
Begin bij het begin: kneden, kneden, kneden
Natuurlijk is opbollen pas de laatste stap in het proces. Eerst kneed je tot je een samenhangend, zacht en veerkrachtig deeg hebt. Je deeg moet de venstertest doorstaan. En ben je een perfectionist met een kernthermometer: kneed je deeg tot het 27 graden is.
Kerst Tip
Geen cadeaustress met onze topcadeaus voor topprijzenOp tijd besteld = voor kerst geleverd
Dit bericht bekijken op Instagram
Een bericht gedeeld door foodies (@foodiesmagazine) op
Waarom opbollen?
Voor je je deeg een laatste keer laat rijzen breng je het op spanning. Deed je dat eerder nooit? Dit is waarom het goed is om te doen:
- Je kiest hiermee voor de vorm van je brood, het deeg ‘snapt’ nu ook welke kant hij op moet rijzen.
- Het opbollen zorgt ervoor dat je minder koolzuurgas in het deeg overhoudt. Je hebt met het kneden hard gewerkt aan een mooi glutennetwerk. Te veel koolzuurgas betekent instortingsgevaar!
- Je krijgt met opbollen meer veerkracht en rekbaarheid van je glutennetwerk. Het deeg zakt daardoor niet meer uit, maar bakt mooi gelijkmatig.
Stap voor stap je deeg opbollen
Kijk stap voor stap met ons mee! Ben je een perfectionist en heb je de neiging om het opnieuw te doen? Niet doen! Je hebt één kans. No pressure.

1 .Start met goed gekneed deeg dat de venstertest doorstaat. Op p. 78 in foodies april maken we paasbrood met drie kleuren. Per kleur bollen we het deeg op.

2. Druk het deeg met vlakke hand uit tot een rechthoek. Rol het van de achterkant een klein stukje naar je toe. Vorm een kammetje bovenop de rol.

3. Pak het kammetje, rol het naar je toe en druk het deeg aan. De bovenkant van de rol rekt daardoor een beetje uit. Herhaal tot het deeg opgerold is. Draai het deeg een kwartslag en herhaal stap 2 en 3.

4. Leg je handen verticaal naast de deegrol, met je duimen naar boven en je pinken op het werkblad, en draai langs je handen tot een bol.

5. Goed gekneed deeg plakt in dit stadium niet meer. Voor het recept op p. 78 laat je het deeg rusten onder een droge theedoek.
Opgebold en wel? In foodies april vind je een heerlijk recept voor driekleurenpaasbrood. Snel je naar de supermarkt, want hij ligt vanaf nú in de schappen. Wil je liever niet de deur uit? Bestel dit heerlijke nummer vol smakelijke inspiratie dan via onze webshop.
Onze tips

Dé kerstdessert-hack: cheesecake uit de snelkookpan

Met deze simpele trucjes proef jij wijn zoals een sommelier

Zo maak jij je gerechten slim van tevoren en ga je stressvrij de feestdagen in

Zo overleef je kerst zónder stress: 5 tips die echt werken

Oliebollen bewaren en opwarmen: zo blijven ze het lekkerst

Deze keukenfout verpest voor veel mensen pakjesavond

Voor eens en altijd: het verschil tussen pepernoten en kruidnoten

Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen

Deze 10 producten moet je nooit in de koelkast bewaren

Iedereen maakt deze fout bij het bewaren van eten in de koelkast

Welk vlees voor stoofvlees? Zó kies je altijd de juiste soort

Zuurdesemstarter maken: tips en recept van de chef

Kaasfondue is gaan schiften: zo kan je het redden

Zo kan je het beste aardappelpuree opwarmen en bewaren

Zo maak je de lekkerste rode kool: koken en bereiden

9x de lekkerste sauzen voor bij biefstuk

Sanne
Zweert al tien jaar bij hetzelfde recept voor worteltaart met roomkaasglazuur. Iemand die een banaan eet, is spontaan een beetje minder sympathiek. Voert haar zuurdesem precies genoeg om ermee te kunnen bakken. Zet altijd vast een pan op het vuur voor het recept helemaal gelezen is. Was hoofdredacteur tot 2022.




