
Laat de flesjes uit de supermarkt maar liggen! De lekkerste dressings voor je salade maak je natuurlijk zelf. Lees snel verder en pimp je salade met deze dressings!
Lees verder na de advertentie
Zelf salade dressing maken
Een goede salade valt of staat met de dressing die je gebruikt. Hoewel je met de andere ingrediënten eindeloos kunt variëren, zoals groenten, vlees, vis, kaas of croutons. Het belangrijkste is om je salade lekker op smaak te brengen. Dat doe je het beste met een heerlijke zelfgemaakte dressing vol smaak. Benieuwd hoe je die maakt? Wij delen de recepten!
Meer tips voor je salade ontvangen?
Lekkere salade dressings:
Met deze acht dressings pimp je al jouw salades en, geloof ons, zelfgemaakt zijn ze zoveel lekkerder dan de flesjes uit de supermarkt. Een bijkomend voordeel is: je kunt ze zelf op smaak brengen en precies zo zoet, zuur of scherp maken als jij lekker vindt.
1. Honing-mosterddressing
Doe 125 ml yoghurt, 60 ml olijfolie, 3 el dijonmosterd, 3 el honing, 2 el citroensap, 2 el appelazijn, 1 geperst teentje knoflook, ½ tl fijn zeezout en een flinke snuf versgemalen zwarte peper in een maatbeker en klop alles door elkaar tot een gladde dressing. Voeg eventueel naar smaak meer honing of mosterd toe. Lekker in een gemengde salade met amandelen en geitenkaas.
2. Blauwe-kaasdressing
Prak 70 g blauwe kaas en 3 el karnemelk door elkaar in een kom tot het mengsel de consistentie van cottage cheese krijgt. Roer er 3 el yoghurt, 2 el mayonaise, 2 tl wittewijnazijn, ¼ tl suiker en ⅛ tl knoflookpoeder doorheen. Breng op smaak met zout en peper. Lekker in een salade met sla, venkel, appel en walnoten.
3. Amerikaanse ranchdressing
Roer 50 ml karnemelk, ½ fijngesnipperde ui, ½ geperst teentje knoflook, een handvol fijngehakte peterselieblaadjes, een handvol fijngehakte dille, 2 tl fijne mosterd, 125 ml mayonaise en een snufje paprikapoeder door elkaar in een kom. Breng de saus op smaak met zout en peper. Lekker met ijsbergsla en tomaat.
4. Thaise pindadressing
Doe 3 el pindakaas, 2 el rijstazijn, 2 el limoensap, 3 el olie, 1 el sojasaus, 2 el honing, 2 el suiker, 2 teentjes knoflook, 2 cm verse gember, 1 tl zout en ¼ tl chilivlokken in een keukenmachine of blender en pureer alles helemaal glad. Voeg een handvol verse korianderblaadjes toe en pureer kort verder. Lekker in een salade met spitskool, wortel, taugé, paprika en lente-ui.
5. Caesardressing
Doe 5 ansjovisfilets (potje), 2 kleine teentjes knoflook, 2 verse eidooiers, 3 el versgeraspte parmezaan, 2 el citroensap, 1 tl dijonmosterd, ¼ tl fijn zeezout en ¼ tl versgemalen zwarte peper in een blender en mix helemaal glad. Laat de blender draaien en giet er in een dun straaltje 60 ml olijfolie bij tot er een romige dressing ontstaat. Serveer in de klassieke caesarsalade met romainesla, gebakken (vega) kipstukjes, croutons en geschaafde parmezaan.
Tip!

Shop een losse editie van Foodies Magazine al vanaf 6,50
6. Miso-gemberdressing
Klop 60 ml arachideolie, 3 el rijstazijn, 2 el witte misopasta, 2 el geraspte gember, 1 el sojasaus en 1 tl sesamolie door elkaar in een kom. Breng op smaak met witte peper. Lekker in een salade met sobanoedels, tofu en groenten zoals peultjes, spinazie, wortel en radijs.
7. Granaatappeldressing
Roer 1 geperst teentje knoflook, 1 el citroensap, 2 el granaatappelmelasse en 5 el extra vierge olijfolie door elkaar in een kommetje. Breng de dressing op smaak met zout en peper. Lekker over een Midden-Oosterse salade met geroosterde aubergine en paprika, sperziebonen, feta en granaatappelpitten.
8. Basilicum-muntvinaigrette
Pureer 10 g basilicum- en 10 g muntblaadjes met 1 teentje knoflook in een keukenmachine. Voeg het sap van 1 citroen, 2 el honing en 60 ml olijfolie toe en mix kort verder. Roer de geraspte schil van de citroen erdoorheen en breng de vinaigrette op smaak met zout en peper. Lekker in alle gemengde salades en handig om je overschot aan verse kruiden in te verwerken.
Meer tips voor je salade ontvangen?
Onze tips

Salade voor bij de BBQ: dit zijn onze absolute favorieten

15x maaltijdsalade recepten: van couscous tot krieltjes

15x snelle salades die je binnen een kwartier op tafel zet

7x heerlijke groene salade recepten

9x de lekkerste sauzen voor bij biefstuk

Koken zonder alcohol: zo vervang je drank in klassieke gerechten

Banketstaaf: wat is het en hoe maak je het zelf?

Weet jij waar pepernoten vandaan komen? Zo zit het!

Dit is het verschil tussen speculoos en speculaas

Voor eens en altijd: het verschil tussen pepernoten en kruidnoten

Varkenshaas bakken: met deze tips kan het niet mislukken

Jackfruit is dé vleesvervanger voor stoofgerechten (en zo gebruik je ‘m)

Julie van den Berg
Altijd in voor een feestje – vooral als er eten én wijn is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Houdt van het organiseren van etentjes voor familie en vrienden. Haat koriander.



