KonMari: 10 tips voor een opgeruimde keuken van de Nederlandse KonMari consultant Maaike
Advertentie
Tip 1: Ga ervoor!
Heb je besloten om voor eens en altijd de keuken op te ruimen? Ga ervoor en probeer toegewijd te zijn aan het opruimen. Plan voldoende tijd in om de keuken aan te pakken. Reken erop dat je er zeker een dag zoet mee kunt zijn.
Tip 2: Visualiseer je ideale keuken
Hoe zou je willen dat de keuken er uit komt te zien? Wat vind jij belangrijk in de keuken? Wat wil je dat deze ruimte uitstraalt? Hoe wil jij je voelen in deze ruimte? Probeer zo goed mogelijk antwoord te geven op deze vragen. Hoe gedetailleerder, hoe beter. Daar werk je namelijk naar toe. Kook je bijvoorbeeld graag uit kookboeken maar lukt dit niet omdat je er vaak niet meteen bij kunt? Denk erover na hoe je het wel zou willen.
Een cliënt van me vond het bijvoorbeeld belangrijk om het keukenblad zo leeg mogelijk te houden, zodat er een prachtige vaas met bloemen op het aanrecht kon staan. Je kunt ook beeldmateriaal gebruiken om jouw ideale keuken te visualiseren door bijvoorbeeld een moodboard te maken of een bord via Pinterest.
Tip 3: Haal alles eruit en ruim op per categorie
Voor een opgeruimde omgeving moet je eerst weten wat voor spullen er eigenlijk allemaal in de keuken aanwezig zijn. Vind je dit te overweldigend? Je kunt er ook voor kiezen om alles per categorie uit te zoeken. Denk aan:
- Keukengerei – van spatel tot opscheplepel
- Pannen
- Benodigdheden
- Opbergdozen – tupperware
- Elektrische apparaten
- Schoonmaakspullen
- Linnen – handdoeken, theedoeken, tafelkleden
- Servies
- Glaswerk
- Specerijen
- Etenswaren
- Voorraad
Het principe blijft dan hetzelfde. Haal alles van één categorie uit de keuken en verzamel het op één plek. Bekijk per item of je er blij van wordt. Pak ze één voor één op en bepaal wat mag blijven.
Tip 4: Focus op wat je wilt houden
In plaats van te bekijken wat weg kan, focus je op wat je wilt houden. Houd alleen de spullen waar je echt blij van wordt. In de keuken staan veel gezamenlijke spullen. Het is daarom belangrijk om je partner/de rest van het gezin hier ook bij te betrekken en samen te beslissen wat jullie willen houden. Bedank de spullen die je laat gaan.
Maaike is na haar kennismaking met de KonMari methode de eerste Nederlandse KonMari Consultant geworden. Met Lessons in Harmony helpt zij mensen een opgeruimde en georganiseerde leefomgeving te creëren, waarin rust en harmonie centraal staan.
Tip 5: Handig indelen
Zorg ervoor dat de spullen die je dagelijks gebruikt voor het grijpen liggen. Houd bij de indeling van de keukenkastjes rekening met de spullen die je vaak of minder vaak gebruikt. Spullen die je niet vaak gebruikt kun je opbergen in de kastjes die minder goed bereikbaar zijn. Spullen van dezelfde categorie kun je het beste bij elkaar bewaren.
https://www.instagram.com/p/BrBYyKhhvw5/
Tip 6: Alles krijgt een eigen plek
Alle spullen in de keuken krijgen een eigen plek. Leer jezelf aan om de spullen ook weer terug te leggen op deze vaste plek nadat je ze gebruikt hebt.
Tip 7: Verticaal opbergen
Ruim de spullen op door ze staand neer te zetten. Vouw de theedoeken en vaatdoekjes op volgens de KonMari methode en zet ze achter elkaar neer. Op deze manier krijg je meer overzicht omdat je in één oogopslag ziet wat je hebt. Gebruik mandjes of doosjes om onderscheid te maken in de spullen die je opbrgt. Daarnaast kun je gebruik maken van organizers in jouw lades zodat er vakken ontstaan waar je de spullen van dezelfde lengte in kunt opbergen.
Tip 8: Het gootsteenkastje
Het gootsteenkastje blijkt een grote bron van ergernis te zijn voor veel mensen. Het kasje is vaak diep en hoog waardoor het lastig is de spullen opgeruimd te houden. Zorg dat je bepaalt wat je er wil opbergen. Maak voor iedere categorie een aparte opbergplek door gebruik te maken van mandjes of bakjes. Dit kun je naar eigen inzicht indelen, maak bijvoorbeeld een plek voor:
- Schoonmaakmiddelen
- Vaatdoekjes, theedoeken en handdoeken
- Vuilniszakken
- Vaatwasser benodigdheden
- etc.
Gebruik de binnenkant van de kastdeuren om spullen op te bergen door er haakjes op te hangen of gebruik te maken van andere organizers. Denk na hoe je deze ruimte beter zou kunnen benutten. Het zou bijvoorbeeld een mogelijkheid kunnen zijn om extra plankjes te maken zodat je meer overzicht krijgt.
Tip 9: Waar word jij blij van?
Als je klaar bent met opruimen kun je de tijd nemen om de keuken naar je zin te maken. Denk eraan waar je naar toe wilde werken. Pak je moodboard er nog eens bij.
Voor mij was dat in eerste instantie het aankleden van de kale muur waar ik altijd tegenaan keek als ik aan het koken was. Ik bedacht me dat ik naar een mooie foto wilde kijken. Ik koos ervoor om twee foto’s in aparte lijstjes te doen van mijn reis naar Hawaï vorig jaar. Iedere dag kijk ik naar deze foto’s als ik bezig ben in de keuken en ik word er zo blij van!
Before
After
Aan de slag met de KonMari methode? Laat ons jouw opgeruimde lades en tag @lessonsinharmony!
Tip 10: Gebruik doosjes in verschillende kleuren en maten
Voor de mooiste opbergdozen kijk je hier:
IKEA, 7,99.
Wehkamp, 34,95.
HEMA, 7,-.
Volg de #konmari tag op Instagram om te bekijken wie je allemaal voorgingen en hoe zij geïnspireerd zijn door Marie Kondo!
Marie Kondo
Onze tips
Wat is het verschil tussen snert en erwtensoep?
Column van Raghenie: de Surinaams-Javaanse keuken
Spruitjes koken en bereiden: zo doe je dat
Zelf maken: guacamole dip
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Broccoli bereiden: zo doe je dat
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Zo kun je aardappels koken en bereiden
Redactie