Advertentie
Mais kennen we natuurlijk uit die kant-en-klare gele blikjes, of gepoft tot popcorn. Maar misschien wel veel lekkerder is het om zélf een hele maiskolf te bereiden. En dat is veel makkelijker dan je denkt!
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Maiskolf bereiden
Mais heb je in twee soorten: voedermais en suikermais. Voedermais wordt veevoer gebruikt en is voor ons niet eetbaar. Suikermais is wat je in de supermarkt in blikjes kunt kopen. Leuker (en lekkerder) is het of maiskolf te bereiden! Maar hoe doe je dat nu, suikermais bereiden? Lees gauw verder!
Maiskolf koken
Een maiskolf koken is heel eenvoudig. Spoel hiervoor de maiskolven goed af en verwijder eventuele bladeren en draden. Breng een grote pan water aan de kook. Leg de maiskolven erin of zet ze rechtop en breng opnieuw aan de kook. Kook de maiskolven in 15-20 minuten gaar. Breng de maiskolven eventueel op smaak met zout of bak ze nog even in de pan met een klontje roomboter.
Hoe lang maiskolf koken
Afhankelijk van hoe groot de maiskolven zijn die je gebruikt moet je 15-20 minuten rekenen om maiskolf te koken. Proef na 15 minuten of de korrels gaar zijn en kook eventueel nog een paar minuten extra.
Maiskolf uit de oven
Ook kun je ervoor kiezen maiskolf uit de oven te maken. Maak ze hiervoor eerst schoon en bak de hele kolven, ingevet met wat olie of boter, in 30-40 minuten gaar in de oven op 200°C. Wanneer je de maiskolven eerst ca. 10 minuten voorkookt, hoeven ze daarna slechts ca. 15 minuten in de oven.
Ook kun je corn ribs van de maiskolven maken. Bekijk bijvoorbeeld eens dit recept:
Corn ribs met lente-ui-jalapeñoboter
Lelani Lewis: “Er gaat niets boven geroosterde maiskolven en deze ‘ribbetjes’ – denk aan spareribs – zijn geen uitzondering. Maar de figuurlijke kers op de taart is de jalapeñoboter met lente-ui, die ik de hele dag door naar binnen zou kunnen lepelen. En dan nog feta en koriander bovenop! Dit is een super bijgerecht, serveer het bijvoorbeeld bij jerk chicken, of zet met een aantal andere kleine gerechten op tafel om te delen met vrienden.”
Gegrilde maiskolf
Naast mais koken of bakken in de oven, is gegrilde maiskolf een andere optie. Dat grillen kan op de barbecue, in de grillpan of op het rooster onder de grill in de oven. Bekijk bijvoorbeeld dit recept voor gegrilde maiskolf eens!
Meer recepten met mais
Zoek je nog meer inspiratie? Hier vind je nog meer recepten met mais.
Onze tips
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Broccoli bereiden: zo doe je dat
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Zo kun je aardappels koken en bereiden
Het verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel: wat is gezonder?
Pompoensoorten: dit zijn de verschillen
Gnocchi koken: zo doe je dat
Knoflook snijden, kneuzen of persen: zo krijg je de sterkste smaak
Pico bello gnocchi: tips & tools
Zo kan je het beste boerenkool koken en bereiden
Zo decoreer je taart met de tools van Plate-it
Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?