
Marineren kun je leren en daarom delen wij dé hack die je elke BBQ-liefhebber moet kennen!
Lees verder na de advertentie
Wie graag gaat barbecueën, weet wel: een goede marinade is belangrijk. Het geeft je vlees, vis of groenten niet alleen meer smaak, maar zorgt ook voor een gelijkmatigere garing. Het woord ‘marineren’ komt van het Latijnse aqua marina, wat zeewater betekent. Je kunt dus wel raden dat zout een belangrijk rol speelt in dit proces. Net als zuur, zoet en vet. Hoe dat precies zit en welke tip je niet mag missen, delen we in dit artikel. Lees dus maar snel verder!
Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?
BBQ marinade maken
Door het zout blijft het vlees sappiger tijdens het bereiden, wordt het smaakvoller en blijft het iets langer houdbaar. Maar zout is niet het enige ingrediënt waarmee je vlees, vis of groente kunt marineren. Wat denk je van een zuurtje zoals azijn, iets zoets zoals suiker of de krachtige smaken van specerijen? Hiermee kun je zelf de allerlekkerste marinades maken. Dat bewijzen onze recepten voor de barbecue wel:
Geheim van een goede marinade
Naast zout, bevat een goede marinade iets zoets als tegenhanger. Dit brengt de smaken mooi in balans en zorgt voor een mooie karamelisatie. Maar vergeet vooral het zuur ook niet. Dit zorgt voor een frisse smaak en maakt het taai bindweefsel zachter en makkelijker verteerbaar.
Sommige vleessoorten, vis en groenten die van zichzelf al een zachte structuur hebben kun je beter niet – of niet te lang – in zuur marineren, dan kunnen ze papperig worden.
Om ervoor te zorgen dat het zout, zuur en zoet met elkaar mengen, heb je vet nodig. Olie maakt dit mogelijk en zorrgt ervoor dat marinade goed doordringt op alle plekken. Daarnaast is het een mooie bescherming tegen uitdrogen en voorkomt het plakken op een heet grillrooster.
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Dit is dé BBQ-hack
Nu je weet hoe je een goede marinade moet maken, ben je vast benieuwd naar dé BBQ-hack? De truc is om geduld te hebben. Laat je vlees, vis of groente minimaal 30 minuten marineren, of langer als dat kan. Laat de marinade het liefst een paar uur (of een nachtje in de koelkast) intrekken voor het beste resultaat. Heb je het de tijd gegeven? Zorg dan dat je overtollige marinade goed laat uitlekken voor je gaat grillen. Druppels olie op de hete kolen zorgen voor vlammen en geven een verbrande smaak.
Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?
Onze tips

BBQ als een pro? Dit zijn de favoriete rubs van Jord Althuizen

Dit zijn de beste bijgerechten voor de BBQ

Salade voor bij de BBQ: de lekkerste recepten

BBQ boodschappen: dit heb je nodig per persoon

Juli op z’n best: dit zijn de groenten en fruit van het seizoen

Van zure room tot crème fraîche: alle soorten room uitgelegd

Kersen ontpitten: zo doe je dat supersnel

Dit is waarom je kersen nooit in de koelkast moet bewaren

Dit is de perfecte temperatuur voor de barbecue (en zo hou je ‘m stabiel)

Bubbels met een budget: bestaat er ook goedkope champagne?

Zuid-Amerikaanse klassieker: dit moet je weten over ceviche

Wat is maple syrup en wat kun je ermee?
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.