Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Planken met een Indische twist: Pavlovameringues

Foodies boekenclub: “Planken met een Indische twist”

Advertentie

Herken je dat? Eindeloos op zoek naar dat ene kookboek waaruit je élk recept wilt maken. Op onze redactie staat een grote boekenkast, gevuld met honderden kookboeken. Daardoor weten we als geen ander welke kookboeken niet mogen ontbreken bij jou thuis. Elke week kiezen we er eentje uit en vertellen we je alle ins & outs.

Kookboek: Planken met een Indische twist

Zeg je blokjes boerenkaas maar gedag: borrelhappen uit dit Indische kookboek van Francis Kuijk tillen je borrel naar een nieuw niveau. Nieuwsgierig? Natuurlijk delen we ook onze favoriete recepten uit “Planken met een Indische twist”.

€ 24,95

Bestel het boek:

Planken met een Indische twist

Zoete en hartige hapjes

Misschien herken je het wel: je hebt een autorit van een paar uur voor de boeg en in plaats van de radio aan te slingeren, zit je in stilte en denk je na. Bij mij komen de beste ideeën altijd in de auto. Andere mensen hebben dat onder de douche. Het zijn van die momenten dat je even kunt mijmeren en niet afgeleid wordt door je telefoon.

Francis Kuijk had ook zo’n nadenkmoment, toen ze na een signeersessie van een van haar kookboeken terug naar huis reed. Die middag had haar uitgever gevraagd over welk onderwerp ze nog eens een boek wilde maken. Daar hoefde ze niet heel lang over na te denken; het idee voor een boek over zoete en hartige hapjes stond al ergens opgetekend op haar laptop. Die dag, mijmerend in de auto, kreeg het boek meer vorm.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Planken met een Indische twist

Al snel had Francis verschillende ideeën op papier, zoals ‘een plankje uit de zee’ of ‘hapjes voor een vegan movie night’. De gemene deler van alle borrelplanken in het boek is dat ze een link hebben naar Indonesië. Smaken zoals pandan en pinda zijn door het boek heen gevlochten.

De planken zijn heel divers qua smaak; het ene hapje is bekender dan het andere. Zo vind je rendangbitterballen, maar ook lemper met jackfruit of knapperige samosa’s met serehcustard. Dit is exact waar de kennis en kwaliteit van Francis samenkomen: het bedenken van unieke combinaties tussen bekende hapjes en onbekende smaken. Het maakt de recepten ontzettend creatief. Een boek met borrelhapjes zoals deze bestond nog niet.

francis kuijk portret

Echte eyecatchers

Ik lieg niet als ik zeg dat ik zelf een mijmersessie nodig had om te bedenken welke recepten uit het boek ik wilde delen met jullie. Het ene recept is nog lekkerder dan het andere. Ik ben uiteindelijk gegaan voor de happen met het meest feestelijke uiterlijk, zoals de gekleurde vegan roomkaastartelettes.

Ook de pittige saucijzenbloemen en de pavlova zijn eyecatchers op je borreltafel. Om het niet meteen te moeilijk voor jezelf te maken, raad ik aan om bij elke borrel die je vanaf nu organiseert, één hapje te maken uit dit boek. Zo breid je elke keer je borrelrepertoire uit tot je vanzelf die prachtige en creatieve planken uit dit kookboek in hun geheel op tafel kunt zetten.

Recepten uit Planken met een Indische twist

Trek gekregen? Dat snappen we helemaal. Dit zijn onze favoriete recepten uit “Planken met een Indische twist”.

Gadogado-slabootjes

Gadogado slabootjes

In 20 minuten staan deze fantastische slabootjes al op tafel. Ze zien er niet alleen leuk uit, ze zijn ook nog eens heel erg lekker!

Naar het recept
Klepon-vegan roomkaas tartelettes

Klepon vegan roomkaastartelettes

Francis: “Houd je wat van het bodemmengsel over? Je kunt dit als een stammetje oprollen in bakpapier. Bewaar in de koelkast en snijd voor gebruik in gelijke plakjes.”

Naar het recept
Pittige saucijzenbloemen

Pittige saucijzenbloemen

Francis: “Deze saucijzenbloemen zijn perfect voor een uigebreide afternoon tea.”

Naar het recept
Planken met een Indische twist: Pavlovameringues

Pavlovameringues

Francis: “Pavlova’s hebben een krokante buitenkant met een zachte binnenkant. Serveer de meringues met diverse soorten vers fruit en wat room.”

Naar het recept
Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!