Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Gefermenteerde wortel met sinaasappel en gember

Fermenteren met Christian Weij: gefermenteerde wortel

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Regelmatig neemt fermentatie-expert Christian Weij ons mee in de wondere wereld van het fermenteren. Deze keer vertelt hij hoe je wortelen fermenteert.

Ik vertel geen grappen over (gefermenteerde) wortel

Ken je die mop van het konijn, de bakker en de worteltaart? Nee? Dat is onmogelijk! Maar goed, als je hem echt niet kent, moet je even googlen voor je verder leest. Deze mop zorgde ervoor dat ik – en met mij veel leeftijdgenoten – lang heb gedacht dat worteltaart echt niet lekker kon zijn. Totdat in het begin van deze eeuw de eerste worteltaartrecepten uit Engeland kwamen overwaaien. Wat bleek? Het is juist superlekker. Vandaag de dag vind je worteltaart dan ook in alle zichzelf respecterende koffiezaakjes. Het liefst met een flinke dot clotted cream natuurlijk. Want eerlijk is eerlijk, vette room maakt zelfs spruitjes nog lekker.

Hokjes denken

Wat voor worteltaart geldt, geldt voor heel veel gerechten en producten. Heb je wel eens olijfolie-ijs, lavendelkaas, paprikapudding, bietenchocoladetaart of sinaasappelbier geproefd? Nee? Dan bekruipt je nu bij het lezen van deze woorden waarschijnlijk het gevoel dat ik gek ben. Of begint misschien je slokdarm zelfs een beetje omgekeerd te werken? Wees sterk en zet deze walging aan de kant. Het zijn namelijk stuk voor stuk heerlijke smaken. De reden dat het in je hoofd kortsluiting veroorzaakt, is omdat we olijfolie, biet en paprika met hartige gerechten associëren, sinaasappel met zoete/frisse gerechten en lavendel met het geborduurde zakje in de linnenkast van je oma en niet met iets wat je met een beetje mosterd tussen een wit bolletje zou doen.

Nieuwe culinaire mogelijkheden

Als je deze – overigens hele normale – neiging om alle smaken strikt in hokjes te houden even loslaat, ontstaat er een wereld van nieuwe culinaire mogelijkheden. Zo pureer ik bij het maken van een cake wat eigengemaakte zuurkool en meng dat door mijn cakebeslag als er even geen citroen in de buurt is. Raar? Totaal niet. De bacteriën zetten suikers uit de kool om in melkzuur en datzelfde stofje maken de bacteriën ook als ze lactose in melk afbreken en er zo yoghurt van maken. En een beetje yoghurt door cakebeslag vinden we wel heel normaal omdat zowel cake als yoghurt in ons hoofd met #ikbenlekkerals toetje zijn gelabeld. En wat met zuurkool kan, kan ook met zure wortels. Het mooie daarvan is dat je ook geen citroen, ananas of yoghurt aan je worteltaart hoeft toe te voegen voor wat frisheid.

Gefermenteerde wortel met sinaasappel en gember 

Ik maak mijn taarten met net zoveel gefermenteerde wortel als rauwe wortel. Zo wordt de taart uit de mop lekker zoetzuur en hopelijk voor het konijn en de bakker ook nooit meer vies. Volg de stappen van het recept om zelf de lekkerste gefermenteerde wortel te maken. Vind je de wortels na een week fermenteren zuur genoeg? Zet ze dan in de koelkast zodat de bacteriën langzamer gaan werken.

Gefermenteerde wortel met sinaasappel en gember

Fermentatie-expert

Christian Weij is schrijver van de boeken Verrot lekker en Verrot gezond. Hij leert iedereen graag weer fermenteren en organiseert workshops en masterclasses in zijn SmaakPark in Ede.

Christian Weij kambucha mocktail

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!