Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
ovenstand

Ovenstand hetelucht of elektrisch? Alles over jouw oven

Profielfoto van SanneSanne

Advertentie

Soufflés, lasagnes, chocoladetaarten. Wanneer je met ovengerechten aan de slag gaat, is het belangrijk om je eigen oven goed te kennen. Welke ovenstand ga je gebruiken? Hoe krijg je het beste resultaat?

Dezelfde temperatuur?

200°C is toch 200°C? Dus als je quiche op 200°C graden gebakken moet worden, waarom is er dan een verschil wanneer je je oven elektrisch of hete lucht verwarmd? Dat heeft te maken met de snelheid van het garen bij hete lucht. Breek je hoofd er niet over, maar kies er gewoon voor je heteluchtoven ca. 20 graden lager te zetten of bak je gerechten 20-25% korter.

Ovenstand

Met de recepten van foodies hoef je zelf niet om te rekenen, dat doen wij al voor je. We geven in elk recept aan welke temperatuur je kunt gebruiken voor een elektrische oven of heteluchtoven. Waarschijnlijk komt het volgende zinnetje je wel bekend voor: “Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C).” Je kunt meteen van start.

Heteluchtoven vs. elektrische oven

Heteluchtoven:

  • Heb je een heteluchtoven? Zet de ventilator uit en je hebt gewoon een elektrische oven. Per gerecht maak jij je eigen keuze in de ovenstand.
  • Een heteluchtoven warmt sneller op dan een elektrische oven, dus snel een lekker knapperig korstje of een smeuïge lasagne, dat gaat gemakkelijk met hetelucht.
  • Overal in je oven is de temperatuur hetzelfde, ideaal voor het bakken van meerdere ovenschotels in één keer. Deze pastaschotel met kip, citroen en fêta bijvoorbeeld.
ovenstand

Elektrische oven:

  • Scheve soufflés? Mislukte macarons? Niet met een elektrische oven. Deze delicate gerechten wil je niet omver laten blazen met hetelucht. Dus probeer met een elektrische oven gerust deze bessensoufflé.
  • Je hebt zelf invloed op de hitteverdeling, zet een gerecht hoog in de oven om te grillen of voor een knapperig kaaskorstje. Zet brood en cake eerder laag in de oven zodat ze nog wat kunnen rijzen zonder al een korst te vormen.
  • De meeste tijden en temperaturen die op verpakkingen in de supermarkt worden genoemd, zijn gericht op het bakken met een elektrische oven: voor jou geen gegoochel met rekentabellen.
kwarksouffle

Leer je oven kennen

Maar hoe leer je je oven nu echt goed kennen? Zelfs wanneer je een oven aanschaft van fantastische kwaliteit, dan heeft hij toch zijn eigen eigenschappen. Zelfs, of misschien wel júist, een bekende bakker als Jan de Groot in Den Bosch moet zijn oven ook eerst goed leren kennen. Bij de bekende Bossche Bollen-bakker betekende dit een rij soezen minder op het achterste deel van de plaat: die wilden niet voldoende rijzen. Twee snelle tips voor het leren kennen van je oven:

  • Gebruik een losse oventhermometer om eens te testen of de temperatuur die de oven aangeeft hetzelfde is als de daadwerkelijke temperatuur in de oven
  • Bak je een plaat met koekjes? Dan zie je direct of er plekken zijn waar de koekjes sneller bruin worden. Daar kun je rekening mee houden door een bakplaat bijvoorbeeld halverwege om te draaien of een strook vrij te houden aan de zijkant van de bakplaat.
Profielfoto van

Sanne

Zweert al tien jaar bij hetzelfde recept voor worteltaart met roomkaasglazuur. Iemand die een banaan eet, is spontaan een beetje minder sympathiek. Voert haar zuurdesem precies genoeg om ermee te kunnen bakken. Zet altijd vast een pan op het vuur voor het recept helemaal gelezen is. Was hoofdredacteur tot 2022.

redactieshoot

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!