Foodies 04/2024
Mediterraanse smaken
Foodies Mediterraanse smaken
Alison Roman

Eindelijk: het nieuwe boek “Zoet genoeg” van Alison Roman is uit!

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Alison Roman woont in Brooklyn en is auteur van "Bijzonder simpel" en "Lekker thuis". Ze was columnist voor de New York Times en culinair redacteur bij Bon Appétit. Eindelijk is haar nieuwe boek "Zoet genoeg" uit. Wij delen de eerste recepten!

Zoet genoeg

Eindelijk, hét bakboek van Alison Roman is uit! In haar nieuwe boek “Zoet genoeg” vind je meer dan 80 recepten voor de lekkerste taarten, koekjes en ook desserts. Natuurlijk stuk voor stuk met haar kenmerkende nonchalance die altijd leidt tot een indrukwekkend eindresultaat. Bakken kan Alison namelijk als geen ander: ze werkte jarenlang als patisseriechef in diverse restaurants. Haar salted butter and chocolate chunk shortbread ging zelfs viral in 2021, en haar populaire key lime pie is de nummer 1 zoekterm op haar drukbezochte website.

Zoet genoeg

€ 34,99
cover zoet genoeg

Alison Roman

Het unieke keukentalent van Alison zorgt ervoor dat je casual te werk kunt gaan en toch de lekkerste, stijlvolle resultaten behaalt, wat je niveau in de keuken ook is. Alison Roman woont in Brooklyn en is auteur van “Bijzonder simpel” en “Lekker thuis”. Ze was columnist voor de New York Times en culinair redacteur bij Bon Appétit. Eerder werkte ze in diverse professionele keukens, zoals Momofuku Milk Bar in New York en Quince in San Francisco. Alison maakt de succesvolle Home Movies-serie op YouTube én heeft een populaire food-nieuwsbrief.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Bakken voor iedereen

Het boek is haast een compleet naslagwerk, zoveel verschillende recepten staan erin. Je vindt de recepten gemakkelijk terug in diverse hoofdstukken. Zo is er bijvoorbeeld een hoofdstuk waarin je de lekkerste recepten voor allerlei verschillende soorten koekjes vindt, maar ook een hoofdstuk boordevol recepten voor plaattaarten en cakes.

Alison vertelt: “Als het over gebak gaat, krijg ik vaak iets te horen als: ‘Koken lukt wel, maar bakken kan ik niet.’ Ik weet natuurlijk wel waarom veel mensen zo denken. Ze gaan ervan uit dat koken niet aan regeltjes gebonden is. Koken nodigt uit tot een creatieve aanpak en improviseren. Bij gebak daarentegen moet je netjes en nauwkeurig werken. De recepten zorgvuldig volgen, met haast wetenschappelijke precisie. Maar netjes en nauwkeurig ben ik bepaald niet, noch zorgvuldig of wetenschappelijk onderlegd. Daarom trek ik me niets aan van zulke opvattingen.”

Zoete recepten

Alison vertelt maar al te graag over haar zoete recepten: “Zoete dingen zijn van nature een beetje frivool en dat is waarschijnlijk de reden dat ik er zo dol op ben. Gestes waar vreugde uit spreekt, worden altijd gewaardeerd en herinneren ons eraan dat verlangen net zo belangrijk is als honger en dat wat je wilt, even belangrijk is als wat je nodig hebt. Zulke gestes kunnen bescheiden zijn, maar toch veel betekenen – rijpe bessen gezoet met suiker en door de zure room geprakt; een reusachtig roomboterkoekje met regenboogstrooisel.”

Bijzaken

Volgens Alison kunnen we best zonder toetje, en zijn haar recepten dan misschien geen onderdeel van een eerste levensbehoefte. Toch is het volgens haar goed om stil te staan bij waar het leven om draait, en dat dat lang niet altijd om eerste levensbehoeften gaat. Alison vertelt: “We zullen niet wegkwijnen als we geen toetje krijgen. Maar het nodigt wel uit om erbij stil te staan dat het leven niet alleen draait om noodzakelijkheden. Dat niet alles praktisch hoeft te zijn: bloemen die je voor jezelf koopt, gewoon zomaar, een luchtige taart met kaarsjes omdat je weer een kringloop om de zon overleefd hebt, een schaal rijp fruit overgoten met bitterzoete amaro na de maaltijd omdat het zo’n gezellige avond is, een stukje koude carrotcake als ontbijt, gewoon omdat het zo lekker is.”

Recepten uit Zoet genoeg

Trek gekregen en benieuwd naar de recepten in “Zoet genoeg” van Alison Roman? Dat snappen we helemaal! Om je alvast een voorproefje te geven delen we twee van onze favoriete recepten uit het boek.

Cheesecake met abrikozen

Alison Roman: “Dit is eigenlijk geen cheesecake. Het is een cake gemaakt met cottagecheese. Hij is wat aan de custard­achtige kant, dus als je ooit verlangd hebt naar iets wat tussen een cheesecake en een gewone cake in zit, dan is dit wel wat voor jou. Het is een van de makkelijkste recepten in dit boek; je maakt hem in één kom met gesneden fruit naar keuze. Net uit de oven is hij wat soufflé, met een donkerbruine, prachtig glanzende toplaag, terwijl het binnenste onmogelijk verfijnd en smeuïg blijft. Wat ik het lekkerste vind: de gekaramelliseerde korreltjes cottagecheese op de bodem.”

> naar het recept: cheesecake met abrikozen

cheesecake met abrikozen

Citroenroomtaart met zeezout

Alison Roman: “In dit boek vind je geen meringues. Word nu niet meteen boos, maar vraag jezelf eerst eens af wat het nut is van een meringue. Voor wie is de meringue bedoeld? Rauw eiwit (geen smaak) en suiker (zoet), samen opgeklopt tot je iets hebt wat er leuk uitziet, maar wanneer je het opeet, heb je zoiets van, wacht even, heb ik nu net rauw eiwit met suiker gegeten? Tuurlijk, het mondgevoel kan aangenaam zijn, maar het is echt niet iets waarvan ik grote hoeveelheden zou willen eten. En daarom staat die citroen­meringuetaart er niet in. Maar een citroenROOMtaart? Daar doe ik een moord voor. De citroen (fris, zuur) kan de meringue wel hebben, maar heeft de slagroom (vol, vettig) echt NODIG als tegenwicht, voor een uitgebalanceerd en compleet stuk taart.”

> naar het recept: citroenroomtaart met zeezout

Citroenroomtaart met zeezout

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!