoriete recepten uit “Planken met een Indische twist”.
Zoete en hartige hapjes
Misschien herken je het wel: je hebt een autorit van een paar uur voor de boeg en in plaats van de radio aan te slingeren, zit je in stilte en denk je na. Bij mij komen de beste ideeën altijd in de auto. Andere mensen hebben dat onder de douche. Het zijn van die momenten dat je even kunt mijmeren en niet afgeleid wordt door je telefoon.
Francis Kuijk had ook zo’n nadenkmoment, toen ze na een signeersessie van een van haar kookboeken terug naar huis reed. Die middag had haar uitgever gevraagd over welk onderwerp ze nog eens een boek wilde maken. Daar hoefde ze niet heel lang over na te denken; het idee voor een boek over zoete en hartige hapjes stond al ergens opgetekend op haar laptop. Die dag, mijmerend in de auto, kreeg het boek meer vorm.
Wil je iedere week het weekmenu en de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Planken met een Indische twist
Al snel had Francis verschillende ideeën op papier, zoals ‘een plankje uit de zee’ of ‘hapjes voor een vegan movie night’. De gemene deler van alle borrelplanken in het boek is dat ze een link hebben naar Indonesië. Smaken zoals pandan en pinda zijn door het boek heen gevlochten.
De planken zijn heel divers qua smaak; het ene hapje is bekender dan het andere. Zo vind je rendangbitterballen, maar ook lemper met jackfruit of knapperige samosa’s met serehcustard. Dit is exact waar de kennis en kwaliteit van Francis samenkomen: het bedenken van unieke combinaties tussen bekende hapjes en onbekende smaken. Het maakt de recepten ontzettend creatief. Een boek met borrelhapjes zoals deze bestond nog niet.
Echte eyecatchers
Ik lieg niet als ik zeg dat ik zelf een mijmersessie nodig had om te bedenken welke recepten uit het boek ik wilde delen met jullie. Het ene recept is nog lekkerder dan het andere. Ik ben uiteindelijk gegaan voor de happen met het meest feestelijke uiterlijk, zoals de gekleurde vegan roomkaastartelettes.
Ook de pittige saucijzenbloemen en de pavlova zijn eyecatchers op je borreltafel. Om het niet meteen te moeilijk voor jezelf te maken, raad ik aan om bij elke borrel die je vanaf nu organiseert, één hapje te maken uit dit boek. Zo breid je elke keer je borrelrepertoire uit tot je vanzelf die prachtige en creatieve planken uit dit kookboek in hun geheel op tafel kunt zetten.
Recepten uit Planken met een Indische twist
Trek gekregen? Dat snappen we helemaal. Dit zijn onze favoriete recepten uit “Planken met een Indische twist”.
Gadogado slabootjes
In 20 minuten staan deze fantastische slabootjes al op tafel. Ze zien er niet alleen leuk uit, ze zijn ook nog eens heel erg lekker!
Klepon vegan roomkaastartelettes
Francis: “Houd je wat van het bodemmengsel over? Je kunt dit als een stammetje oprollen in bakpapier. Bewaar in de koelkast en snijd voor gebruik in gelijke plakjes.”
Pittige saucijzenbloemen
Francis: “Deze saucijzenbloemen zijn perfect voor een uigebreide afternoon tea.”
Pavlovameringues
Francis: “Pavlova’s hebben een krokante buitenkant met een zachte binnenkant. Serveer de meringues met diverse soorten vers fruit en wat room.”
Onze tips
Foodies boekenclub: “ZOETE ZOOI.”
Dit zijn de beste kerst kookboeken vol inspiratie
Sneak peek: exclusieve recepten uit Jamie Olivers nieuwste boek!
Thomas Panterpoes over zijn nieuwe kookboek: “Ik wil mijn recepten voor iedereen toegankelijk maken.”
Foodies boekenclub: “All Day Goodness”
Het nieuwste boek van Jamie Oliver: ‘Simply Jamie’ is uit!
Foodies boekenclub: “Het vega slowcookerboek”
Foodies boekenclub: “IJs & Co 2.0”
Rukmini Iyer over Het Groene Kookboek: “Er zijn zoveel tips & trucs die ik wil delen”
Foodies boekenclub: “Het Groene Kookboek” van Rukmini Iyer
De mooiste kookboeken om met Vaderdag cadeau te geven
Bas kookt met Rukmini Iyer uit “India Express”
Foodies boekenclub: “Sandwiches”
Dit zijn de beste Italiaanse kookboeken
Foodies boekenclub: “Wokbijbel” van Noni Kooiman
Foodies boekenclub: “Nistisima” van Georgina Hayden
Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.