Als het op tafelstyling aankomt, kunnen we aan niemand beter tips vragen dan aan Ginny Rolfe, head of foodstyling in het team van Jamie Oliver. Hoe pakt zij zo’n kersttafel aan?
Ginny Rolfe, hoofd foodstylist van Jamie Oliver, weet als geen ander de geheimen van de foodstyling van de boeken van Jamie Oliver. Daarmee is ze dé aangewezen persoon om ons te leren hoe je een kersttafel kunt dekken. Met haar tips steel je met het kerstdiner de show!
Wil je ook iedere week de laatste foodtrends en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Kersttafel dekken: tips
Hoe kies je het juiste bord?
“Kies een bord met de kleur die de kleuren van je gerecht omhoog tilt. Dus zorg ervoor dat de kleur van je bord het gerecht niet overstemt. Borden zijn niet voor niets vooral wit of roomwit, zij laten het eten echt knallen. Maar het is zeker leuk om af en toe een kleurtje te gebruiken. Wat ook een optie is, is om een onderbord met kleur te gebruiken. Zo voeg je toch kleur toe aan je tafel, zonder dat het de focus van je gerecht wegneemt.”
Houd je bij het dekken van de tafel rekening met kleur, structuren en hoogtes?
“Met het dekken van een kersttafel is kleur een van de belangrijkste aspecten. Soms laat ik een tafelkleed achterwege en voeg ik kleur toe door middel van verse of gedroogde bloemen, kaarsen, servetten, onderborden of glazen. Je hebt tegenwoordig hele mooie handgeblazen glazen in subtiele kleuren. Een andere keer ga ik voor een roomwit tafelkleed of een donker linnen kleed. Met kleur kun je ook heel goed de seizoenen aangeven. Denk bij de herfst aan wat roodoranje bladeren op tafel of met kerst aan kerstgroen of takjes met rode besjes. Met hoogte kun je een speels effect creëren. Kies bijvoorbeeld voor hoge kaarsen, lage waxinelichtjes of oude jampotjes met lichtjes erin. Zorg altijd dat de gasten elkaar nog wel kunnen zien.”
Tip!
Shop een losse editie van Foodies Magazine al vanaf 6,50
Hoe belangrijk is het om te zorgen voor een goede tafelstyling?
“Heel belangrijk! Het laat zien dat je tijd en aandacht hebt gestoken in de gebeurtenis. Maar het houdt niet op bij de styling alleen. Zorg ervoor dat je ook aandacht hebt voor het uitserveren van de borden. Ziet het eten er lekker en vers uit of kan die salade nog een beetje olijfolie gebruiken? Wil je over de vis nog wat verse dille strooien? En, misschien overbodig om te zeggen, maar zorg ervoor dat je je borden checkt voordat je ze uitserveert. Zijn de randen goed schoon?”
Heb je nog overige tips?
“Kijk naar de gasten die komen en de reden van de gelegenheid. Heb je een groep vrienden over de vloer? Dan wil je misschien wel een buffet voor grote groepen maken, in plaats van een netjes gedekte tafel. Je kunt het bestek dan bijvoorbeeld in jampotjes of kleine emmertjes zetten. Is het meer formeel? Dan ga je altijd voor dubbele glazen (water en wijn), mooi bestek en een servet. De meeste kerstgerechten kun je ook op verschillende manieren serveren. Heb je een quiche? Die kan in z’n geheel op een mooie buffettafel, maar je kunt hem ook in mooie stukken snijden en met wat groene salade serveren op aparte bordjes. Wees creatief!”
Wil je ook iedere week de laatste foodtrends en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Onze tips
Kerst met Jamie Oliver: 7x recepten
Recepten van Jamie Oliver: 21x onze favorieten
Kerstinspiratie: Italiaans kerstdiner van Jamie Oliver
Kerstmenu van Jamie Oliver
Van cake tot taart: zoete recepten van Jamie Oliver
Exclusief interview met Jamie Oliver over zijn nieuwste boek
Menu van Jamie Oliver: 3x recepten
Aluminiumfolie in de airfryer: kan dit?
Met deze recepten maak je restjes jam makkelijk op!
Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.