Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
stovember tefal pan

Choose your weapon voor #stovember: snelkookpan, multicooker, gietijzeren- of gietaluminium pan

In samenwerking met Tefal

Advertentie

#Stovember met Tefal

Vier jaar geleden riep Tefal #stovember in het leven. Sindsdien maken we er jaarlijks in november één groot feest van. Zo staat ons november-nummer vol heerlijke stoofgerechten en delen we online de beste tips & tricks. Wil jij gelijk aan de slag maar weet je niet goed welke pan je het beste kan gebruiken? Geen nood, wij leggen je graag de verschillen uit zodat jij weet wat voor jou het juiste ‘wapen’ voor #stovember is. Lees dus snel verder om achter de verschillen tussen een multicooker, snelkookpan, gietijzeren- en gietaluminium pan te ontdekken.

Iedere week recepten en kooktips in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Multicooker

Een multicooker is een elektrische kookpan die door de vele functies ontzettend veelzijdig te gebruiken is. Zo heeft de multicooker van Tefal tien automatische programma’s die je kan instellen. Daardoor kan je er onder andere mee roerbakken, stomen, sous-vide koken maar ook slow-cooken. Deze laatste functie is perfect om mee te stoven omdat je zo gerechten op constante temperatuur langere tijd kan laten sudderen. Denk hierbij aan soepen, sauzen, stoofschotels, curry’s en tajines. Oftewel: alle gerechten met vocht erin. Maar ook vleessoorten met een lange gaartijd zoals runderlappen, lamsbout, spareribs of een hele kip komen ontzettend mals uit het apparaat. Liever snel resultaat? Stel dan het apparaat in op snelkookmodus. Hiermee kan je dezelfde soort gerechten bereiden maar heb je tot drie keer sneller resultaat in vergelijking tot traditioneel kookgerei op een gas- of elektrisch fornuis. Een multicooker is wat minder geschikt voor gerechten zonder vocht waarbij je juist een knapperig resultaat wilt. Deze kan je beter in de koekenpan of oven bereiden.

Stoven met een slowcooker

Snelkookpan

Misschien denk je bij stoven niet gelijk aan een snelkookpan maar deze pan is er zeer geschikt voor. Een snelkookpan is handig voor iedereen die snel een stoofgerecht op tafel wilt zetten. In principe werkt een snelkookpan net als een ‘normale’ pan. Het verschil zit ‘m in de druk die wordt opgebouwd in de pan. Deze druk zorgt ervoor dat het kookpunt wordt verhoogd waardoor soepen sneller trekken, vlees sneller mals is en groenten eerder gaar. Door de verhoogde druk kan je de bereidingstijd van je gerecht met ongeveer tweederde verkorten in vergelijking met een ‘gewone’ pan. Tel uit je winst! Daarbij zorgt deze verkorte bereidingstijd ervoor dat je tot wel 50% minder energie verbruikt en dat is deze winter wel zo fijn.

stoofpan tefal

Gietijzeren pan

Gietijzeren pannen zijn ontzettend veelzijdig in gebruik. Je kunt er vlees, groenten of aardappels in bakken, maar ook (plat)brood, pizza, omelet, aardappeltortilla, frittata of zelfs zoete taarten. Daarnaast kan je er door de constante temperatuurgeleiding ook goed mee stoven. In principe kun je een gietijzeren pan net als een gewone (koeken)pan gebruiken, maar het is extra geschikt voor langdurige bereidingen op lage temperaturen omdat de pan de hitte zo goed kan opslaan. Ook voor gerechten die je eerst op het fornuis bereidt en vervolgens in de oven wil schuiven, is een gietijzeren pan ideaal. De LOV braadpannen zijn extra fijn voor in de oven want door de condensatienoppen in de deksel druppelt de stoom die zich in de oven vormt gelijkmatig terug over het gerecht. Hierdoor verliest het gerecht minder snel vocht en wordt het geheel extra mals. Doordat de pannen gemaakt zijn van 97% gerecycled ijzer en een garantie van 20 jaar hebben, heb je er een leven lang plezier van. Je moet er echter wel rekening mee houden dat de pannen volledig gemaakt van gietijzer erg zwaar kunnen aanvoelen en niet in de vaatwasser mogen.

LOV Braadpan tefal

Gietaluminium pan

Wij zijn fan van gietijzeren pannen, zeker als het aankomt op stoven. Het enige nadeel, ze zijn altijd zo zwaar. Daarnaast ontbreekt meestal een anti-aanbaklaag. Deze laag creëer je zelf door olie op hoge temperatuur te laten hechten aan het gietijzer. Tefal heeft hier een oplossing voor: pannen gemaakt van gegoten aluminium. Het voordeel van dit materiaal is dat het extreem licht is. Hierdoor zijn pannen gemaakt van gietaluminium tot wel drie keer lichter in vergelijking tot pannen gemaakt van gietijzer. Daarbij houden ze de warmte goed vast. De gietaluminium pannen hebben dus alle voordellen van een gietijzeren pan maar zijn daarbij een stuk minder zwaar. Wel zo fijn! Tefal heeft twee verschillende soorten gietaluminium pannen in het assortiment: de zwarte Tefal Trattoria pannen en rode AIR pannen. Jij kiest jouw favoriete kleur! Het grote voordeel van deze pannen is dat je ze kan gebruiken voor verschillende soorten gerechten. Zo kan je er goed stoofgerechten in maken maar kan je er ook goed in bakken en braden. Door het lichte gewicht schuif je ze ook zo de oven in.

Tefal AIR braadpan

Choose your weapon

Welke pan het meest geschikt is voor jou, kunnen wij niet bepalen. Zoals hierboven beschreven, zijn de snelkookpan, multicooker, gietijzeren pan en gietaluminium pan geschikt om mee te stoven. Ze zorgen allemaal voor een goede verdeling van de warmte, heerlijke smaken en zijn vriendelijk in gebruik. Het is vaak persoonlijk wat je fijner vindt. Choose your own weapon!

stovember tefal pan

Lees ook: Tefal x Foodies: #stovember gaat van start!

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!