
Dé kerstdessert-hack: cheesecake uit de snelkookpan
Is het aan jou om dit jaar het dessert voor kerst te maken, maar ben je bang dat dit nog wel eens mis kan gaan? Geen nood, want in de Fissler snelkookpan maak je moeiteloos een heerlijke chocolade-cheesecake!
Lees verder na de advertentie
We kennen het allemaal: kerststress. En al helemaal wanneer je een indrukwekkend dessert op tafel wilt zetten. Veel kerstdesserts vragen namelijk om de nodige bak-skills en een flinke dosis geduld. Maar wat als we je vertellen dat je dit jaar op een hele makkelijke manier je nagerecht op tafel kunt zetten?
De Fissler snelkookpan is hét ideale hulpmiddel voor een stressvrije kerst. Je maakt er zonder moeite een overheerlijke cheesecake in. Lees snel verder om erachter te komen hoe je dat doet, inclusief het recept!
Meer kerstinspiratie in je inbox?
Cheesecake uit de snelkookpan
Een cheesecake uit de snelkookpan klinkt misschien wat gek, maar het is verrassend makkelijk te maken. Na ruim een halfuur heb je alle ingrediënten al in de vorm zitten en doet de Fissler snelkookpan de rest van het werk. Zo hoef je niet lang in de keuken te staan en kun je rustig genieten van het kerstdiner, totdat je dessert klaar is om opgediend te worden.
Wedden dat je verstelt staat van het resultaat? De taart wordt heerlijk romig en mooi egaal, doordat je ‘m niet bakt in de oven maar stoomt in de pan. En dat zónder dat hij scheurt of inzakt.
Benieuwd naar het recept? Scroll dan snel verder!
Lees verder na de advertentie
Niet bakken, maar stomen
“Hoe werkt het dan?”, horen we je denken. In een snelkookpan bak je cheesecake eigenlijk niet, je stoomgaart hem. In de Fissler VitaVit Premium snelkookpan is dat extra makkelijk: je zet de vorm op de losse inzet met driepoot, zodat je cheesecake netjes boven het water staat. Onderin gaat een laagje water dat aan de kook brengt, waardoor er stoom ontstaat.
Zodra je de pan goed sluit (dat zie je bovenop aan het display met drukregelaar en slot), bouwt er druk op. Door die druk wordt de stoom heter dan 100 °C. Een beetje zoals bij au bain marie, maar dan beter.

Kerst Tip

Op tijd besteld = voor kerst geleverd
Lees verder na de advertentie
Smeuïge cheesecake
Deze techniek zorgt ervoor dat cake heel gelijkmatig opwarmt in een vochtige omgeving. Daardoor kan de vulling rustig stollen zonder uit te drogen en ontstaan er minder snel scheuren. En als je klaar bent, laat je de druk geleidelijk zakken; zo koelt alles rustig af en krijgt je cheesecake nóg minder kans om te barsten. Het resultaat? Een supersmeuïge cheesecake, zonder stress!
Zeker wanneer je de snelkookpan van Fissler hiervoor gebruikt. Dit merk bestaat namelijk al 180 jaar en staat voor Duitse gelijke kwaliteit. Hiermee weet je niet alleen zeker dat je cheesecake niet kan mislukken, maar kun je ook extra experimenteren. Je kunt namelijk wisselen tussen vier kookniveaus (van rustig “traditioneel” tot extra snel) of kiezen voor de stoomstand zonder druk voor kwetsbare ingrediënten.
Lees verder na de advertentie
Cheesecake uit de snelkookpan:
Wil je zelf zo’n heerlijke cheesecake maken uit de snelkookpan? Check dan hieronder het recept:

