
In Het ramadankookboek bundelt Mounir Toub de lekkerste recepten uit zijn oeuvre. Of je de gerechten nou maakt voor de iftar, het Suikerfeest of een andere feestelijke gelegenheid, je gasten zullen je in ieder geval heel erg dankbaar zijn.
Lees verder na de advertentie
Het ramadankookboek
De ramadan is maand waarin moslims vasten. Al is deze periode gekoppeld aan een geloofsovertuiging, Het ramadankookboek van Mounir Toub is er voor iedereen. Zo begint het boek met Mounirs eigen ervaringen en de zestien meest gestelde vragen, van “‘hoe begint de vastendag?” tot “wat is eid-al adha?”. Mounir legt het je graag uit: “Het weerspiegelt de nieuwsgierigheid en ontwikkeling van de mens.”

Voedzame recepten voor tijdens de ramadan
Kerst Tip

Bij MediaMarkt kun je terecht voor de beste Kleine keukenapparatuur kerstdeals. Leuk voor onder de kerstboom.
Ben je wel wat bekender met de gebruiken rondom de vastenperiode? Dan heeft het boek je ook genoeg te bieden. Zo vind je 115 heerlijke voedzame recepten, waaronder harira, en zoetigheden als gevulde choco-dadels en knapperige sesam-tahinkoekjes. Voor ramadan, Eid en andere feestmomenten. Zijn voedzame gerechten komen altijd van pas!
Lees verder na de advertentie
Mounir Toub
Misschien ken je Mounir Toub wel, want deze chef nooit stil. Zo geeft hij al jaren les op het ROC in Eindhoven, stond in de keuken met diverse Meesterkoks en was vaak te zien bij 24Kitchen en MAX. Tussendoor maakte hij ook nog eens een stapel kookboeken, werkt hij nauw samen met chef-kok Robert Kranenborg, geeft hij regelmatig workshops en werkt hij bij Stichting Springplank in Eindhoven waar Bas hem laatst bezocht.
Niet gek dus dat deze drukke chef af en toe een reset nodig heeft. De ramadan is dat voor hem. Mounir: “De vastenmaand ramadan is er een waar ik naar uitkijk. Terug naar de essentie, de resetknop indrukken en mezelf nog meer uitdagen als moslim en mens. De ramadan halen is geen belofte, met voor mij ieder jaar weer als grootste challenge: lukt het mij om er alles uit te halen?”

Lees verder na de advertentie
Ramadan recepten
Nieuwsgierig geworden? Dat snappen we helemaal! Wij delen onze favoriete recepten uit Het ramadankookboek, zodat je meteen aan de slag kunt gaan:

Gepofte aubergines met toppings
Mounir Toub: “Als je een keer wilt uitpakken als er gasten langskomen, dan zijn deze ‘aubergine- pizza’s’ een aanrader: voedzaam, feestelijk voor het oog en je hoeft geen uren in de keuken door te brengen. Hoewel de basis voor deze gerechten steeds hetzelfde is, zorgen de toppings voor heel uiteenlopende smaken.”

Falafelmacaron
Mounir Toub: “Tijdens Eid neemt iedereen wat mee en staat de tafel binnen de kortste keren vol met koekjes. Tussen al dat zoete geweld is iets hartigs een welkome verrassing, zoals deze macaron met als basis falafel.”

Kipbastilla
Mounir Toub: “Bastilla is een typisch Marokkaans gerecht dat men vroeger bereidde met duif in plaats van kip. Beide lekker! Eet deze kipbastilla bij voorkeur met je handen, zodat je optimaal kunt genieten van dit koningsmaal.”
Onze tips

Dit zijn de beste kerst kookboeken vol inspiratie

Tobias Camman bewijst: ook een foodsnob kan van fastfood houden

Fan van wild? Dan wil je dit nieuwe kookboek zeker hebben (inclusief recepten)

Dit is waarom iedereen Pien’s Dinner Club in huis wil hebben (inclusief recepten!)

Deze allesomvattende bijbel voor patisserie wil je hebben (inclusief recepten!)

Eindelijk: het nieuwe kookboek van de auteur van ‘Zout, vet, zuur, hitte’ is er!

De beste kookboeken van 2025 volgens de Foodies-redactie

Waarom de aardappel een comeback verdient volgens Jacques Hermus

Simpel én lekker? Dan wil je deze recepten maken

Dit is de reden dat iedereen massaal vlaaien aan het bakken is

Krokant, sappig en cheesy: dit zijn de burgers waar iedereen over praat

Eenvoudig uitsloven met het kookboek F*cking Lecqer (inclusief recepten!)

Eva Koper verklapt: dit is waarom zelfs een pistachecroissant gezond kan zijn

Kun je alles maken in de airfryer? Deze recepten bewijzen het

Het kookboek van Ottolenghi’s topchef is nú uit en iedereen is laaiend enthousiast

Zo ga je zelf aan de slag als de bakkers van bakkerij Fort Negen

Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.



