Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
Maiskolf bereiden

Maiskolf bereiden: zo doe je dat

Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Advertentie

Mais kennen we natuurlijk uit die kant-en-klare gele blikjes, of gepoft tot popcorn. Maar misschien wel veel lekkerder is het om zélf een hele maiskolf te bereiden. En dat is veel makkelijker dan je denkt! 

 

 

Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Maiskolf bereiden

Mais heb je in twee soorten: voedermais en suikermais. Voedermais wordt veevoer gebruikt en is voor ons niet eetbaar. Suikermais is wat je in de supermarkt in blikjes kunt kopen. Leuker (en lekkerder) is het of maiskolf te bereiden! Maar hoe doe je dat nu, suikermais bereiden? Lees gauw verder!

Maiskolf koken

Een maiskolf koken is heel eenvoudig. Spoel hiervoor de maiskolven goed af en verwijder eventuele bladeren en draden. Breng een grote pan water aan de kook. Leg de maiskolven erin of zet ze rechtop en breng opnieuw aan de kook. Kook de maiskolven in 15-20 minuten gaar. Breng de maiskolven eventueel op smaak met zout of bak ze nog even in de pan met een klontje roomboter.

Wat is maismeel en wat kun je ermee?

Hoe lang maiskolf koken

Afhankelijk van hoe groot de maiskolven zijn die je gebruikt moet je 15-20 minuten rekenen om maiskolf te koken. Proef na 15 minuten of de korrels gaar zijn en kook eventueel nog een paar minuten extra.

Maiskolf uit de oven

Ook kun je ervoor kiezen maiskolf uit de oven te maken. Maak ze hiervoor eerst schoon en bak de hele kolven, ingevet met wat olie of boter, in 30-40 minuten gaar in de oven op 200°C. Wanneer je de maiskolven eerst ca. 10 minuten voorkookt, hoeven ze daarna slechts ca. 15 minuten in de oven.

Ook kun je corn ribs van de maiskolven maken. Bekijk bijvoorbeeld eens dit recept:

Corn ribs met lente-ui-jalapeñoboter

Corn ribs met lente-ui-jalapeñoboter

Lelani Lewis: “Er gaat niets boven geroosterde maiskolven en deze ‘ribbetjes’ – denk aan spareribs – zijn geen uitzondering. Maar de figuurlijke kers op de taart is de jalapeñoboter met lente-ui, die ik de hele dag door naar binnen zou kunnen lepelen. En dan nog feta en koriander bovenop! Dit is een super bijgerecht, serveer het bijvoorbeeld bij jerk chicken, of zet met een aantal andere kleine gerechten op tafel om te delen met vrienden.”

Naar het recept

Gegrilde maiskolf

Naast mais koken of bakken in de oven, is gegrilde maiskolf een andere optie. Dat grillen kan op de barbecue, in de grillpan of op het rooster onder de grill in de oven. Bekijk bijvoorbeeld dit recept voor gegrilde maiskolf eens!

Meer recepten met mais

Zoek je nog meer inspiratie? Hier vind je nog meer recepten met mais.

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!