Chocoladecheesecake met biscuitbodem
Is het aan jou om dit jaar het kerstdessert te maken, maar ben je bang dat dit nog wel eens mis kan gaan? Geen nood! Willem laat je zien hoe je een overheerlijke chocolade-cheesecake maakt (zonder oven!) waar iedereen van gaat smullen.
Voor de bodem
- 100 g boter (+ extra)
- 100 g biscuitjes
- 100 g volkoren biscuitjes
Voor de vulling
- 240 g pure chocolade
- 450 g roomkaas
- 60 g donkere basterdsuiker
- 60 g witte basterdsuiker
- 1 ei
- 2 eidooiers
- 2 el Griekse yoghurt (10% vet)
- 1/2 tl kaneel
- 1 snufje gemalen kardemom
Benodigdheden
- Fissler snelkookpan met ongeperforeerde inzetgarnituur
- diepvrieszak
Bereiding
Smelt voor de bodem de boter in een kleine steelpan en houd apart. Vet de Fissler inzetgarnituur royaal in met boter. Doe beide soorten koekjes in een diepvrieszak en sla ze met een deegroller of ander zwaar voorwerp tot fijne kruimels.
Voeg de gesmolten boter toe aan de kruimels en meng goed. Voeg indien nodig meer gesmolten boter toe, zodat er geen droge kruimels meer zijn. Verdeel het kruimelmengsel gelijkmatig over de bodem van de inzet en druk aan op de bodem en de tegen zijkanten. Zet de bodem in de koelkast tot verder gebruik.
Hak voor de vulling de pure chocolade in stukjes, doe ze in een metalen kom en smelt au bain-marie. Laat ca. 10 minuten afkoelen.
Klop de roomkaas, de donkere en de witte basterdsuiker in een kom tot een glad mengsel. Klop het ei erdoorheen. Klop de eidooiers, de yoghurt, de kaneel en de kardemom erdoor. Spatel de gesmolten chocolade erdoor en meng alles goed.
Schenk het chocolademengsel in de koekjesbodem in de inzet. Vul de snelkookpan met de minimale hoeveelheid water. Plaats de driepoot in de pan en zet de inzet erop. Sluit de snelkookpan af met het deksel en zet de drukregelaar op stand 2. Verwarm de pan op hoog vuur tot de gele ring verschijnt en zet het vuur vervolgens lager. Verhit nog ca. 25 minuten zodra de groene ring zichtbaar wordt.
Neem de pan van het vuur, laat de stoom ontsnappen en open het deksel. Neem de inzet uit de pan en laat de cheesecake ca. 1 uur afkoelen in de inzet. Dek af met vershoudfolie en zet minimaal 4 uur, maar liefst een nacht, in de koelkast.
Maak de rand van de cheesecake los met een mes, haal hem voorzichtig uit de inzet en zet op een bord of snijd de cheesecake in de inzet in stukken.
Om ervoor te zorgen dat de stukken cheesecake hun vorm behouden tijdens het snijden, dompel je het mes in heet water en maak je het na elke snede schoon. Wil je de cheesecake zonder druk stomen met andere gerechten op een hoge stand, zet dan de drukregelaar op het stoomsymbool. Stoom de cheesecake in dat geval ca. 40 minuten, laat de stoom ontsnappen, laat afkoelen en laat hem in de koelkast opstijven zoals aangegeven.
Onze tips

Tips voor cheesecake: zo mislukt je taart nooit meer

(Room)kaas=baas: 5x de lekkerste cheesecake

Kerstdesserts: 19x de allerlekkerste nagerechten

Dit zijn de ultieme chocolade desserts voor kerst

Met deze simpele trucjes proef jij wijn zoals een sommelier

Zo maak jij je gerechten slim van tevoren en ga je stressvrij de feestdagen in

Zo overleef je kerst zónder stress: 5 tips die echt werken

Oliebollen bewaren en opwarmen: zo blijven ze het lekkerst

Deze keukenfout verpest voor veel mensen pakjesavond

Voor eens en altijd: het verschil tussen pepernoten en kruidnoten

Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen

Deze 10 producten moet je nooit in de koelkast bewaren

Julie van den Berg
Altijd in voor een feestje – vooral als er eten én wijn is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Houdt van het organiseren van etentjes voor familie en vrienden. Haat koriander.



